Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Με μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα υπερασπίζεται το 3ο μνημόνιο (II)

Στο "καναβάτσο" δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι
-- Επίσης τι αποφύγαμε; Οριζόντιες και επιλεκτικές μειώσεις σε αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Εδώ η κυβέρνηση αποθεώνει την υποκρισία και το ψέμα. Κατ' αρχήν, σε ό,τι αφορά τους μισθούς των δημοσίων, τα όρια για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις είναι πλέον εκ των πραγμάτων περιορισμένα, αν σκεφτεί κανείς ότι η μισθολογική δαπάνη μεταξύ των ετών 2009 - 2014 έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 40% (από περίπου 25 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 15 δισ. ευρώ το 2014), παρασύροντας προς τα κάτω τις αποδοχές χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Αλλά απ' ό,τι φαίνεται, αυτό δεν αποτρέπει την κυβέρνηση από το να επιδιώξει παραπέρα μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, γι' αυτό και ετοιμάζεται από 1/1/2016 να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο που επεξεργάστηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τι περιλαμβάνει αυτό το μισθολόγιο; Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, θα θέτει ένα σταθερό ποσοστό επί του ΑΕΠ, το οποίο θα αποτελεί το ανώτατο όριο των μισθολογικών δαπανών. Με αυτό τον τρόπο, μείωση του ΑΕΠ θα σημάνει και μείωση των μισθολογικών δαπανών και αυτό με τη σειρά του θα σημαίνει είτε μείωση των μισθών, είτε ακόμα και απολύσεις.
Επίσης, μέσα από το νέο μισθολόγιο, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει μηχανισμό σύνδεσης των μισθών με την «ικανότητα» και την «απόδοση» και ταυτόχρονα να μειώσει το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, όπως υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας, σεμινάρια επιμόρφωσης κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να διατηρήσει τους μισθούς στα επίπεδα του Δεκέμβρη του 2014, πράγμα το οποίο σημαίνει διατήρηση των τεράστιων μειώσεων που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο από το 2008 και μετά.
Τέλος, το νέο μισθολόγιο θα συνδυάζεται με ένα σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και ένα σύστημα μόνιμης κινητικότητας. Ολα μαζί αποτελούν εργαλεία χειραγώγησης των εργαζομένων και συμβάλλουν σε ένα πιο ευέλικτο κράτος σε προσαρμογές που επιβάλλουν κάθε φορά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Συμπληρωματικά σε όλα αυτά, θυμίζουμε ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ συνιστούν έμμεση μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και όλων των άλλων εργαζομένων, ενώ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό τους, οι κυβερνητικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στο 3ο μνημόνιο προβλέπουν την πλήρη εφαρμογή και στο Δημόσιο των αντιασφαλιστικών ανατροπών που θεσπίστηκαν για τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου