Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Σαρωτικές αντεργατικές ανατροπές για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

Τ
ο μέτωπο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων αποτελεί την κοινή συνισταμένη του μείγματος της πολιτικής που κυοφορείται απέναντι στην εργατική τάξη και τους λαούς των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Από το «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό» στη Γερμανία, μέχρι την «κεντροαριστερή» κυβέρνηση στην Ιταλία και από εκεί στη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση στη Γαλλία, η στρατηγική του κεφαλαίου απαιτεί διαδοχικά μέτρα κατεδάφισης εργατικών δικαιωμάτων, των κατακτήσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν «στα πόδια τους», γιατί μόνο έτσι μπορεί να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα και παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί, που, σε αυτήν τη φάση, οξύνονται από τους «κινδύνους» και τις νέες αβεβαιότητες γύρω από την κόπωση και την επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στο χώρο τους όσο και γενικότερα στην ΕΕ και συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, με φόντο την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Απασχόληση» στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπως «κατ' ευφημισμό» ονόμασαν τη μεταξύ τους διαπάλη σε συνδυασμό με τα νέα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα «διαρθρωτικού» και άλλου χαρακτήρα :
Στα σχέδια που εξετάζει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ στη Γερμανία είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κατά 0,6%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), M. Φουκς, το ποσοστό αυτό θα τροφοδοτούσε με 6 δισ. ευρώ την «οικονομία», ποσό δηλαδή που σκοπεύουν να διοχετεύσουν στους καπιταλιστές. Ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε,επισήμανε ότι η «βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση είναι απαραίτητη για να υπάρχει καλό επενδυτικό κλίμα». Τα παραπάνω συντελούνται στο πλαίσιο της υποβάθμισης των εκτιμήσεων σχετικά με τις εξελίξεις στη γερμανική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, δηλώνει υπέρμαχος της «αναπτυξιακής πολιτικής», καθώς και της «χαλάρωσης» στη δημοσιονομική πειθαρχία. Καταγγέλλει ως «ξεπερασμένο» το στόχο για τα ελλείμματα αλλά παράλληλα υπόσχεται να ικανοποιήσει τη σχετική «υπόδειξη» της Κομισιόν. Στο εσωτερικό της χώρας του και με πρόσχημα την ανεργία των νέων, η κυβέρνησή του προχωρά με την «τροποποίηση» της εργατικής νομοθεσίας που αφορά την προστασία των εργαζομένων από «καταχρηστικές απολύσεις». Ουσιαστικά προωθεί την απελευθέρωση των απολύσεων. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να επιβραβεύσει : «Θεωρούμε πολύ σημαντικό που η κυβέρνηση Ρέντσι προχωρά στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τον υποστηρίζουμε».Κατά τα λοιπά, η διαμάχη των δυο μερών συνεχίζεται σε ό,τι αφορά το μείγμα της πολιτικής για την «ανάπτυξη» (του κεφαλαίου). Μετά την ολοκλήρωση της «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Απασχόληση», ο Μ. Ρέντσι επανέλαβε ότι η Ιταλία θα «προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις επειδή έχει ανάγκη να αλλάξει». Εκτός την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, ο Ρέντσι προχωρά σε περικοπές 36 δισ. ευρώ σε δαπάνες που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες.
Εντονες κόντρες έχουν ξεσπάσει γύρω από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015. Το προβλεπόμενο έλλειμμα φτάνει στο 4,3% του ΑΕΠ, πολύ μακριά από το όριο του 3%, για το οποίο, σε προηγούμενη φάση, είχαν «δεσμευθεί» στην Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, τόνισε ότι η Γαλλία θα τηρήσει όλες τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο των μέτρων της «προληπτικής εποπτείας» που ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ. Το γαλλικό πακέτο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού της, περιλαμβάνει «μειώσεις φόρων και εισφορών υπέρ των εταιρειών, μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά, περιορισμό των δαπανών», όπως προσδιορίζονται στο πρόγραμμα σταθερότητας 2015 - 2017. Αλλά και περικοπές 50 δισ. ευρώ σε κοινωνικές δαπάνες.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας τα κράτη - μέλη της ΕΕ υποβάλουν τα προσχέδια προϋπολογισμού για κάθε επόμενο έτος μέχρι τις 15 Οκτώβρη, προκειμένου να αξιολογηθούν από την Κομισιόν μέχρι τις 30 Νοέμβρη.
Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούγκερ, διεκδικεί για την «ανάπτυξη» τη διάθεση 100 δισ. ευρώ από τα λιμνάζοντα και αδιάθετα 450 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το ποσό αυτό θα δοθεί ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕΠ) -αποκαλούμενο επενδυτικό βραχίονα της ΕΕ- προκειμένου με τη σειρά της να διοχετεύσει φτηνή χρηματοδότηση σε επιχειρηματικούς ομίλους και υποδομές. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», με τη πρόταση Γιούγκερ συμφωνούν οι επικεφαλής τόσο του ESM όσο και της ΕτΕΠ. Κάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Στο ίδιο άρθρο, επισημαίνεται πως ο Γιούγκερ ανήκει στους χριστιανοδημοκράτες αλλά στο...«βάθος σκέφτεται σοσιαλδημοκρατικά». Είναι φανερό ότι και οι «μεν» και οι «δε», ανεξάρτητα από πολιτικό μανδύα και περιβολή, από κοινού, σκέφτονται και ενεργούν σε όφελος του κεφαλαίου και απέναντι στους λαούς.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της «Συνόδου για την Απασχόληση», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, συνοψίζοντας σημείωσε πως «υπάρχει έντονη ανάγκη γιαελάφρυνση της φορολογίας που επιβάλλεται στην εργασία», όπως ονομάζουν τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία, δηλαδή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, άρα αντιασφαλιστική πολιτική. «Δυνητικά, εδώ βρίσκεται η πιο σημαντική ώθηση στην απασχόληση τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή το έχουν επανειλημμένα ζητήσει. Η φορολογική επιβάρυνση στη ζώνη του ευρώ είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Αν θέλετε να εξηγήσετε γιατί αναπτυσσόμενες εταιρείες δεν προσλαμβάνουν περισσότερους ή νωρίτερα, δε χρειάζεται να ψάξετε περαιτέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι«οι κανόνες που διέπουν τις αγορές εργασίας πρέπει να αλλάξουν. Οι οικονομίες με μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ήταν εκείνες που έχουν ξεπεράσει την κρίση καλύτερα από την άποψη της απασχόλησης. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να δώσουν στις επιχειρήσεις τα εργαλεία για την προσαρμογή του χρόνου εργασίας με τη ζήτηση σε λογικό κόστος».

Ρίσκα και αβεβαιότητες

Ολοένα και χαμηλώνουν οι εκτιμήσεις γύρω από τους ρυθμούς της αναμενόμενης ανάκαμψης στο χώρο της Ευρωζώνης αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, επηρεάζοντας αρνητικά τη δυναμική της ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «διόρθωσης στις αγορές» (δηλαδή κατρακύλας στα χρηματιστήρια), ενώ επισημαίνεται ότι υπάρχει 30% πιθανότητα η Ευρωζώνη να εισέλθει σε περίοδο αποπληθωρισμού και 40% πιθανότητα για «νέα ύφεση». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2014 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί σε 0,8% (από 1,1% σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ τον Ιούλη) και το 2015 στο 1,3% (από 1,5% στην προηγούμενη εκτίμηση). Για τη Γερμανία, αναμένεται ρυθμός αύξησης 1,4% το 2014 (από εκτίμηση για 1,9% τον Ιούλη) και 1,5% το 2015 (από το 1,7% της προηγούμενης εκτίμησης). Για τη Γαλλία προβλέπεται αύξηση 0,4% το 2014 (από 0,8% στην προηγούμενη εκτίμηση) και 1% το 2015 (από 1,5%).

Σύνοδος ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας

Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, επανέφερε τη συνταγή για ακόμη περισσότερα μέτρα στο σκέλος της νομισματικής πολιτικής και για «επαγρύπνηση», προκειμένου η Ευρωζώνη να αποφύγει δυσμενείς εξελίξεις, όπως συνέβη στην Ιαπωνία στη δεκαετία του '90. Παρά τις όποιες εμφανιζόμενες διαφορές γύρω από το μείγμα της πολιτικής, ως κοινή συνισταμένη με την ΕΕ επιβεβαιώθηκε η ανάγκη του κεφαλαίου να «προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας», με «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές» και με έμφαση σε επενδύσεις και υποδομές. Στη φετινή σύνοδο θα συζητηθούν και θέματα που επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις από τον ιό «Εμπολα».
Σε φάση παραπέρα όξυνσης περνά η διαπάλη μερίδων του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των κυβερνήσεων της ΕΕ σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην Ευρωζώνη. Το «παρών» στις εξελίξεις δηλώνει για μια ακόμη φορά η πλευρά του ΔΝΤ, η επικεφαλής του οποίου έδωσε έμφαση στην «αναγκαιότητα της προληπτικής στήριξης για την Ελλάδα». Εδειξε με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση του ΔΝΤ να έχει λόγο και άποψη στις αντεργατικές ανατροπές και τις αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στους κόλπους της ΕΕ. Διευκρινίζοντας παραπέρα, έκανε λόγο «για μια μετεξέλιξη της σχέσης (σ.σ. με το ΔΝΤ), η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να προχωρήσει η χώρα τελικά μόνη της». Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στην Ουάσιγκτον μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας. Στην ατζέντα είναι και τα παζάρια για τη «διευθέτηση» του ελληνικού κρατικού χρέους. Αύριο, Δευτέρα, συνέρχεται στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ). Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει την «αξιολόγηση» του προγράμματος στην Ελλάδα, τις οικονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη και τις εξελίξεις σχετικά με την τραπεζική ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου