Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Παζάρια πάνω στη χρεοκοπία του λαού

Από το πρόσφατο Γιούρογκρουπ
Προ των πυλών εμφανίζεται πλέον η ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία του λαού, είτε αυτή εκδηλωθεί από την πλευρά της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), είτε από το ενδεχόμενο «χρεοκοπίας». Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η «επόμενη μέρα» θα είναι σπαρμένη από τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, από τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις που μαγειρεύονται από τη συγκυβέρνηση, τους «θεσμούς» της τρόικας και του εκμεταλλευτικού συστήματος, μαζί και του ΟΟΣΑ που έχει αναλάβει το ρόλο του συμβούλου στην παροχή της αντιλαϊκής «τεχνογνωσίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα η Σύνοδος Κορυφής των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Την ίδια μέρα θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης(συμβούλιο Γιούρογκρουπ), όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι διάφορες προτάσεις, με τα εξειδικευμένα και ποσοτικοποιημένα αντιλαϊκά μέτρα. Εχει ειδική βαρύτητα και σημασία το γεγονός ότι στο τέλος αυτής της βδομάδας (25 - 26 Ιούνη) θα ακολουθήσει μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο ΕΕ, όπου και θα συζητηθεί τοζήτημα της παραπέρα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) με επιδίωξη θεσμοθέτησης της οικονομικής διακυβέρνησης και τη δημιουργία θεσμών της Ευρωζώνης με ενίσχυση του ρόλου του Γιούρογκρουπ και αναβάθμιση του Προέδρου του, ώστε να λειτουργεί σαν υπουργός Οικονομικών. Το πλαίσιο αυτό σηματοδοτεί την παραπέρα ενίσχυση του δημοσιονομικού συμφώνου, των εποπτικών ελέγχων, των αναβαθμισμένων μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε ολόκληρη τη λυκοσυμμαχία, και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για τα κράτη που υπάγονται σε «μηχανισμούς στήριξης».
Διαδοχικά μνημόνια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και πρόταση των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών για νέα 6μηνη παράταση του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του, μέχρι το τέλος του 2015 ή ενδεχομένως και για μικρότερη χρονική διάρκεια. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η εκ νέου απόδοση των 11 δισ. ευρώ που διακατέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, προκειμένου να πληρωθούν τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Επίσης, θα αυξηθεί το όριο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (έντοκα γραμμάτια) προς το ελληνικό αστικό κράτος κατά 2 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια θα αποφασιστεί το νέο πακέτο «χρηματοπιστωτικής στήριξης» που θα συνδυαστεί με την επόμενη συμφωνία - μνημόνιο και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Ρόλο - κλειδί θα έχει το ΔΝΤ, το οποίο, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα συμφωνία - μνημόνιο, θέτει ως όρο το «κούρεμα» του χρέους από την πλευρά της Ευρωζώνης...
Παζάρια στο έδαφος του κεφαλαίου
«Η σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο οποίος συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει:«Πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει».
Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών τελούν εν αναμονή των νέων συμπληρωματικών μέτρων που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση«Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα, είναι κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και έτσι η μπάλα παραμένει στην ελληνική πλευρά», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, της περασμένης βδομάδας. Το «τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας», πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, είπε: «Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να επανέλθουν τις επόμενες μέρες με προτάσεις που θα περιλαμβάνουν απτά και αποτελεσματικά μέτρα».
Συμπληρώνουν τις αντιλαϊκές σελίδες
Το πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης προκύπτει και από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ της προηγούμενης Πέμπτης (18/6): «Στο δημοσιονομικό κομμάτι, οι θέσεις είναι πραγματικά κοντά, ειδικά για το 2015. Για το 2016, το υπολειπόμενο κενό είναι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Εχουμε προτείνει παραμετρικά μέτρα, που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, έναντι του 2,5% στο οποίο επιμένουν οι θεσμοί».
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν τα εξής:
-- Η συγκυβέρνηση προτείνει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ωστόσο κάποια από αυτά δεν πείθουν τους «θεσμούς» ως προς την αποτελεσματικότητά τους και αναζητούνται νέες παρεμβάσεις και ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα.
-- Χώρια από τα προηγούμενα, τα παζάρια συνεχίζονται και γύρω από την κάλυψη της απόστασης που απομένει (0,5% του ΑΕΠ) ή για ακόμη 900 εκατ. ευρώ...
Παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις στο Γιούρογκρουπ, ο Γ. Βαρουφάκης, ανάμεσα σε άλλα, εστίασε στα παρακάτω:
Εκτενή ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα για τη δεκαετή περίοδο 2015-2025. Ειδικά για το 2015 και το 2016, προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκύψουν ακόμη 2,1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2017-2019. Στις κυβερνητικές προτεραιότητητες περιλαμβάνονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕπεριφερειακά αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία Οδός κ.ά.
Να καταστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα «βιώσιμο», με την «ελαχιστοποίηση» των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις μέσω της «μακρόχρονης αναλογιστικής μελέτης», μειώσεις λειτουργικού κόστους, ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων. Αντικειμενικά θα οδηγήσουν σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
«Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για περιορισμένους πλειστηριασμούς», για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.
«Απελευθέρωση κλειστών αγορών» για προϊόντα και υπηρεσίες. Με την παρεχόμενη τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, προβλέπονται παρεμβάσεις για την απελευθέρωση του κατασκευαστικού τομέα, του χονδρικού εμπορίου, άρση «γραφειοκρατικών εμποδίων» για τους επιχειρηματίες, καθώς και η δημιουργία κώδικα για τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Γ. Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, συζητήθηκαν και οι αναδιαρθρώσεις στους εξής τομείς: Αγορά εργασίας, αγορές προϊόντων, τράπεζες, προμήθειες Δημοσίου, μηχανισμοί καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Κατάργηση πολλών εισφορών υπέρ τρίτων». Πρόκειται για διάφορα τέλη που αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και για τους ΟΤΑ.
«Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση», με την εισαγωγή «συστημάτων αξιολόγησης», αλλά και με μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν τα αντιλαϊκά «ορόσημα» που απομένουν για την ολοκλήρωση της «5ης αξιολόγησης» του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου