Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Διάγγελμα - ορισμός της πολιτικής εξαπάτησης

Κάλεσε το λαό να πει "Οχι" στη συμφωνία στην οποία προχτές η κυβέρνηση είπε "Ναι"
Μια μέρα αφότου έστειλε στους θεσμούς αίτημα για σύναψη νέου μνημονίου και συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό του, φωτιά και λάβρα για τον «καμένο» ήδη λαό, οΑλ. Τσίπρας με το χτεσινό διάγγελμά του, σαν να απευθυνόταν σε «λωτοφάγους», ισχυρίστηκε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής και η επιλογή του «Οχι» θα ενισχύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνάψει μια κοινωνικά δίκαιη συμφωνία!
"Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει", δήλωσε σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην προπαγάνδα των υπέρμαχων του «Ναι». Μάλιστα, για να ενισχύσει τα λεγόμενά του επικαλέστηκε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν σαν ένδειξη της ...προσήλωσής του στην ΕΕ. Στα παραπάνω πρόσθεσε "την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής".
Υπερασπιζόμενος την επιλογή του, που δέχεται βολές κι απ' το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του, υποστήριξε ότι"ήδη μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του, από αυτές που είχαμε μέχρι τη Παρασκευή. Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας, ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα".
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρωθυπουργός ανέφερε - επιβεβαιώνοντας ότι θέλει λαϊκή εντολή υπέρ μιας διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου - ότι "αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τo δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά. Γιατί πάντοτε η λαϊκή ετυμηγορία είναι πολύ ισχυρότερη από τη βούληση μιας κυβέρνησης".
Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα σαν δημοκρατική επιλογή που «βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων», επικαλέστηκε μάλιστα τα δημοψηφίσματα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, προσπέρασε ωστόσο ότι αυτά είτε μεθοδεύτηκαν ώστε να επικυρώσουν αντιδραστικές αντιλαϊκές αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας είτε αγνοήθηκαν.
«Προσωπικά δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό προκειμένου να επιλέξει κυρίαρχα για το μέλλον του. Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία. Με προφανή στόχο να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά», διαμαρτυρήθηκε, χρεώνοντας στους θεσμούς το κλείσιμο των τραπεζών και τις «εικόνες της ντροπής».
Μανούλα στο να κάνει το μαύρο - άσπρο
Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε και τα εύσημα απ' τους συνταξιούχους επειδή όπως είπε - παρουσιάζοντας το αυτονόητο σαν επίτευγμα - «η κυβέρνηση παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά στους λογαριασμούς τους»!
Παραπέρα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια κατέφυγε στο ψέμα. Την ώρα που η κυβέρνηση προτείνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για τα οποία ούτως ή άλλως η στρατηγική της ΕΕ αποτελεί λαιμητόμο, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε: «Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες. Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε ένα απλό φιλοδώρημα. Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν τη συντριπτική μείωση των συντάξεων. Και γι' αυτό αρνηθήκαμε. Και γι' αυτό σήμερα μας εκδικούνται»!!!
Ακολούθως, κάλεσε το λαό να απορρίψει τα μέτρα των δανειστών αλλά να δεχτεί τα μέτρα της κυβέρνησης (που ταυτίζονται ουσιαστικά με αυτά των δανειστών), να πει δηλαδή σε κάθε περίπτωση «ναι» σε χειροτέρευση των όρων ζωής του. Κι αυτό ώστε να προμηθεύσει στην κυβέρνηση ένα όπλο για να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση τους όρους ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. "Το ΟΧΙ είναι αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής», όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «ΟΧΙ σημαίνει: ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δίνει λύση στο χρέος, δε θα το εκτινάζει, δε θα υπονομεύει στο διηνεκές την προσπάθειά μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας".
Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε καταλήγοντας στο διάγγελμά του «οι δυσκολίες να είναι προσωρινές». Κατήγγειλε σχέδια ολικής επαναφοράς στη διακυβέρνηση των άλλων αστικών κομμάτων. Ευχαρίστησε το λαό για την ...ψυχραιμία του, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση κι ότι είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις. «Εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία. Ταυτόχρονα όμως, σας καλώ να ενισχύσετε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου