Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα πλαίσια οργάνωσης της πάλης

Παν-καρδιτσιώτικο - παναγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη στην πόλη της Καρδίτσας. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, την οποία συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για το σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας.
Εξάλλου σήμερα Δευτέρα 28 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, καθώς και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για την κλιμάκωση και το συντονισμό της πάλης σε πανθεσσαλικό επίπεδο.
Συλλαλητήριο με τρακτέρ προγραμματίζεται και στην πόλη των Τρικάλων, με απόφαση που αναμένεται να πάρει στη συνεδρίασή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη».
Στη Μαγνησία, την οργάνωση της πάλης έχουν αναλάβει Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής.
Να σημειώσουμε ότι για τα μέσα Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Χτυπάνε οι καμπάνες της ΚΑΠ

«Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής φέρνει η επαναδιαπραγμάτευση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο μετά το 2020», γράφτηκε στον Τύπο και η επεξήγηση είναι αποκαλυπτική:
«Στο προσκήνιο βρίσκεται ο επανασχεδιασμός των επιδοτήσεων, με βασικούς δικαιούχους τους επαγγελματίες αγρότες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι παράγουν, βγάζοντας από το "κάδρο" των ενισχύσεων τους λεγόμενους αγρότες του... καναπέ».
Για όσους δεν κατάλαβαν, με τα κριτήρια που περιγράφονται πιο πάνω, «αγρότες του καναπέ» είναι όσοι παραγωγοί κάνουν και μια δεύτερη δουλειά για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, συνήθως εποχιακή, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να προέρχεται από την αγροτοκτηνοτροφία σε ποσοστό μικρότερο από το 50% που ορίζει ο νόμος 4389/2016, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Οτι οι μικροί αυτοί αγρότες δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα για ενισχύσεις και επιδοτήσεις της ΚΑΠ και επομένως οδηγούνται μια ώρα αρχύτερα στην έξοδο από την παραγωγή.
Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι;
Οι μεγαλύτεροι και πολύ μεγάλοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις στο χώρο της παραγωγής και μεταποίησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, οι οποίες θα μοιράζονται πλέον μεγαλύτερο μέρος της πίτας από τις ενισχύσεις και επιδοτήσεις της ΚΑΠ.
Εστω και αργά, είναι πλέον ευκολότερο για κάποιους μικρούς και μεσαίους αγρότες να καταλάβουν το «λάκκο» που κρύβει η «φάβα» του «κατ' επάγγελμα» αγρότη και μη, αλλά και την εμμονή της κυβέρνησης και της ΕΕ να δυσκολέψουν τα κριτήρια πρόσβασης χιλιάδων μικρότερων παραγωγών στα κονδύλια της ΚΑΠ.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Επισπεύδεται το κλείσιμο της δεύτερης "αξιολόγησης" καταθέτοντας νέα αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια

Συγκυβέρνηση, κουαρτέτο, εγχώριο κεφάλαιο συντάσσονται σε ενιαία στρατηγική και για τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης της οικονομίας και "βιώσιμης" ανάκαμψης
Γ. Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,
Ντ. Κοστέλο, Ντ. Βελκουλέσκου, εκπρόσωποι της
Κομισιόν και του ΔΝΤ, αντίστοιχα, στο κουαρτέτο.
Σ ε φάση τελικής διαμόρφωσης βρίσκεται η επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία συγκυβέρνησης - κουαρτέτου, ενώ από αυτή τη βδομάδα κατατίθενται στη Βουλή σωρεία από πολυνομοσχέδια ως «προπομπός» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου. Στα σκαριά βρίσκεται και το συμπληρωματικό μνημόνιο που θα υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πλευρά του ΔΝΤ, πλάι σε αυτό με την Ευρωζώνη, ενώ την ίδια ώρα η υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους (προπαγανδιστικά η κυβέρνηση μιλά για «ελάφρυνση» αλλά μένει να το δούμε όταν γίνει) θα συνδυασθεί με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες και ειδικές ρήτρες, που έχουν στόχο την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνημένης πολιτικής, των μόνιμων, «επαναλαμβανόμενης απόδοσης», αντιλαϊκών μέτρων.
Επισπεύδουν
Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ενδεχομένως και αύριο, Δευτέρα, το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ενώ την ίδια ώρα ορατό είναι και το ενδεχόμενο συμπλήρωσης των αντιλαϊκών μέτρων σε επόμενη φάση, με άξονα την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Προβλέπεται να ακολουθήσουν 12 νομοσχέδια με διάφορες «μνημονιακές υποχρεώσεις» τους, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της δεύτερης «αξιολόγησης», με στόχο τουλάχιστον το πρώτο πακέτο μέτρων να έχει ψηφιστεί έως τις 3 Δεκέμβρη.
Σε κάθε περίπτωση, το υπό διαμόρφωση νέο αποκαλούμενο «σύστημα Πρόνοιας» φέρνει στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» την παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, στο όνομα της εφαρμογής των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», ώστε να κοπούν, αλλά και να καταλήξουν με βάση κριτήρια ποιοι θα το παίρνουν, μειώνοντας τον αριθμό αυτών στους οποίους θα το αποδώσουν κάτω απ' αυτούς που το έχουν ανάγκη. Προλειαίνοντας το έδαφος για τα περαιτέρω, το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες «επισκόπησης» δαπανών, προκειμένου να εντοπίσει «κωδικούς» στους προϋπολογισμούς από τους οποίους μπορεί να περικόψει μεγαλύτερα κονδύλια, μόνιμου χαρακτήρα και «επαναλαμβανόμενης απόδοσης», δηλαδή επιδόματα τα οποία δίνονται τακτικά και περιοδικά και όχι εφάπαξ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2017 εστιάζουν στο νευραλγικό κλάδο της Ενέργειας, καθώς και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της κρατικής συμμετοχής σε βασικές υποδομές, όπως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Επίσης, στο «τραπέζι» παραμένουν ζητήματα όπως η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για το 2018 με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, η διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων και τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» για τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα «βιώσιμες» επιχειρήσεις κ.ά.
Νέες παρεμβάσεις προχωρούν και στην κρατική διοίκηση, που θα περιλαμβάνουν τις «αλλαγές» στα ειδικά μισθολόγια,(στρατιωτικοί κ.λπ.), το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας κ.ά.
Συνθλίβουν το λαό στις "Συμπληγάδες" του κρατικού χρέους
Παράλληλα, το ΔΝΤ, περί τα μέσα του Δεκέμβρη, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την «έκθεση βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, με βάση τη δική του «παράλληλη αξιολόγηση» που έχει διενεργήσει στην ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, πέρα από τα χτυπήματα στα Εργασιακά, έχει αναλάβει και το ρόλο του «λαγού» σε ό,τι αφορά την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τη σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, ετοιμάζει τη δική της «έκθεση βιωσιμότητας», που, κατά τις πληροφορίες, θα δημοσιοποιηθεί σε επόμενη φάση, εν αναμονή των αποφάσεων και των αντιλαϊκών παζαριών γύρω από τον τρόπο διαχείρισης του κρατικού χρέους αλλά και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ, με στόχο τη διοχέτευση φτηνής ρευστότητας και κεφαλαίων προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Η ΕΚΤ έχει κατ' επανάληψη αναφέρει ότι αυτή η υπόθεση προϋποθέτει το χαρακτηρισμό του χρέους ως «βιώσιμου», αλλά με βάση δική της εκτίμηση.
Την ίδια ώρα, στην προσεχή συνεδρίαση (5/12) του Γιούρογκρουπ, αναμένεται να συζητηθούν οι «βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις» για την «ελάφρυνση» του χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με εξεταζόμενα σενάρια, οι εν λόγω ρυθμίσεις, ακόμη και για την υπό διαμόρφωση «βραχυπρόθεσμη» μορφή τους, θα συνδεθούν με νέα αντιλαϊκά «ορόσημα» και με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, στη διετία 2017 - 2018.
«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενη δεκαετία», επανέλαβε, προχτές Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα», και πρόσθεσε πως απομένει ακόμη δρόμος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά, το δημόσιο τομέα και τη «ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς», που «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη». Οπως είπε, σε περίπτωση που δοθεί η ελάφρυνση χρέους, δεν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Σε σύμπλευση με την πλευρά του ΔΝΤ, ο Β. Σόιμπλε έδειξε το δρόμο για την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας, λέγοντας πως οι Ελληνες «έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, συνέδεσε τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις (μέχρι το 2018) για το κρατικό χρέος με την εφαρμογή της επόμενης δέσμης με τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα. Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloοmberg», υπογράμμισε πως αν υπάρξει συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στο Γιούρογκρουπ (5/12), που περιλαμβάνουν και τα Εργασιακά,«τότε όλες οι συζητήσεις για το χρέος μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν».
«Χρειάζεται να κάνεις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα φέρει την ανάπτυξη και αυτό θα ξεκλειδώσει τα μέτρα (για το κρατικό χρέος) για τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», υπογράμμισε, δηλώνοντας «πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε εκεί και μετά θα είναι σχετικά ήπια η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος». Σύμφωνα με τον Βίζερ, το κλείσιμο της συμφωνίας απαιτεί τη συμμετοχή και του ΔΝΤ: Ενας όρος για τις συζητήσεις «είναι ότι δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι επίσης και πρόγραμμα του ΔΝΤ».
"Μέχρι τα μπούνια" στην υπηρεσία του εγχώριου κεφαλαίου
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση, το κουαρτέτο και το εγχώριο κεφάλαιο συντάσσονται σε ενιαία στρατηγική και σε ό,τι αφορά την εμπέδωση του κλίματος της «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», ως απαραίτητου όρου και αναγκαίας προϋπόθεσης για τη «σταθεροποίηση» της οικονομίας και για τη «βιώσιμη» ανάκαμψη. Διαδοχικοί κρίκοι σε αυτήν τη διεργασία, όπως την περιγράφουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, με επόμενα βήματα την έναρξη μιας «εμπεριστατωμένης συζήτησης» σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, με στόχο, όπως λένε, τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη», με ορόσημα τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την έξοδο για νέα κρατικά δάνεια στις «αγορές» και την... «έξοδο» από το μνημόνιο με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, «η αποτυχία να υπάρξει ένας ενάρετος κύκλος ανάκαμψης, στον οποίον θα δοθεί ώθηση από την ελάφρυνση χρέους, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάτι που θα είναι μειονέκτημα τόσο για εμάς όσο και για τους πιστωτές».
Σε αυτό το πλαίσιο, τα πάντα, σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική, υποτάσσονται στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, πολιτική που έχει ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ο Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, υπογράμμισε: «Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Μάρτιο και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018».
Ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας και προς την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσει θετική στάση σε όφελος του κεφαλαίου, ουσιαστικά, διαμήνυσε την απόφαση της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει και να διατηρήσει τα μόνιμα, «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» αντιλαϊκά μέτρα. Οπως είπε, η «Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν επιτύχει την ελάφρυνση χρέους. Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες στη Θεσσαλία: Οργανώνουν συσκέψεις και αποφασίζουν συγκεντρώσεις

Παν-καρδιτσιώτικο - παναγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη στην πόλη της Καρδίτσας. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, την οποία συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για το σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας.
Στη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων αποφασίστηκε ακόμα να οργανωθεί αγωνιστική παρέμβαση στα γραφεία της Εφορίας στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 24 Νοέμβρη. Συλλαλητήριο με τρακτέρ προγραμματίζεται και στην πόλη των Τρικάλων, με απόφαση που αναμένεται να πάρει στη συνεδρίασή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Στο Νομό Λάρισας η αρχή θα γίνει από τα Φάρσαλα, με απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της εν λόγω επαρχίας, που οργανώνει την Παρασκευή 25 Νοέμβρη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
Στη Μαγνησία, την οργάνωση της πάλης έχουν αναλάβει Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής. Εξάλλου, τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, στον Παλαμά Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, καθώς και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για την κλιμάκωση και το συντονισμό της πάλης σε πανθεσσαλικό επίπεδο.
Να σημειώσουμε ότι για τα μέσα Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο αγώνας των αγροτών, που οργανώνεται σ' όλη τη χώρα με πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, αλλά και Επιτροπών Αγώνα, στρέφεται αντικειμενικά ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ, που οδηγεί σε παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με εξοντωτικές συνέπειες για τη μικρομεσαία αγροτιά.
Αρκεί μια ματιά στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ για να αντιληφθεί κανείς τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι: Διπλασιάζεται ο φορολογικός συντελεστής από 13% στο 26% του εισοδήματος κι επιβάλλεται προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά στο 100%. Τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και περικόπτονται κατά 60% οι συντάξεις σε όσους συνταξιούχους αναγκάζονται να συνεχίσουν να καλλιεργούν για να μπορούν να ζήσουν.
Επίσης, εκτοξεύεται στα ύψη το κόστος παραγωγής, ενώ αντίστροφα μειώνονται δραστικά οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Οι τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες δεν αποζημιώνονται και την ίδια ώρα καθυστερούν οι πληρωμές των χρωστούμενων στους αγρότες.
Τέλος, επιβάλλονται χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα για να αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και, από την άλλη, φουσκώνουν τα αγροτικά χρέη κι απειλούνται οι καταχρεωμένοι αγρότες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών και χωραφιών, ενώ βάζουν χέρι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για οφειλές σε Εφορία, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τράπεζες κ.λπ.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Νέος "Καλλικράτης" στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Τ ο στίγμα της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» που ετοιμάζει η κυβέρνηση έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πάτρα.
Κεντρικός στόχος των αλλαγών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα καθιστά τους δήμους και τις περιφέρειες πιο αποτελεσματικούς στην προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής για ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κ. Πουλάκης εξήγησε ότι δήμοι και περιφέρειες πρέπει να παίξουν «ενεργό ρόλο και στη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι καλούνται να υιοθετήσουν «καινοτόμα θεσμικά, χρηματοδοτικά και επιστημονικά εργαλεία» ή να αξιοποιήσουν εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, συμβάλλοντας στην προσέλκυση επενδύσεων, βοηθώντας στην «ανάπτυξη».
Το ρόλο αυτό έχουν δεχτεί οι δήμαρχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία και οι περιφερειάρχες, που έχουν «ξεχάσει» την αγωνία και την ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα, στερούμενα βασικών υπηρεσιών και δικαιωμάτων, και έχουν ταχθεί στη λογική πώς θα γίνουν οι δήμοι πιο λειτουργικοί στην προώθηση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Παίρνουν πάνω τους την οργάνωση του αγώνα

Αποφασίζουν κατά τόπους κινητοποιήσεις, με βάση το σχεδιασμό που καθορίστηκε από τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Με περιοδείες, ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά, συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, εντείνονται οι προετοιμασίες για τις κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν στη μαζική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας.
Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν σε τοπικά καταστήματα της Εφορίας, του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΔΕΗ κλπ. Στη Θεσσαλία, που, για μια ακόμα φορά, αναμένεται ν' αποτελέσει την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης παίρνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών και ήδη κλιμάκια περιοδεύουν στα χωριά του κάμπου και στις ορεινές περιοχές.
Χτες, συνεδρίασε η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων την ερχόμενη Τετάρτη, στην προοπτική της οργάνωσης παν-καρδιτσιώτικου - παναγροτικού συλλαλητηρίου, με τρακτέρ, στο κέντρο της πόλης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Για τις 16 Νοέμβρη έχει οριστεί σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Αργυροπουλίου, ενώ ανάλογες συσκέψεις προγραμματίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι στις επαρχίες Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς.
Στα Τρίκαλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη»δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ενώ στη Μαγνησία τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης παίρνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα.
Παράλληλα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα προετοιμάζει και συλλαλητήρια με τρακτέρ, σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, με το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων που θα εμπλουτίζονται με τα τοπικά. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συμμετέχουν στις εργατικές και άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, όπως η πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη κ.ά.

Τέλος, με βάση τον προγραμματισμό, στα μέσα Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων στο επόμενο διάστημα.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ο νέος "Καλλικράτης" εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

Ο στόχος να βελτιωθεί «η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της Τοπικής Διοίκησης», ώστε να συνδράμουν αποφασιστικά δήμοι και περιφέρειες στην καπιταλιστική ανάπτυξη, καταγράφεται στην κοινή διακήρυξη της 6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο.
Οι εργασίες του συνεδρίου και η θεματολογία που αναπτύχθηκε σε αυτό, κατέδειξαν και τα πεδία ενδιαφέροντος των «συνεργιών και συνεργασιών» που επιδιώκει η Ελληνογερμανική Συνέλευση για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ειδική μέριμνα έγινε για την Ενέργεια, τον τουρισμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πίσω από τη δήθεν «ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αυτοδιοικητικών θεσμών της Ευρώπης» που προβάλλει η Ελληνογερμανική Συνεργασία ως σκοπό της ύπαρξής της, βρίσκεται ακριβώς ο στόχος να συνδράμουν οι δήμοι και οι περιφέρειες πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της παραπάνω πολιτικής επιλογής.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκου Γόντικα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Θανάση Κολιζέρα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, στα γραφεία του Κόμματος στο Ναύπλιο, σχετικά με τις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. «Ταυτίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και με τη θεματολογία του συνεδρίου, που είναι αποκαλυπτικό ως προς το περιεχόμενό του σε ποιους τομείς εστιάζουν (Ενέργεια, τουρισμό, διαχείριση απορριμμάτων), τι σημαίνει η "ανάπτυξή" τους, ποιος θα είναι ο χαμένος, δηλαδή ο λαός και ποιος ο κερδισμένος, δηλαδή το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο», σημείωσε ο Ν. Γόντικας. Προς επίρρωση των όσων είπε, ανέφερε το «όραμα» του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών, ακόμα και θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ώστε «η Πελοπόννησος να είναι πυλώνας όχι μόνο για το μικρό καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και για το μεγάλο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Πελοποννήσου - ΕΕ». Ανέφερε, επίσης, τη διάθεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις υποδομές σε τουρισμό με λιμάνια για κρουαζιερόπλοια, μαρίνες, και άλλα, την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς είναι έτοιμη, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, η ΣΔΙΤ Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ. «Αυτή η ανάπτυξη που χρηματοδοτείται αδρά με εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα επιχορηγήσεων στηρίζεται με κίνητρα και απαλλαγές, είναι στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Γόντικας.
Από την πλευρά του, ο Θ. Κολιζέρας σημείωσε ότι το περιεχόμενο, οι εργασίες και οι λοιπές δράσεις του 6ου Συνεδρίου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποκαλύπτουν ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του «Καλλικράτη» το 2010 και οι νέες που ετοιμάζονται σε πλήρη σύμπνοια της πλειοψηφίας ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με την κυβέρνηση, είναι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και αγωνίες του λαού μας. Κατέληξε ότι «καμία ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της».

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η ΚΑΠ δούρειος ίππος για την ενίσχυση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση «Πώς μπορεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) να βελτιώσει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», αποκαλύπτοντας ότι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ στοχεύουν στην ενίσχυση των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και στη συρρίκνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Με την παρέμβασή της τονίζει τα εξής:
Η έκθεση σχετικά με το “πώς μπορεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) να βελτιώσει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης” επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματικότητα, δηλαδή το “πώς η ΚΑΠ ενισχύει τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις και ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες”.
Ο στόχος της ΕΕ είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας και στον αγροτικό τομέα, μέσα από την οικονομική μεγέθυνση. Αυτό σημαίνει καταστροφή και συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να ενισχυθεί παραπέρα η κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Οι αναδιαρθρώσεις, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης επιταχύνουν τη συγκέντρωση στη γη, παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προϊόντων στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, εξυπηρετούν τον ανταγωνισμό για την κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.
Η έκθεση είναι αποκαλυπτική: “Η συντριπτική πλειονότητα των άμεσων ενισχύσεων διατίθεται στις πλουσιότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με μόλις το 13% των δικαιούχων να λαμβάνει το 74% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ το 2014”. Παρά τις ανέξοδες ευχές της έκθεσης για τις “μικρές, οικογενειακές εκμεταλλεύσεις”, αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αγροτών, η εγκατάλειψη καλλιεργειών, η επιδείνωση της θέσης τους, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση γης, παραγωγής, εμπορίας σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Σε αυτό συνηγορεί και η έκθεση που έχει ως αφετηρία ότι η ΚΑΠ πρέπει να “είναι προσανατολισμένη στην αγορά” και υποστηρίζει ότι οι άμεσες ενισχύσεις της “θα πρέπει να κατανέμονται μόνο σε άτομα που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία” (κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), ενώ “τα κονδύλιά της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δυναμικό χρηματοδοτικό εργαλείο” προς όφελος των μεγάλων εκμεταλλεύσεων. Στην ίδια λογική εντάσσονται και τα μέτρα για την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ (επιχειρήσεις, αγροτουρισμός, “πράσινη” γεωργία κ.ά.).
Μόνη διέξοδος για τους φτωχούς αγρότες ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, για κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, διατροφής και υλών βιομηχανίας. Η κοινωνικοποιημένη κρατική αγροτική παραγωγή αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, εδαφοκλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Είναι η κοινή δράση και πάλη με το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να ανοίξει ο δρόμος, για να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες γης, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, βιομηχανίας, μεταφορών, εμπορίου. Να γίνει η ιδιοκτησία τους ιδιοκτησία του λαού, να μπει στον ενιαίο σχεδιασμό αξιοποίησής της με τον παραγωγικό συνεταιρισμό που θα ωφελεί και τους αγρότες και τη λαϊκή κατανάλωση.

"Βουνό" τα προβλήματα των αγροτών, αμείωτη η αγωνιστική τους διάθεση

Πλούσια η συζήτηση στη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με αγρότες και φορείς της περιοχής Ανθήλης Φθιώτιδας, το μεσημέρι του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με αγρότες και φορείς
στην Ανθήλη
Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν με συνέπεια να πορεύονται το δρόμο του αγώνα εξέφρασαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, αγρότες και εκπρόσωποι φορέων της Ανθήλης, χωριού της Φθιώτιδας, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του το μεσημέρι του Σαββάτου στο κοινοτικό κατάστημα. Τα προβλήματά τους άλλωστε «βουνό», τα ανέπτυξαν επαρκώς όπως και τα αιτήματά τους.
Οι «ανοιχτές» τιμές για τα προϊόντα τους, τα οποία παραδίδουν χωρίς να γνωρίζουν τι θα πληρωθούν γι' αυτά, ο τρόπος και το ύψος των αποζημιώσεων απ' τον ΕΛΓΑ, η έλλειψη αναγκαίων αρδευτικών έργων, η αύξηση των εισφορών και των φόρων που πληρώνουν, οι υψηλές τιμές πετρελαίου και ρεύματος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα χρέη, η σταδιακή ερήμωση του χωριού είναι μερικά απ' αυτά, κοινά σε μεγάλο βαθμό για τη μικρομεσαία αγροτιά όλης της χώρας. Πάνω σ' αυτά προστίθενται μια σειρά τοπικά προβλήματα, όπως είναι τα έργα για τη διέλευση του τρένου που «έκοψαν τον κάμπο στη μέση», όπως κατήγγειλαν, με αποτέλεσμα να απαιτείται να διανύσουν χιλιόμετρα για να φτάσουν στα χωράφια τους, η μη καταβολή της συνδεδεμένης επιδότησης σε αρκετούς αγρότες λόγω μη έγκαιρης υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και όχι με δική τους ευθύνη και πολλά ακόμα.
Γύρω απ' αυτά τα ζητήματα ξεδιπλώθηκε πλούσια συζήτηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και με εμφανή τη διάθεση των αγροτών να μην το βάλουν κάτω, αλλά να συνεχίσουν αγωνιστικά με βάση το πλαίσιο και τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Απ' την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας, αφού υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι στο πλευρό των αγροτών συμβάλλοντας απ' την πλευρά του στην επίλυση των προβλημάτων τους, σημείωσε πως «όσο αυτό είναι εφικτό. Γιατί πάντα δεν είναι, με αυτές τις συνθήκες και μ' αυτή την κατάσταση. Και γι' αυτό θα μας έχετε ακούσει να λέμε ότι χρειάζεται να κάνουμε ριζικές ανατροπές και αλλαγές εκ βάθρων, δεν γίνονται με κάποια μερεμετίσματα, να αλλάξουμε κάποια πρόσωπα (...) Γιατί η γραμμή είναι αυτή, το πρόγραμμα είναι αυτό, το σχέδιο είναι αυτό, οι προτάσεις που έχεις για την οικονομία, για την κοινωνία, για τους αγρότες, για τα εθνικά θέματα, αυτά είναι που λύνουν προβλήματα και ανοίγουν ένα δρόμο καλύτερο για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας...».
Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε την ανάγκη σήμερα «να ενωθούμε όλοι μαζί, να δώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλο, να το σφίξουμε γερά, αλλά ταυτόχρονα μας χρειάζεται και η γροθιά, γιατί άκουσα κάποιος της ιεραρχίας να λέει ότι τώρα πρέπει να σφίγγουμε μόνο το χέρι και να αφήσουμε τις γροθιές. Χωρίς αντίσταση, χωρίς αγώνα, χωρίς διεκδίκηση δεν γίνεται τίποτα...».
Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της παρέμβασής του στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και την υπονόμευσή τους στο πλαίσιο της ΕΕ, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν είναι των λαών, είναι ένωση του κεφαλαίου (...) εμείς απ' την αρχή λέγαμε να μην μπούμε (...) καλύτερα θα ήμασταν, πιστεύαμε, φυσικά με άλλη πολιτική, με άλλη εξουσία, να έμπαινε πραγματικά ο λαός στην εξουσία, να έπαιρνε στα χέρια του την οικονομία της χώρας. Γιατί σωστά είπατε ότι παραγωγικές δυνατότητες υπάρχουν, υπάρχει πλούτος σ' αυτή τη χώρα, δεν πρόκειται να πεινάσει ο Ελληνας ακόμα κι αν απομονωθεί, που λέει ο λόγος, όπως μας λένε, απ' τους υπόλοιπους (...) Παράλογο είναι να αγοράζεις ρύζι απ' την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και ενώ μπορεί να έχεις εδώ το ρύζι (...) Αρα λοιπόν τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν, αλλά αυτές πρέπει να τις πάρεις στα χέρια σου, πρέπει να κάνεις σχέδιο, κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό το λέμε εμείς και πρέπει να έχει η κοινωνία αυτά τα μέσα για να μπορέσει να φτιάξει...».
Ο Δ. Κουτσούμπας τοποθετήθηκε διεξοδικά και για τα προβλήματα και αιτήματα των αγροτών, προτρέποντάς τους να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το ΚΚΕ, για να παρεμποδίσουν π.χ. πλειστηριασμούς αν επιχειρηθεί να γίνουν ή για τη διεκδίκηση αρδευτικών έργων, καθώς το σημερινό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο.
«Αυτά είναι τα προβλήματα τα μεγάλα, αυτή τη συζήτηση πρέπει να ανοίξουμε ο ένας με τον άλλο μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους και κυρίως χρειάζεται αγώνας. Εχω ενημερωθεί για τους αγώνες που κάνατε πέρυσι (...) Πρέπει να σταθεροποιηθούν αυτοί οι αγώνες, να αποκτήσουν πιο δυναμικό περιεχόμενο... να ενισχύσουμε ο καθένας όσο μπορεί απ' το μετερίζι του, να ενισχυθεί το κίνημα, γιατί έρχονται και νέα μέτρα (...) Δεν έχει τελειώσει ο κίνδυνος για 4ο μνημόνιο. Δείτε όλη αυτή η συζήτηση που ανοίγει για το χρέος: μα δεν σου μειώνει κανένας το χρέος αν δεν σε υποχρεώσει να πάρεις νέα μέτρα (...) και αυτά που λένε περί ανάκαμψης που θα έρθει, εμείς τα ακούμε "βερεσέ". Μπορεί να έχεις μια ανάκαμψη, αλλά θα είναι ανάκαμψη για τα κέρδη αυτών που θα έχουν την ιδιοκτησία. Δεν θα είναι ανάκαμψη για τον εργαζόμενο λαό», τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Σημαντικά στοιχεία που αναδεικνύονται από την εξέλιξη της διαδικασίας

Τ ην βδομάδα που μας πέρασε, ξεκίνησε στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή να εξετάζεται η υπόθεση της άγριας, δολοφονικής επίθεσης τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, το Σεπτέμβρη του 2013. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη υπόθεση που εξετάζεται στη δίκη, με ιδιαίτερη σημασία, όπως εξάλλου και οι προηγούμενες δυο υποθέσεις (η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα), που ήδη έχουν αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τη δράση, αλλά και για το χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης. Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα κάποια στοιχεία που προκύπτουν τόσο από τη διαδικασία της δίκης όσο και από τη δικογραφία γενικότερα.
  • Πώς προκύπτει ο χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης;
Ολο και πιο καθαρά από την εξέλιξη της διαδικασίας αποκαλύπτεται πλέον στο δικαστήριο ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης, από τον οποίο απορρέει και ο εγκληματικός χαρακτήρας και η εγκληματική της δράση.
Δεκάδες μάρτυρες με τις καταθέσεις τους μέχρι τώρα έχουν καταδείξει ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, με στρατιωτική εκπαίδευση, που δρα με εντολή του αρχηγού, που εξαπολύει τάγματα εφόδου. Τι δείχνει, όμως, αυτού του τύπου η δομή και η δράση για μια οργάνωση; Τι είδους οργάνωση είναι αυτή που, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από μάρτυρα στο δικαστήριο, η διάπραξη δολοφονίας μπορεί να είναι προσόν για ανέλιξη στην ιεραρχία της...;
Ιστορικά έχει αποδειχτεί, και επιβεβαιώνεται και από τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της, ότι ο ναζισμός είναι σύμφυτος με την εγκληματική δράση. Βάζει στο στόχαστρό του αλλοδαπούς, μετανάστες, αντιφρονούντες, επιδίωξε τον αφανισμό των Εβραίων και των κομμουνιστών με τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην Ιστορία. Και σήμερα, τα θύματά τους και στις υποθέσεις που εντάσσονται στη δικογραφία της δίκης είναι μετανάστες, κομμουνιστές, συνδικαλιστές, αντιφασίστες κ.ά. Ολοι οι μάρτυρες της υπόθεσης των Αιγυπτίων αλιεργατών δήλωσαν ότι τους είχαν πληροφορήσει ότι η Χρυσή Αυγή χτυπάει μετανάστες. Φίλοι του Παύλου Φύσσα, αντίστοιχα, είχαν πει ότι ήταν στοχοποιημένος επειδή ήταν αντιφασίστας. Ενώ είναι γνωστές και οι δηλώσεις στελεχών της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης ότι θέλουν να ξεμπερδεύουν με το ΠΑΜΕ στη Ζώνη του Περάματος, πριν την επίθεση στους κομμουνιστές στο Πέραμα.
Επιπλέον, έχουν επιδειχθεί και στο δικαστήριο φωτογραφίες με στελέχη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής να φιγουράρουν δίπλα σε σημαίες με τη σβάστικα, να χαιρετούν ναζιστικά. Υμνούν τους ναζί. Οπως είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που καταθέτει στο δικαστήριο, ο ίδιος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής περηφανευόταν ότι αποτελεί «συνέχεια των ηττημένων του '45. Ποιοι ήταν οι ηττημένοι του '45; Οι ναζί». Και σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο συγχαρητήριο μήνυμα που έλαβε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος με τη λέξη «frei korps» αμέσως μετά την επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, ο Σ. Πουλικόγιαννης είπε χαρακτηριστικά: «Απ' ό,τι γνωρίζω, τα frei korps ήταν η προπομπή των ταγμάτων εφόδου των ναζί μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από αυτούς φτιάχτηκαν και τα Eς - Eς και στέλεχός τους ήταν ο ίδιος ο Ρούντολφ Ες. Οι επιθέσεις που πραγματοποιούσαν σε μετανάστες, Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους και η δομή τους ήταν ακριβώς ίδια με αυτό που βιώσαμε το βράδυ της επίθεσης».
  • Πώς φαίνεται ότι οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες;
Αποκαλύπτεται ότι όλες οι υποθέσεις που εξετάστηκαν και εξετάζονται στο δικαστήριο (όπως και μια σειρά άλλες που είναι ενταγμένες στη δικογραφία), δεν ήταν σε καμιά περίπτωση αυθόρμητες «πράξεις», ούτε «πρωτοβουλίες» περιφερειακών στοιχείων της οργάνωσης, αλλά ήταν πράξεις, επιθέσεις σχεδιασμένες κεντρικά και εκτελέστηκαν με στρατιωτική ακρίβεια από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τα οποία έδρασαν οργανωμένα με παραγγέλματα, με συντονισμό, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λίγων λεπτών, ώστε να πετύχουν το εγκληματικό τους αποτέλεσμα και να διαφύγουν. Ολοι οι μάρτυρες μέχρι τώρα μιλώντας για τις επιθέσεις κατέθεσαν ότι αυτές διήρκεσαν λίγα λεπτά. Παράλληλα, περιέγραψαν το συντονισμό και τους μοιρασμένους ρόλους που φαίνεται ότι υπήρχαν μέσα στα τάγματα εφόδου, με σκοπό να υπηρετούν τον κοινό τους εγκληματικό σκοπό. Από τον κλοιό, τα ρυθμικά ποδοβολητά και τις επευφημίες από το τάγμα εφόδου όταν ο Ρουπακιάς όρμησε στον Παύλο Φύσσα, μέχρι την υπόθεση της επίθεσης στους κομμουνιστές στο Πέραμα, όπου ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής κατέθεσε για συγκεκριμένο σύνθημα έναρξης της επίθεσης και για παράγγελμα λήξης, οι μάρτυρες σε όλες τις υποθέσεις μίλησαν για επιθέσεις οργανωμένες και σχεδιασμένες.
Μάλιστα, είναι σωστότερο να πούμε προσχεδιασμένες. Από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αποκαλύφθηκε ότι τα μέλη του τάγματος εφόδου ειδοποιήθηκαν με μηνύματα να συγκεντρωθούν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής πριν την επίθεση. Στις υποθέσεις των Αιγυπτίων αλιέων και των κομμουνιστών του Περάματος, αποκαλύφθηκε ότι προηγήθηκαν δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής, που έβαζαν στο στόχαστρό τους την ύπαρξη των Αιγυπτίων ψαράδων στη μια περίπτωση και το αγωνιστικό σωματείο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στη δεύτερη, δείχνοντας ότι επιδιώκουν τον αφανισμό τους. Ειδικά για την περίπτωση του σωματείου της Ζώνης, ο Σ. Πουλικόγιαννης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η Χρυσή Αυγή ήταν σε συνεννόηση με μεγαλοεργολάβους της Ζώνης και λειτουργούσε για τα συμφέροντά τους, αναφέροντας μια σειρά στοιχεία που δείχνουν την κοινή προσπάθειά τους να χτυπήσουν το σωματείο και ξεκαθαρίζοντας ότι «η ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού είναι υπέρ της αστικής τάξης, όχι συνολικά του λαού».
Παράλληλα, από τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα που υπάρχουν στη δικογραφία, κάποια από οποία έχουν αναφερθεί στο δικαστήριο τόσο στην υπόθεση του Παύλου Φύσσα όσο και τώρα, στην επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα φαίνεται ότι υπήρχε γνώση και προφανώς διεύθυνση των επιθέσεων από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αφού ανταλλάσσονται μηνύματα «ενημέρωσης» ακόμα και την ώρα των επιθέσεων και, όπως σημειώσαμε παραπάνω, «συγχαρητήρια» μηνύματα ακολουθούν μετά την επίθεση στο Πέραμα.
  • Γιατί όλες οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται δολοφονικές;
Μπορεί μετά τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής να μετράμε νεκρούς μόνο τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν (υπόθεση που έχει εκδικαστεί, υπάρχει καταδικαστική απόφαση και έχει συσχετιστεί και με τη δικογραφία της παρούσας δίκης), ωστόσο από την περιγραφή των επιθέσεων φαίνεται ότι τα θύματα θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα.
«Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός, δεν θα με άφηναν. Πίστεψαν ότι με σκότωσαν και κάποιος είπε "πάμε"», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ, που στην ταράτσα του σπιτιού που τον φιλοξενούσε δέχτηκε πολλές δεκάδες χτυπήματα με ξύλα και σίδερο και μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, με το κεφάλι του και όλο του το σώμα μέσα στα αίματα, στο νοσοκομείο, ενώ ακόμα δεν μπορεί να σταθεί όρθιος και στο δικαστήριο κατέθεσε καθιστός. Ενώ ο Αχμεντ Αμπού Χάμεντ και ο αδερφός του, που ήταν μέσα στο σπίτι την ώρα της επίθεσης, κατέθεσαν ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι με τα χτυπήματα του τάγματος εφόδου στην πόρτα και τα παράθυρα και την προσπάθειά του να τους βγάλει έξω, πετώντας ακόμα και πυροσβεστήρα μέσα στο σπίτι, εκείνοι γνώριζαν ότι αν έβγαιναν έξω θα πέθαιναν.
Αντίστοιχης αγριότητας ήταν η επίθεση και στους κομμουνιστές στο Πέραμα. Και μόνο τα όπλα που χρησιμοποίησε το τάγμα εφόδου είναι αρκετά για να γίνει φανερό ότι η επίθεση ήταν δολοφονική: Στειλιάρια με μεταλλικές απολήξεις, που είχαν προσαρμοσμένες πάνω τους λάμες και καρφιά! Οι τρύπες που άνοιξαν στις λαμαρίνες των αυτοκινήτων αυτά τα όπλα σού προκαλούν ανατριχίλα. «Δεν μπόρεσα να δω ποιος χτύπησε. Ευτυχώς δεν με πέτυχε το μεταλλικό αντικείμενο, τώρα δεν θα μιλούσαμε εδώ... Εχασα τις αισθήσεις μου, έπεσαν κάποιοι επάνω μου, να με προστατέψουν. Είχαμε συνολικά εννιά τραυματίες. Μεταφερθήκαμε όλοι στο "Θριάσιο". Το πιο ανατριχιαστικό χτύπημα ήταν αυτό σε χέρι κάποιου, η νοσοκόμα αργότερα διαπερνούσε με όλο της το δάχτυλο το τραύμα. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος αυτός δεν είχε σηκώσει το χέρι του να προστατευτεί, και έτρωγε το καρφί στο μάτι...» κατέθεσε χαρακτηριστικά ο Σ. Πουλικόγιαννης.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Αποκαλυπτικές οι θέσεις του κουαρτέτου

Οι θέσεις των «θεσμών» για τα Εργασιακά, όπως κατατέθηκαν ήδη από τον περασμένο Ιούνη στο Γιούρογκρουπ, μετά την πρώτη «αξιολόγηση», είναι άκρως αποκαλυπτικές για το πλαίσιο των εξελισσόμενων αντιλαϊκών παζαριών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:
  • «Οι θεσμοί υποστηρίζουν την επέκταση του πεδίου των επιχειρησιακών συμβάσεων (μισθοί και απασχόληση) διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής. Η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμβάλλει, σύμφωνα με τους θεσμούς, στην ευελιξία των επιχειρήσεων προκειμένου να προσαρμόσουν το εργασιακό κόστος μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων».
  • «Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία της διαιτησίας θα λαμβάνονται υπόψιν οικονομικά κριτήρια που αφορούν στην εκάστοτε επιχείρηση, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στη διαδικασία διαιτησίας. Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, σύμφωνα με τους θεσμούς, θα συνεχίζει να υφίσταται».
  • «Ο κατώτατος μισθόςστην Ελλάδα ήταν προϊόν διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Εφεξής όμως θα αποφασίζεται από το κράτος και από το 2017 και μετέπειτα θα αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης. Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας».
  • «Ως προς τις ομαδικές απολύσεις, οι θεσμοί κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών και την αύξηση του ποσοστού του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10%. Με αυτή την πρακτική μειώνονται οι κίνδυνοι μαζικής ανεργίας, όπως συνέβη στις επιχειρήσεις "Ηλεκτρονική", "Softex" και "Sprider", όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν την εργασία τους».
  • «Για το συνδικαλιστικό νόμο, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων, καθώς και την εφαρμογή της "ανταπεργίας" (lock out). Τέλος, επισημαίνουν ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των συνδικάτων, που θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα καταπολεμούσε πρακτικές εκμετάλλευσης».
  • «Οι κύριοι στόχοι της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία κινήτρων για προσλήψεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστουςμέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης απασχόλησης, αλλά και της ενίσχυσης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την απασχολησιμότητα».

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Ρίχνεται με "νέα ομάδα" στις μάχες για λογαριασμό του κεφαλαίου

Με βασικό και διακηρυγμένο στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την υλοποίηση μέχρι κεραίας των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου, πραγματοποιήθηκε τελικά το βράδυ της Παρασκευής ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να «φρεσκάρουν» το δηλητηριώδες για το λαό παραμύθι ότι η κυβερνητική εναλλαγή και η καπιταλιστική ανάκαμψη μπορούν να φέρουν διέξοδο και ανακούφιση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, ενώ φανερή είναι και η προσπάθεια οι ευθύνες της αντιλαϊκής πολιτικής να ριχτούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που την υλοποίησαν έως τώρα, προκαλώντας δίκαια τη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση και οργή. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη λαϊκή δυσαρέσκεια και απογοήτευση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνει ότι η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να παραπλανά και να εγκλωβίζει, σε συνθήκες κρίσης και μνημονίων, επί μακρόν, εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, έχει περιοριστεί.
Το ζήτημα, όπως σημείωσε και σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ο λαός «να εμπιστευτεί τη δική του δύναμη και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, χωρίς καθυστέρηση, για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Ελπίδα και αποκούμπι σ' αυτόν τον αγώνα μπορεί να είναι ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ».

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Προετοιμάζει έδαφος για το γενικευμένο "μαχαίρι" στην Πρόνοια

Το γεγονός ότι τα ψίχουλα του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" θα παίρνουν μόνο οι "πάρα πάρα πολύ φτωχοί" επιβεβαιώνει ο Γ. Κατρούγκαλος
Επιχειρώντας να εξωραΐσει το νέο τσεκούρωμα,
η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει το λαό
με τη φτώχεια...
Το γενικευμένο «μαχαίρι» που φέρνει η κυβέρνηση στα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα ήρθε να επιβεβαιώσει ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του στον «Real FM». Παράλληλα, επιβεβαίωσε και ότι το περιβόητο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» θα είναι μια μορφή διαχείρισης αποκλειστικά για την πιο ακραία φτώχεια, την ώρα που στο όνομά του θα ενταθεί συνολικά η επίθεση στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
«Πρέπει να ξαναδούμε μερικά επιδόματα που δίνονται, αν δίνονται με σωστό τρόπο. Οταν μιλάμε για Πρόνοια, μιλάμε για λεφτά που πρέπει να πηγαίνουν σε φτωχούς ανθρώπους, αν υπάρχουν λοιπόν χρήματα που πηγαίνουν στη μεσαία τάξη δεν είναι αυτός ο σκοπός της Πρόνοιας» σημείωσε, υιοθετώντας πλήρως τη σχετική επιχειρηματολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας και επιχειρώντας να εξωραΐσει το νέο «τσεκούρι» που θα προχωρήσει με διάφορες μορφές, με πλήρη κατάργηση ή σημαντική μείωση επιδομάτων, με περαιτέρω χαμήλωμα των εισοδηματικών κριτηρίων κ.ο.κ.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Κατρούγκαλος περιέγραψε ως... «ανώτερα μεσαία στρώματα» τα νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι το «μαχαίρι» θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερα (την ίδια προπαγανδιστική τακτική, άλλωστε, είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση και στο Ασφαλιστικό), ωστόσο ακόμα κι έτσι, ο ισχυρισμός ότι μια τετραμελής π.χ. οικογένεια, με δύο εργαζόμενους και δύο παιδιά, με εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο, είναι σχεδόν... αστική τάξη, είναι χαρακτηριστικός για τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να συμβιβάσει το λαό με τη φτώχεια και επιβεβαιώνει ότι η... «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος.
Ψίχουλα για τους "πάρα πάρα πολύ φτωχούς" από την τσέπη των... λιγότερο φτωχών!
Ακόμα πιο αποκαλυπτική, βέβαια, ήταν η αναφορά του Γ. Κατρούγκαλου ότι «το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα το πάρουν όχι οι φτωχοί, αλλά οι πάρα πάρα πολύ φτωχοί»... Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι το ανεπαρκέστατο αυτό επίδομα θα το λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας, ενώ ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα «εξοικονομηθούν» από την κλιμάκωση της επίθεσης σε αυτούς που θεωρούνται λιγότερο φτωχοί!
Επιχειρώντας να διαψεύσει, μάλιστα, αυτό το γεγονός, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «έχουμε δύο διαφορετικές μνημονιακές υποχρεώσεις. Η μία είναι να έχουμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από 1-1-2017 σε όλους και η δεύτερη είναι να προχωρήσουμε σε μια αναμόρφωση του προνοιακού μας συστήματος ανεξαρτήτως χρηματοδότησης του ΚΕΑ». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «εάν δεχόμασταν τον ισχυρισμό ότι πρέπει να κόψουμε από αλλού, θα έπρεπε να κόψουμε ή επιδόματα αναπήρων και οικογενειακά επιδόματα».
Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, διαψεύδονται από την ίδια τη συμπληρωματική μνημονιακή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Ιούνη του 2016, η οποία λέει ξεκάθαρα: «...η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας την Εκθεση για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Πρόνοιας, στοχεύοντας στην αναμόρφωση των παροχών και για την ετήσια εξοικονόμηση του 0,5% του ΑΕΠ (...). Το κόστος εφαρμογής του ΚΕΑ, που εκτιμάται στο 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, θα καλυφθεί μέσα από μόνιμες εξοικονομήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προσδιορίζονται στην Εκθεση Αναθεώρησης της Κοινωνικής Πρόνοιας σε αντιστοιχία με τα ευρήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας».
Σε αντίθεση, δηλαδή, με όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πετσοκόψει προνοιακά επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές, προκειμένου να βρει κονδύλι για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ ή με τα σημερινά δεδομένα σε 900 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο κάθε προνοιακό και κοινωνικό επίδομα
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε, η κυβέρνηση έχει ως «βοηθό» γι' αυτό το πετσόκομμα την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία συνέταξε και σχετική έκθεση - γκιλοτίνα, τη λογική της οποίας αναπαράγει στο ακέραιο ο υπουργός.
Η λογική αυτή είναι ότι θεωρούνται υψηλοεισοδηματίες όσες οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά έχουν 10.000 έως 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ή πενταμελείς οικογένειες με 45.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ή είναι ευκατάστατοι όσοι μπορούν να θερμαίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο.
Γι' αυτό και προτείνει, μεταξύ άλλων, να μην παίρνουν επίδομα τέκνων όσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, να καταργηθεί το πολυτεκνικό επίδομα, να μειωθεί μέχρι και να εξαλειφθεί το επίδομα θέρμανσης. Ακόμα, προτείνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, το οποίο εκτιμά ότι θα αποφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα! Προτείνει, επίσης, την κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει λόγω ιατρικών δαπανών.
Παράλληλα, η Εκθεση ξεκαθαρίζει ότι αυτή τη στιγμή περιορίζεται, όπως γράφει, «στον εξορθολογισμό τριών παροχών αναπηρίας» (εξωιδρυματικό επίδομα, επικουρική σύνταξη απολύτου αναπηρίας, επικουρική σύνταξη τυφλών και άλλες παροχές που δίνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) και στον εξορθολογισμό επιδομάτων «για αναψυχή και διακοπές που αποδίδονται σε ανάπηρους συνταξιούχους, ενώ έχουν καταργηθεί για τους υπόλοιπους συνταξιούχους». Στη συνέχεια, μάλιστα, αναγγέλλει και το επόμενο αντιλαϊκό κύμα, λέγοντας: «Μια επικείμενη έκθεση θα αξιολογήσει το σύστημα παροχών αναπηρίας».
Το περιεχόμενο αυτής της επίθεσης αναδεικνύεται από τη «διαπίστωση» της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι «αντί για μια πιστοποίηση αναπηρίας που στοχεύει στον καθορισμό των ικανοτήτων του ατόμου, των εμποδίων που αντιμετωπίζει και του τύπου της υποστήριξης που χρειάζεται, στην Ελλάδα η χορήγηση επιδομάτων, υπηρεσιών και προστασίας βασίζεται ολοκληρωτικά σε ιατρικά κριτήρια και καθορίζεται από ιατρικές επιτροπές»!
Σε αντιστοιχία, άλλωστε, με τους ισχυρισμούς του Γ. Κατρούγκαλου περί «ανώτερων μεσαίων στρωμάτων», η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει τον «εξορθολογισμό» του επιδόματος για φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν που ζουν οι γονείς τους, ύψους 1.000 το χρόνο. Το εισοδηματικό όριο για το επίδομα σήμερα είναι 30.000 ευρώ το χρόνο και η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει «να αναμορφωθεί με ένα περισσότερο περιοριστικό όριο εισοδήματος», καθώς κατατάσσει τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ στην 9η υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία σε σύνολο δέκα κατηγοριών...
Συνολικά, η Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εξετάζει τον εξορθολογισμό (δηλαδή την κατάργηση ή συρρίκνωση) 35 κοινωνικών παροχών που αφορούν σε οικογενειακές παροχές και παροχές τέκνων, σε παροχές αναπηρίας, στο επίδομα θέρμανσης, στις παροχές ανεργίας, στις παροχές κοινωνικού τουρισμού, σε παροχές ειδικών κατηγοριών, στις όποιες φοροελαφρύνσεις έχουν μείνει...

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Οι "ακραίες θέσεις" έγιναν "σημεία επαφής"...

"Στα γεμάτα" η συζήτηση για τις νέες ανατροπές, πίσω από τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης
Κανονικός "ψαλιδοχέρης" ο υπουργός Εργασίας,
σε ό,τι αφορά και τα Εργασιακά
Με τη δεύτερη συνάντηση, την περασμένη Πέμπτη, ανάμεσα στο κουαρτέτο και την κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε ο πρώτος επίσημος γύρος των συζητήσεων για τα Εργασιακά. Και λέμε επίσημος, επειδή είναι φανερό ότι μέχρι την άλλη συνάντηση, στις 14 Νοέμβρη, οι επαφές των δύο πλευρών θα ενταθούν με την ανταλλαγή κειμένων, αλλά και με συζητήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να προχωρήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος η δεύτερη «αξιολόγηση», βασικό στοιχείο της οποίας είναι η μεταρρύθμιση στα Εργασιακά.
Παράλληλα με τις συζητήσεις που γίνονται, η κυβέρνηση, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού, ξεδιπλώνει την επικοινωνιακή της τακτική για να ξεγελάσει τους εργαζόμενους, να καλλιεργήσει ανοχή στα σχέδιά της, να καθυστερήσει αντιδράσεις. Ετσι, από τις καταγγελίες για «ακραίους» και «ακραίες θέσεις» που εκτόξευσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο, την περασμένη Πέμπτη, στη δεύτερη συνάντηση για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εργασίας έριξε τους τόνους και έκανε λόγο για «σημεία επαφής» που συζητιούνται.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, αυτό που επιδιώκεται είναι ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, ώστε μέσα από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό να αποκρυφτεί η βαθιά αντεργατική ουσία των μέτρων που συζητιούνται. Σε αυτή τη μεθόδευση παίρνουν μέρος με μοιρασμένους ρόλους και οι «κοινωνικοί εταίροι» (εργοδοτικές οργανώσεις και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ), που έσπευσαν να συναντηθούν «κατά μόνας» με το κουαρτέτο, επιδεικνύοντας, όπως δηλώνουν, «υπεύθυνη στάση», πάντα για τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Ο κοινός στόχος όλων είναι ένας: Η κατοχύρωση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας, για να μειωθεί κι άλλο η τιμή της εργατικής δύναμης, ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και αυτό δεν είναι μία υπόθεση, αλλά προκύπτει ξεκάθαρα από τις θέσεις που όλοι τους έχουν παρουσιάσει. Ετσι, είτε πρόκειται για την «κοινή δήλωση» των κοινωνικών εταίρων, που αποτελεί και θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, είτε για το πόρισμα της Επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων», είτε γι' αυτά που σε δηλώσεις τους περιγράφουν εκπρόσωποι του κουαρτέτου, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τους εργαζόμενους.
Πόρισμα - ναρκοπέδιο
Ετσι, το πόρισμα της Επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων», το οποίο αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης - σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας - όχι μόνο δεν επαναφέρει τίποτα από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανοίγει δρόμο για ακόμα χειρότερες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, στο ζήτημα του κατώτερου μισθού και της ΕΓΣΣΕ, το πόρισμα προτείνει μεν την επαναφορά της διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, αλλά προσθέτει και έναν τρίτο παίκτη, με την πρόβλεψη για «ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες» που θα διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται ο κατώτερος μισθός, με κριτήριο την «παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, το πόρισμα διατηρεί το αίσχος του υπο-κατώτατου μισθού που ισχύει, μόνο που αντί του κριτηρίου της ηλικίας (πάνω ή κάτω από τα 25 έτη), θέτει ως νέο κριτήριο την «εργασιακή εμπειρία». Επομένως, διευρύνει τη δεξαμενή της ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης, αφού σήμερα ένα μεγάλο τμήμα νέων εργαζομένων και μάλιστα οι πτυχιούχοι βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά το 25ο έτος της ηλικίας τους.
Για τις ομαδικές απολύσεις, το πόρισμα όχι μόνο δεν θέτει εμπόδια, αλλά μέσω των προτάσεών του ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, αφού οι επιχειρήσεις, στο όνομα τού να μην κάνουν τάχα απολύσεις πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν την απασχόληση στο ελάχιστο, με μαζική εφαρμογή είτε της μερικής απασχόλησης, είτε της εκ περιτροπής εργασίας, είτε και τα δύο μαζί. Το μέτρο αυτό, μάλιστα, βρήκε θερμή υποδοχή από τον υπουργό Εργασίας.
Για τις κλαδικές συμβάσεις, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται ούτε η επεκτασιμότητά τους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε η ισχύς της ευνοϊκότερης σύμβασης για τον εργαζόμενο. Οι προτάσεις του πορίσματος τις καθιστούν κενό γράμμα, ένα «άδειο πουκάμισο», αφού θέτουν πλήθος εξαιρέσεων και κυρίως αναγνωρίζουν στην επιχείρηση το δικαίωμα να μην τις εφαρμόζουν, όταν επικαλεστούν οικονομικές δυσκολίες.
Στην περίπτωση της Διαιτησίας, το πόρισμα αφήνει ανοιχτό το δρόμο να υπάρξουν αλλαγές προς το χειρότερο και κυρίως να κλείσει εντελώς η πόρτα της «μονομερούς προσφυγής» στον ΟΜΕΔ.
Κατά συνέπεια, η «βάση της διαπραγμάτευσης», όπως χαρακτηρίστηκε το πόρισμα, αποτελεί πραγματικό ναρκοπέδιο για τα εργατικά δικαιώματα, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει για το αντίθετο...