Η κυβέρνηση ολοκληρώνει αυτό το διάστημα τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών στα υπουργεία και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το μνημόνιο στοχεύει στη μείωσή τους κατά 30% τουλάχιστον. Οταν λένε δομές εννοούν τις Γενικές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα ενός φορέα.
Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουν να προσαρμόσουν το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Θέλουν να φτιάξουν ένα πιο μικρό, πιο επιτελικό κράτος και ταυτόχρονα πιο υποστηρικτικό στην ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου.
Οι αλλαγές αυτές συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να ξεπεράσουν οι καπιταλιστές τις δυσκολίες που έχουν στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης, επιταχύνονται.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο «αριστερός» Μανιτάκης, δήλωνε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου», ότι στο δημόσιο θα μείνουν μόνο εκείνες οι υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν οι ιδιώτες».
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπουργείου Εσωτερικών - ΚΕΔΕ (Δημάρχων) - ΕΝΠΕ (Περιφερειαρχών) - Γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (taskforce) στοχεύει στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στους ΟΤΑ, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ύδρευση και την αποχέτευση, στις κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.
Στην κατεύθυνση υλοποίησης των σχεδίων αυτών η Ελληνο - Γερμανική Συνέλευση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη τα συγκεκριμενοποιεί και τα προωθεί με διμερείς συνεργασίες ΟΤΑ και γερμανικών επιχειρήσεων.
Οι αξιολογήσεις που κάνουν δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, ούτε με την εξυπηρέτηση του πολίτη, ούτε με το νοικοκύρεμα του κράτους όπως προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση.
Συνδέονται με τις απολύσεις, το παραπέρα χτύπημα της σταθερής δουλειάς, την ενίσχυση των ελαστικών μορφών εργασίας μέσω της κοινωφελούς εργασίας, των ΜΚΟ, μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας δηλ. των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, μέσω συμβάσεων έργου «ανταποδοτικότητας», αυτεπιστασίας κ.ά.
Στα νοσοκομεία προχωράνε με συγχωνεύσεις και καταργήσεις και ήδη μείωσαν κλινικές και τμήματα κατά 774, με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων.
Στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, επίσης, ολοκλήρωσαν τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».
Σε όλα τα υπουργεία έχουμε μειώσεις των οργανικών μονάδων από 37% μέχρι 66%.
Δημοσιεύματα φέρνουν τους ΟΤΑ ως μια από τις βασικές πηγές τροφοδότησης των 25.000 απολυμένων για το 2013 και μάλιστα μιλάνε για 10.000.
Η αξιολόγηση των δομών συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα έχουν τραγικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, αφού για παράδειγμα μόνο το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων από 30 ευρώ τον τόνο θα φτάσει τα 100 ευρώ!!
Το νέο «προσοντολόγιο» θα αποτελέσει εργαλείο για την υλοποίηση της κινητικότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Μανιτάκης ζήτησε τη συνδρομή της ΑΔΕΔΥ σε αντίστοιχες επιτροπές... Και μπορεί φαινομενικά οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ να αρνήθηκαν, λέγοντας πως «θα βοηθήσουμε το υπουργείο στο επίπεδο, που μας επιτρέπει να παίξουμε το ρόλο μας...», όμως στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι τη «βρώμικη» δουλειά την κάνει το «Κοινωνικό Πολύκεντρο» της ΑΔΕΔΥ, που δίνει το «παρών» σε διάφορα τραπέζια διαλόγου..., όπως στα ονομαζόμενα «Καινοτόμα Εργαστήρια Κινητικότητας» του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κ.α.
Οι υπηρεσίες του δημοσίου προσαρμόζονται στις ανάγκες του κεφαλαίου
- Είναι ενδεικτικό των στοχεύσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», με το οποίο ικανοποιούνται μέχρι κεραίας οι αξιώσεις επιχειρηματικών ομίλων. Καταργεί μια σειρά από αναγκαίες μέχρι σήμερα άδειες από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, όπως του Πολιτισμού, παρακάμπτοντας την αρχαιολογική νομοθεσία, συστήνοντας Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών στο υπουργείο Ανάπτυξης. Κανένα αρχαιολογικό εύρημα δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις μπουλντόζες των επιχειρηματικών ομίλων.
- Η νέα διάταξη για τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπονομεύει κάθε αναγκαιότητα ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνθλίβει τις μικρές επιχειρήσεις.
- Με την ιδιωτικοποίηση του έργου των Εφοριών και την αναδιοργάνωσή τους η είσπραξη των φορολογικών εσόδων θα γίνεται από τις τράπεζες, ενώ η χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών και ο φορολογικός έλεγχος των μεγάλων επιχειρήσεων θα γίνεται από τα μεγάλα λογιστικά γραφεία!!
- Η κατάργηση των τεσσάρων Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (Ηράκλειο, Πάτρα, Ναύπλιο, Ιωάννινα) από τα οκτώ που υπάρχουν, σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αποτελέσει πλήγμα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην ποιότητα της αγροτικής παραγωγής και μάλιστα σε περιοχές, που έχουν υψηλό ποσοστό αγροτικής παραγωγής και εντατικών καλλιεργειών.
Ολες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις λένε «όχι» σε αυτές τις αξιολογήσεις, σπέρνοντας αυταπάτες, ότι μπορεί στο πλαίσιο του συστήματος και της κυρίαρχης πολιτικής να υπάρχουν κι άλλες, καλές αξιολογήσεις, που θα διασφαλίζουν τη σταθερή δουλειά των εργαζομένων και τον κοινωνικό ρόλο των υπηρεσιών. Λένε, με άλλα λόγια, ότι ο ρόλος του καπιταλιστικού κράτους μπορεί να είναι φιλολαϊκός, αν ένα τμήμα των εργαζομένων απλώς δεν κινδυνεύει από τη βαρβαρότητα της απόλυσης.
Προβάλλουν, επίσης, ως αίτημα την ύπαρξη διαφάνειας στην κατάρτιση των μελετών αξιολόγησης και των νέων οργανισμών, το διάλογο, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των εργαζομένων στις επιτροπές. Κρύβουν έτσι την αντεργατική κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων, σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους.
Πόσο φιλολαϊκό μπορεί να είναι το οργανόγραμμα ενός Δήμου, που δεν υλοποιεί ένα πρόγραμμα κατασκευής παιδικών σταθμών, κατασκηνώσεων, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά, που δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, που δεν έχει μόνιμο και επαρκές προσωπικό για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τις Κοινωνικές Δομές;
Πόσο φιλολαϊκό μπορεί να είναι το οργανόγραμμα ενός Δήμου που δεν περιλαμβάνει όλες τις δομές, κοινωνικές και άλλες, που σήμερα χρειάζονται η λαϊκή οικογένεια, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι τα ΑΜΕΑ, οι άνεργοι; Είναι χαρακτηριστικό ότι σ' όλη την Αττική δεν υπάρχει ένα δημόσιο γηροκομείο!!
Κρίνουμε τα νέα οργανογράμματα και συνολικά τις αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση από τη σκοπιά του περιεχομένου, ποιον και τι υπηρετούν.
Συνεχίζουμε σταθερά να είμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές και αναδιαρθρώσεις, στο αστικό κράτος, που εκσυγχρονίζει και δυναμώνει την επιθετικότητά του απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την αποκάλυψη του ρόλου του αστικού κράτους, για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας όλων των εργαζομένων, με τα φτωχά - λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.
Δυναμώνουμε τον αγώνα:
- Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στη συρρίκνωση και απαξίωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών
- Ενάντια στις απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων
- Για δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλο το λαό, χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου
Βέτα ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ
Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου