«Aντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές κορώνες "μοίρασε" στους φτωχούς αγρότες ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο μπλόκο της Νίκαιας, αποφεύγοντας να θίξει τον πυρήνα της καταστροφικής πολιτικής που τους ξεκληρίζει», τονίζει σε ανακοίνωσή της ηΕπιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στο μπλόκο της Νίκαιας και τα όσα είπε στους αγρότες.
«Ταυτόχρονα, έσπειρε αυταπάτες υπέρ της καλής ΕΕ που μοιράζει λεφτά σε Γαλλία-Ισπανία-Πορτογαλία, (1,5 δις ευρώ), αλλά όχι στην Ελλάδα, λόγω ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που απουσιάζει από τις συνεδριάσεις, όπως είπε και έτσι χάνονται τα λεφτά!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότρυνε τους αγρότες να αφήσουν πίσω νοοτροπίες του παρελθόντος, (νοοτροπία θεωρεί, μάλλον, και το γεγονός ότι οι αγώνες τους στέφονται κατά της ΕΕ) και να ανασυντάξουν το αγροτικό κίνημα, ώστε να γίνει "διεισδυτικό απέναντι στην εξουσία", γιατί, όπως υποστήριξε, "αύριο μπορεί να είμαστε εμείς εξουσία".
Από την άλλη, τους επέκρινε για την εμμονή τους στο αίτημα για εκτροπή του Αχελώου, υποδεικνύοντας άλλες λύσεις, που, έτσι κι αλλιώς, δοκιμάστηκαν και έφτασαν την περιοχή στα πρόθυρα της ερημοποίησης. Κι από πάνω, τους επέρριψε, έμμεσα, ευθύνες γιατί δεν κατόρθωσαν – λέει - ακόμα να υπερπηδήσουν τα εμπόδια του καπιταλισμού, όπως είναι οι μεσάζοντες και οι κερδοσκόποι που τους εκμεταλλεύονται.
Ο πρόεδρος ενός κόμματος που, από παλιά ως ΣΥΝ και στη συνέχεια ως ΣΥΡΙΖΑ, έδειχνεβαθιά απέχθεια και εχθρική στάση απέναντι στα μπλόκα της αγροτιάς, επειδή έστρεφαν τα πυρά τους ενάντια στην ΚΑΠ και την ΕΕ και, μάλιστα, με μορφές πάλης "ασύμβατες" με το "ευρωπαϊκό κεκτημένο", όπως έλεγαν, επισκέφτηκε το μπλόκο της Νίκαιας με προφανή διπλό στόχο: Να αθωώσει την ΕΕ και την ΚΑΠ για την "κατάντια" των αγροτών και να ψαρέψει σε θολά νερά, δίνοντας ανέξοδες υποσχέσεις, όπως για χάρισμα των αγροτικών χρεών, για αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα κ.λ.π.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ βρισκόμαστε στην τελευταία χρονιά της παλιάς ΚΑΠ και έρχεται η νέα για την περίοδο 2014-2020, που θα δώσει πιο ισχυρό χτύπημα στη φτωχή αγροτιά, μέσω των νέων περικοπών στις επιδοτήσεις κι άλλων μέτρων επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος, όπως η φορολόγηση χωραφιών, τα βιβλία εσόδων- εξόδων, τα χαράτσια κ.λ.π., ο κ. Τσίπρας τα εξαφάνισε όλα αυτά και στάθηκε στα βολικά αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά επιχειρήματα.
Όμως, η φτωχή αγροτιά βρίσκεται στα οδοστρώματα των εθνικών οδών, δεκαετίες τώρα, ενάντια στα πρόστιμα, στους περιορισμούς, στις αμέτρητες ντιρεκτίβες και στους νόμους της ΕΕ. Με, ή χωρίς μνημόνια, τα ίδια βάσανα είχε, που, εν μέσω κρίσης, γίνονται πιο σκληρά και δυσβάσταχτα. Εξάλλου, τα μνημόνια και η τρόικα, "παιδιά" της ΕΕ και των εταίρων της είναι, που διαμορφώθηκαν μέσα από συμβιβασμούς και συμφωνίες.
Το μείγμα διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας που, σε γενικές γραμμές, παρουσίασε στους αγρότες ο κ. Τσίπρας το έχουν ξανακούσει οι παλιότεροι, δεκαετίες πριν, από επίδοξους μνηστήρες του πρωθυπουργικού θώκου κι γι' αυτό εκπαιδεύουν τους νεότερους να κρατάνε "μικρό καλάθι".
Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει τη στρατηγική του στόχευση για βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ικανές να αντέξουν σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτό ακριβώς που κάνει η ΚΑΠ και η ΕΕ. Αλλά, επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει με 854. 100 αγροτικά νοικοκυριά, εκ των οποίων το 64% φτωχά, προωθούν το ξεκλήρισμά τους, μέσω οικονομικών και άλλων εργαλείων, τα οποία χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις κι αποδέχονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Αυτό πρεσβεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν προσπαθεί να το στολίσει με "χρυσό περιτύλιγμα", αποδεχόμενος επιμέρους αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, τα οποία, όμως, αφορούν σε προβλήματα του γεννιούνται από την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Ας μην ξοδεύουν, λοιπόν, τζάμπα το χρόνο τους στη φτωχή αγροτιά. Αυτή είδε και έμαθε πολλά από όλα τα κόμματα και, ανεξάρτητα από την όποια εκλογική συμπεριφορά της στις πρόσφατες εκλογές, έχει και μνήμη και κρίση για να διαλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.
Το ΚΚΕ η φτωχή αγροτιά το είχε πάντα σταθερό και σίγουρο υπερασπιστή των δικαιωμάτων της σε όλους τους αγώνες. Έτσι θα το έχει και τώρα και στο μέλλον, στην κατεύθυνση της πάλης της για να λυθούν τα άμεσα προβλήματα, αλλά και για την προοπτική που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αλλά, για να γίνει αυτό χρειάζεται η εξουσία να φύγει από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια του λαού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου