Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Για την αργία της Κυριακής

Τ
ις τελευταίες μέρες και μετά τον ανασχηματισμό, προβάλλεται μια δήθεν διάσταση απόψεων ανάμεσα στη σημερινή και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά τα παραπέρα βήματα για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και την ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η ιστορία έχει ως εξής: Βάσει του χρονοδιαγράμματος για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στο εμπόριο, μέχρι τις 7 Ιούλη θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται η «πιλοτική» λειτουργία όλων των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Επί υπουργίας Χατζηδάκη, το συγκεκριμένο μέτρο προβλεπόταν να εφαρμοστεί σε εφτά περιοχές τριών περιφερειών της χώρας. Σ' αυτές περιλαμβάνονταν το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όταν ανέλαβε ο Δένδιας με υφυπουργό τον Γιακουμάτο, ο τελευταίος άρχισε να διαδίδει ότι η «πιλοτική» λειτουργία τις 52 Κυριακές θα αφορά λιγότερες περιοχές, από τις οποίες εξαιρούνται το κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο νόμος αναφέρει για τρεις περιοχές και αυτό ακριβώς θα κάνω έπειτα από δημόσια διαβούλευση».
Α
πό την πλευρά της, η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και όχι των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, δεν διαφωνεί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αλλά με το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Γι' αυτό στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τη συνάντηση με τον νέο υφυπουργό Ανάπτυξης, σημειώνει: «Σύγκλιση διαφαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην ΕΣΕΕ και στο υπουργείο για το φλέγον θέμα των Κυριακών. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης της υπουργικής απόφασης, που θα καθορίσει πιλοτικά τις 3 τουριστικές περιοχές, ενώ έγινε σαφές ότι στην υπουργική απόφαση δεν θα συμπεριλαμβάνονται το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή άλλο μεγάλο αστικό κέντρο. Ο κ. υφυπουργός διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι οι τρεις πιλοτικές περιοχές θα είναι αμιγώς τουριστικές και νησιωτικές, ενώ μέχρι την 7η Ιουλίου, θα προηγηθεί διάλογος τόσο με τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, όσο και με την ΕΣΕΕ». Η Συνομοσπονδία των μεγαλεμπόρων δίνει πρόθυμα άλλοθι στην κυβέρνηση και προσπαθεί να εφησυχάσει τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο να κάνει «στροφή» στο θέμα της κυριακάτικης αργίας, μετά τον ανασχηματισμό.
Τ
ι κρύβουν από τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους; Πρώτον, ότι ανεξάρτητα από το πόσες και ποιες περιοχές θα συμπεριληφθούν στην «πιλοτική» εφαρμογή των 52 Κυριακών το χρόνο, το μέτρο προβλέπεται να επανεξεταστεί την άνοιξη του 2015, με προοπτική να γενικευθεί η εφαρμογή του. Αρα, ακόμα κι αν εξαιρεθούν προσώρας το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το πολύ σε ένα χρόνο η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα επεκταθεί πιθανότατα και σ' αυτές τις περιοχές. Δεύτερον, ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι το πρώτο (ούτε βέβαια το τελευταίο) σε βάρος της αργίας της Κυριακής. Εχουν προηγηθεί νόμοι και νόμοι προς αυτή την κατεύθυνση, με πιο πρόσφατο τον 4177/2013, που προβλέπει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων εφτά Κυριακές το χρόνο και προαιρετικά των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου, με απόφαση της Περιφέρειας. Η τάση, δηλαδή, είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και σ' αυτό συντείνει η «πιλοτική» λειτουργία τις 52 Κυριακές.
Υ
πέρ της καθολικής λειτουργίας των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο τάσσονται και οι μεγαλοξενοδόχοι. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Ανάπτυξης, όπου σημειώνει ότι «η θέση του ΣΕΤΕ παραμένει σταθερή προς την υλοποίηση του αναπτυξιακού μέτρου ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, ιδίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη». Να, λοιπόν, για λογαριασμό ποιων νομοθετεί η κυβέρνηση: Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο Εμπόριο και τον Τουρισμό. Οι πρώτοι θα μαζέψουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και θα επιταχυνθεί η συγκεντροποίηση, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Οι δεύτεροι, που στα ξενοδοχεία τους ξεζουμίζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως οι μεγαλέμποροι τους εμποροϋπαλλήλους, θα «αναβαθμίσουν» το τουριστικό τους προϊόν. Χαμένοι θα είναι κατά βάση οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και οι μικροί ΕΒΕ. Κατ' επέκταση, όλοι οι εργαζόμενοι, αφού η εφταήμερη λειτουργία δεν πρόκειται να περιοριστεί στο Εμπόριο, ή μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Να γιατί χρειάζεται συμμαχία αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων, στη γραμμή της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας, του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου