Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ: Αύξηση δημοτικών τελών έως και 57%

Σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 9% έως και 57%, προχώρησε ο Δήμος Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στην κατεύθυνση επιβολής έμμεσης τοπικής φορολογίας, ανακοίνωσε ότι η αύξηση κατά 25% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού γίνεται για να εξασφαλιστούν πόροι για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου που προέκυψε από τη συνένωση 6 πρώην δήμων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία (ΝΔ) τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, προβάλλοντας ως πρόσχημα το δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης. Στην πραγματικότητα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση της κατεύθυνσης που θέλει τους δήμους να διασφαλίζουν μόνοι τους τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία τους, δηλαδή μέσω της επιβολής φόρων.

Τα τέλη ηλεκτροφωτισμού αυξήθηκαν στο σύνολο του Δήμου κατά 25%, προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς, όπως ισχυρίζεται η Διοίκηση του Δήμου, η τελευταία δόση της χρηματοδότησης που δόθηκε το Σεπτέμβρη, ήταν μόλις 35.000 ευρώ, περίπου 1.000 ευρώ για κάθε σχολείο. Αρα και εδώ καλεί τους εργαζόμενους να ξαναβάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Η εκλεγμένη σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης, που έρχεται να χτυπήσει ακόμη περισσότερο το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε άμεση δραστική μείωση των ανταποδοτικών και άλλων τελών και σταδιακά στην κατάργησή τους. Να διεκδικήσει απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων και πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων. Χρηματοδότηση που μπορεί να προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου