Μεθοδεύσεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των φόρων των λαϊκών νοικοκυριών. Εξετάζουν να δηλώνονται ακόμα και τα προνοιακά επιδόματα που δίνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία...
Κλίμα» για την αποδοχή των νέων αντιλαϊκών μέτρων σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, δημιουργεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, με τη συνδρομή της τρόικας, στα πλαίσια του νέου κύκλου συζητήσεων που ξεκίνησαν την Πέμπτη και συνεχίζονται. Για σήμερα Κυριακή, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κλιμακίου των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου.
Τον τόνο για τη νέα επέλαση κατά των εργατικών νοικοκυριών τον έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος με δηλώσεις του επιχείρησε να προσδώσει δραματικό χαρακτήρα στις συζητήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της συγκυβέρνησης, ισχυρίζονταν ακριβώς τα αντίθετα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ανακύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι οι παρεμβάσεις της ΕΕ - ΔΝΤ (μέσω της τρόικας) αγγίζουν πλέον και δυναμικά τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι τράπεζες, βλ. διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχουμε ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά και παρεμβάσεις, οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στους κόλπους της χρηματιστικής ολιγαρχίας της χώρας.
Συνάντηση με Στουρνάρα
Η μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα - που θα καταργούνταν - και που αποφασίστηκε την Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, ήταν μόνο η αρχή, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα καταιγίδα μέτρων, στο όνομα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε με το κλιμάκιο της τρόικας. Μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση δήλωσε:
«Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα».Λίγες ώρες πριν και εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, ανέφερε ότι «δε θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η συγκυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει λύση - πακέτο σε όλα τα «εκκρεμή» θέματα, άρα και στην εκταμίευση των δόσεων.
Τα «εκκρεμή» θέματα, όπως διαρρέει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι:
α. Η τρύπα που έχει διαμορφωθεί το α' δίμηνο στα έσοδα του προϋπολογισμού και στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αιμορραγούν από την υψηλή ανεργία και τη μεγάλη μείωση των μισθών. Λόγος γίνεται για «απώλειες» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με νέα αφαίμαξη του λαού.
β. Το πρόγραμμα απολύσεων 25.000 υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, μέσα στο 2013, με τους 12.500 να αποχωρούν το α' εξάμηνο και τους υπόλοιπους 12.500 το β' εξάμηνο του έτους, ενώ κάθε τρίμηνο θα πρέπει να παρακολουθείται το «πρόγραμμα κινητικότητας».
γ. Πρόβλημα υπάρχει και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά τις αιτιάσεις της τρόικας για τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Γιούρομπανκ.
Η τρόικα ισχυρίζεται ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, λίγο δηλαδή μικρότερο από το ΑΕΠ της χώρας, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς σε περίπτωση που σημειωθούν προβλήματα, δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμα. Πέραν τούτου αρνούνται κάθε σκέψη για παράταση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απρίλη.
Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής έχει ζητήσει παράταση, με το επιχείρημα ότι «τρέχει» αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα συγχώνευσης με τη Γιούρομπανκ, ενώ έντονα ψιθυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ) στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που αν τελικά δεν καταφέρει, θα οδηγήσει στο να καταλήξει η τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
δ. Καθυστερήσεις εμφανίζει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή την πώληση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ. Από τις δύο αυτές ιδιωτικοποιήσεις προσδοκούν να βάλουν στα ταμεία 2 δισ. ευρώ. Εμφανίστηκαν όμως προσκόμματα, τα οποία στην περίπτωση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν να κάνουν με την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος απαίτησε οι δύο αυτές εταιρείες να μην καταλήξουν σε ρωσικά χέρια.
Στη δε περίπτωση του ΟΠΑΠ, υπάρχει σκεπτικισμός στους υποψήφιους αγοραστές, μετά την πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης του Οργανισμού με την «Ιντραλότ», η οποία δημιουργεί τετελεσμένα για τη λειτουργία του τα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση που δεν εισπραχθούν τα ποσά αυτά, ενεργοποιείται αυτόματα η ρήτρα λήψης νέων μέτρων, τόσο στη φορολογία, όσο και στις δαπάνες.
ε. Οι, δευτερεύουσες ούτως ή άλλως, ρυθμίσεις που αποφάσισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για το χαράτσι στα ακίνητα θα πρέπει να εγκριθούν και από την τρόικα, όπως επίσης και τα θέματα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% και της μείωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης δεν επέφερε τα αναμενόμενα. Οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε η συγκυβέρνηση.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι συζητήσεις διεξάγονταν στη σκιά των νέων δυσμενέστερων στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς προβλέπεται ότι το 2013 θα σημειωθεί μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 4,2% που προέβλεπαν αρχικά, ενώ η κρίση θα συνεχιστεί και το 2014, έναντι αρχικής εκτίμησης για οριακή ανάπτυξη.
Η αλλαγή πλεύσης που σημειώθηκε στη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, από την πλευρά της ΕΕ - ΔΝΤ, φαίνεται να αγγίζει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν ευρύτερες ανακατατάξεις στην «αρχιτεκτονική» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος συνολικά, στα πλαίσια των οξύτατων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων που σοβούν στην Ευρωζώνη για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης αφ' ενός, αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα και οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες, και ειδικά η Εθνική, έχουν ζητήσει την παράταση, επικαλούμενες τις διαδικασίες συγχώνευσης των τραπεζών (Εθνική - Γιούρομπανκ, Αλφα Μπανκ - Εμπορική) οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και τους δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες. Το πρόβλημα που δημιουργείται στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι για να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών (στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η νομική τους συγχώνευση, η οποία τοποθετείται προς τα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη.
Φορο-καταιγίδα
Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση των συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τα κλιμάκια της τρόικας, δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται τα νέα μέτρα φορο-εξόντωσης. Στο πλαίσιο της λεγόμενης «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» ετοιμάζονται από τη συγκυβέρνηση και νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια σε βάρος των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (έντυπα Ε1) αναγράφονται υποχρεωτικά οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα για το έτος 2012, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα! Είναι απόλυτα φανερό ότι πρόκειται για μεθόδευση συγκεκριμένης αντιλαϊκής στόχευσης. Από τώρα στρώνουν το χαλί για φόρους πάνω στα ασφαλιστικά βοηθήματα που πήραν οι ασφαλισμένοι, ακόμη και για δαπάνες υγείας, και για τα ποσά των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατήθηκαν ήδη από τα εισοδήματά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προσαρμόσει τις βεβαιώσεις για τις δαπάνες που στέλνουν στους ασφαλισμένους τους, εφαρμόζοντας τη νέα νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί σε ισχύ από φέτος και προβλέπει ότι όλα ανεξαιρέτως τα ποσά που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι μέσα στο προηγούμενο έτος,«ανεξάρτητα εάν φορολογούνται ή απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος» πρέπει να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος. Το γεγονός ότι με βάση την τωρινή νομοθεσία τα ασφαλιστικά βοηθήματα απαλλάσσονται από «φόρο εισοδήματος» δε σημαίνει ότι θα απαλλάσσονται και από το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης»! Στις παροχές Υγείας που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις οποίες μεθοδεύεται το χαράτσι της «αλληλεγγύης», περιλαμβάνονται δαπάνες όπως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού κ.ά...
Ταυτόχρονα κλιμακώνουν τους εκβιασμούς και τις απειλές για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων προκειμένου να βάλουν στο χέρι τα ασήκωτα χαράτσια και τους φόρους που συνεχίζουν να στοιβάζονται στα εμφανιζόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» της εφορίας. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που τις μέρες αυτές παραλαμβάνουν τις «προειδοποιητικές επιστολές» του υπουργείου Οικονομικών και που καλούνται να πληρώσουν άμεσα τις «οφειλές» τους. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι αφορά σε χρέη μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ! Τα μέτρα αυτά δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Προκύπτουν ανάγλυφα από πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου