Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Είναι λύση "οι Hi-Tech Ελληνίδες";

Καλλιεργούν αυταπάτες στις άνεργες γυναίκες 
ως προς την εύρεση εργασίας, 
οι λύσεις των «Hi-Tech Ελληνίδων» επιχειρηματιών
Οι «Hi-Tech Ελληνίδες που νικούν την κρίση» ήταν ρεπορτάζ του «Εθνους» 30/11/2014 στο οποίο αναφέρεται:

«Εκατοντάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο βρίσκουν στην ψηφιακή αγορά πρόσφορο έδαφος χωρίς "αγκυλώσεις", για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Για την ώρα, οι γυναίκες που "τρέχουν" start-up, επιχειρήσεις (νέες επιχειρήσεις), δεν είναι περισσότερες από τους άνδρες, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν το πεδίο ιδανικό, αφού εδώ η "καλή ιδέα" δεν έχει... γένος! Πρόσφατα, η εντυπωσιακή σταρ του Χόλιγουντ Εύα Λονγκόρια μίλησε στο φημισμένο Web Summit του Δουβλίνου, παροτρύνοντας τις γυναίκες να ανοίξουν τα φτερά τους ηλεκτρονικά. "Ζούμε σε μια παγκόσμια κοινότητα και η τεχνολογία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μοιραστείτε τις ιδέες σας", είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια απευθύνθηκε στις hi-tech κυρίες του ακροατηρίου: "Θέλω να προκαλέσω όλες τις γυναίκες εδώ σήμερα να γίνουν μέντορες..."

"Το Νannuka.gr προέκυψε μέσα από τις δικές μας ανάγκες ως μητέρες», τονίζουν η Ναταλί Λεβή και η Κατερίνα Λάμπρου, δύο εκ των τριών δημιουργών της ιστοσελίδας. Η Κατερίνα Λάμπρου είναι μία εκ των τριών ιδρυτριών της ψηφιακής πλατφόρμας αναζήτησης επαγγελματιών για παιδιά από 0 έως 16 ετών, Νannuka.gr. Μαζί με τη Νάταλι Λεβή και τη Λέλα Δρίτσα, καριερίστες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο του μάρκετινγκ, της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων, ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αποφασίζοντας να υλοποιήσουν την πρωτότυπη ιδέα τους. Ηδη η πλατφόρμα φέρει διακρίσεις, όπως το γεγονός ότι εκπροσώπησε τη Νότια Ευρώπη στους επονομαζόμενους και ως "Ολυμπιακούς Αγώνες των start-ups", τον τελικό του διαγωνισμού "Get In The Ring". "Είμαστε και οι τρεις μητέρες και μπλόγκερ. Το συγκεκριμένο προϊόν προέκυψε μέσα από τις δικές μας ανάγκες και διαπιστώσαμε ότι η ελληνική οικογένεια χρειαζόταν μια διαδικτυακή υπηρεσία όπου οι γονείς χωρίς χρέωση μπορούν με ένα κλικ να κλείσουν ραντεβού με ειδικούς και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την εμπειρία τους", εξηγεί η κ. Λάμπρου.

"Αυτήν τη στιγμή καλύπτουμε δεκαέξι διαφορετικές ειδικότητες (μαίες, παιδαγωγούς, δασκάλους, παιδοψυχολόγους, γυμναστές κ.ά). Θέλαμε ουσιαστικά να κάνουμε την καθημερινότητα των εργαζομένων γονιών πιο εύκολη". Πρόσφατα, το γυναικείο start-up παρουσίασε την ιδέα του στο WebSummit, το μεγαλύτερο τεχνολογικό γεγονός για το Ιντερνετ στην Ευρώπη, με χιλιάδες επισκέπτες και επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. "Εκεί γνωρίσαμε ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να πάνε τη δουλειά μας μπροστά".

Ανάμεσα στους ομιλητές που συμμετείχαν στο συνέδριο βρίσκονταν στελέχη των εταιρειών Amazon, Apple, Facebook, Twitter».

Δύο σε ένα ενάντια στις λαϊκές γυναίκες

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έκανε προσπάθεια να προβάλλει δύο ζητήματα σε ένα. Τη διέξοδο στην ανεργία των γυναικών με την κατάκτηση της «ισότητας», αφού οι γυναίκες ανταγωνίζονται τους άνδρες στη δημιουργία επιχειρήσεων και μάλιστα με την αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ο ίδιος ο τίτλος του ρεπορτάζ αποτελεί διαφήμιση αυτής της διεξόδου για τις γυναίκες. «Πατάει» στο γεγονός ότι σήμερα οι «νέες γυναίκες» σπουδάζουν, αποκτούν επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, άρα έχουν «ίσες ευκαιρίες» με τους άνδρες, να και η εξασφάλιση της ισότητας με τους άνδρες, να ασχοληθούν με τη δημιουργία επιχειρήσεων, αξιοποιώντας επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις. Γυναίκες «μπλόγκερ» είναι αυτές οι «Hi-Tech Ελληνίδες» που δημιούργησαν την επιχείρηση «Νannuka.gr» που μάλιστα βραβεύτηκε. Το δεύτερο σημείο είναι οι «ιδέες». Οποια έχει ιδέες, όποια είναι έξυπνη, μπορεί να «προχωρήσει». Και φαίνεται ότι είναι πολύ απλό να «έχεις ιδέες». «Πρέπει να το 'χει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες», λέει μια παροιμία». «Το συγκεκριμένο προϊόν προέκυψε μέσα από τις δικές μας ανάγκες και διαπιστώσαμε ότι η ελληνική οικογένεια χρειαζόταν μια διαδικτυακή υπηρεσία όπου οι γονείς χωρίς χρέωση μπορούν με ένα κλικ να κλείσουν ραντεβού με ειδικούς και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την εμπειρία τους», λένε οι τρεις γυναίκες συνέταιροι του «Νannuka.gr». Μόνο που «τέτοιες ιδέες» είναι πεπερασμένες και πάντως η λογική της συγκεκριμένης διεξόδου για τις γυναίκες είναι πολύ στενή από την άποψη των δυνατοτήτων δημιουργίας θέσεων εργασίας για τις άνεργες, ακόμη και για τις απόφοιτες ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι πολύ στενή, δεν αποτελεί διέξοδο.

Ο καπιταλισμός πασχίζει να περάσει στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους ότι η διέξοδος στα προβλήματά τους βρίσκεται μέσα στο σύστημα, προκειμένου να εμποδίσει έστω και την αμυδρή σκέψη ότι μπορεί τα προβλήματα των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, οφείλονται στον καπιταλισμό, στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και πρώτ' απ' όλα το πρόβλημα της ανεργίας τους. Πασχίζει λοιπόν να τους καλλιεργήσει την αντίληψη ότι υπάρχει διέξοδος στην επιχειρηματικότητα. Είτε γιατί οι άνεργες μπορούν να γίνουν έστω και μικροεπιχειρηματίες «Hi-Tech», άλλωστε οι «ιδέες» και «καινοτομία» αμείβονται, είτε γιατί τις ιδέες καινοτομίας τις αξιοποιούν τα μονοπώλια άρα έχετε σίγουρη προοπτική, (για παράδειγμα στο συγκεκριμένο συνέδριο ήταν και μίλησαν τα μονοπώλια Amazon, Apple, Facebook,Twitter που αγοράζουν τέτοιες ιδέες και τους φορείς τους), είτε γιατί οι επιχειρήσεις είναι που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Βεβαίως, το συγκεκριμένο «βραβευμένο» παράδειγμα «Νannuka.gr», λειτουργεί για όσους έχουν ανάγκη εύρεσης τέτοιων υπηρεσιών δωρεάν, προφανώς επειδή οι παρέχοντες αυτές τις υπηρεσίες που είναι έστω και μικροεπιχειρηματίες, αλλά μπορεί και μεγάλοι επιχειρηματίες, να εντάσσονται με μια συνδρομή στο «Νannuka.gr», από την οποία οι «ιδρύτριες επιχειρηματίες του» να βγάζουν εισόδημα.

Ας σκεφτούν...

Ας σκεφτούν όμως οι άνεργες. Μπορούν όλες να γίνουν έστω και τέτοιες επιχειρηματίες; Οχι τόσο από την πλευρά της γνώσης της πληροφορικής, αλλά από την πλευρά των αναγκών και της κάλυψής τους όταν στην «πιάτσα» κυριαρχούν τα μονοπώλια όπως π.χ. Amazon, Apple, Facebook, Twitter, Google κ.λπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ενισχύει την υπόθεση ενασχόλησης των γυναικών με την επιχειρηματικότητα και μάλιστα με τις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

«Η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης με όχημα τις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελεί τον στόχο της νέας πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, κυρίας Βάσως Κόλλια σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Βήμα», 20/1/2014. Το καινοτόμο πρόγραμμα έχει τίτλο «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση», κατά το πρότυπο αντίστοιχης δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Grand Coalition for Digital Jobs».

Μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη, αξιοποίηση και διασύνδεση της ψηφιακής τεχνολογίας με την αγορά εργασίας. Κεντρικός άξονας είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση πολιτικών και δράσεων απασχόλησης για την ισότητα των φύλων βασιζόμενων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, 15 φορείς - μέχρι στιγμής - του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το χώρο της απασχόλησης και της πληροφορικής έχουν «συμμαχήσει», δημιουργώντας ένα ισχυρό εταιρικό σχήμα.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών / Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών / Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Cisco Systems Hellas, Google, Microsoft Hellas, Oracle Hellas, Manpower Group Greece, Τομέας Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) / Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Επίσης, στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και η Ομάδα «Ευρώπη» (Team Europe) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη, την προώθηση και τη διάχυση της πρωτοβουλίας αυτής.

Στη βάση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας, με κοινό σχεδιασμό και επιτυγχάνοντας συνέργειες, οι φορείς θα προχωρήσουν στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στη νεανική και γυναικεία απασχόληση.

Είναι απάντηση στην ανεργία των γυναικών η επιχειρηματικότητα; Δε γίνεται όλοι οι άνθρωποι να γίνουν επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι χρειάζονται εργαζόμενους για να λειτουργήσουν, γι' αυτό λέμε ότι παραγωγή χωρίς εργαζόμενους δεν υπάρχει, υπάρχει όμως χωρίς καπιταλιστές, και το εκφράζει ανάγλυφα το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Ομως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να την εξαλείψει γιατί έχει κίνητρο της παραγωγής το κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ετσι με την επιστήμη και την τεχνολογία στην παραγωγή, αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, άρα παράγει πολύ περισσότερο και κερδίζει, με λιγότερους εργαζόμενους.

Ποια η διέξοδος;

Είναι γεγονός ότι αυτή η προοπτική δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα των γυναικών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και ιδιαίτερα των ανέργων. Ούτε βεβαίως την ισοτιμία τους με τους άνδρες επειδή δυνητικά οι επιστημόνισσες μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες. Αλλωστε, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας έτσι που να χρειάζεται λιγότερο εργατικό δυναμικό που μπορεί να παράγει το ίδιο και περισσότερο, αυξάνοντας την κερδοφορία. Και βεβαίως δε γίνεται να ασχοληθούν όλες οι γυναίκες με τις νέες τεχνολογίες, αλλά ακόμη και αν ασχοληθούν δεν μπορούν να ανοίξουν επιχειρήσεις που να ανταγωνιστούν τα μονοπώλια.

Είναι μονόδρομος για τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών η οργάνωσή τους, η συμβολή τους στη λαϊκή συμμαχία, η συμπόρευση με το ΚΚΕ στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για την εργατική - λαϊκή εξουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου