Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Φόροι, χαράτσια και στο βάθος πλειστηριασμοί

Ροκανίζουν αιγιαλούς και παραλίες για την προσέλκυση τουριστικών «επενδύσεων». Βαριά χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης, μειώσεις φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την «τόνωση της αγοράς»

Κανένας να μη βρεθεί μόνος του απέναντι στις
ορέξεις του κράτους και των τραπεζών να βάλουν
στο χέρι τη λαϊκή κατοικία
Η φάμπρικα με τους πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, οι νέοι ασήκωτοι φόροι κατοχής σε οικόπεδα, αγροτικές καλλιέργειες, εδαφικές εκτάσεις κ.ά, συγκαταλέγονται στα αντιλαϊκά σενάρια που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εφαρμόσει από το 2014.

Πρόκειται για πολιτική που έρχεται να ενισχύσει τη συγκέντρωση γης και μικρής ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Ταυτόχρονα, και παράλληλα σχεδιάζεται το πλαίσιο προσέλκυσης «επενδυτών» που ενδιαφέρονται για την εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των προσφερόμενων φιλέτων δημόσιας γης. Στην αντιλαϊκή ατζέντα μπαίνει η διαμόρφωση του κατάλληλου «επενδυτικού» κλίματος, με αιχμή τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον «αιγιαλό και την παραλία», στην πραγματικότητα για την επαναχάραξή τους με κριτήρια - λάστιχο, τέτοια που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων «επενδυτών» και να αποσύρουν τα ελάχιστα προσκόμματα για την αξιοποίησή τους από ιδιώτες.

Ειδικότερα:

1. Πλειστηριασμοί: Δίνουν το ελεύθερο στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ακόμη και απέναντι στην πρώτη και κύρια κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, αρχής γενομένης από το Γενάρη του 2014. Το ζήτημα που οι ίδιοι ανακινούν ήδη αξιοποιείται εκβιαστικά από την κυβέρνηση για να φέρει στο γκισέ των τραπεζών μεροκαματιάρηδες που δεν μπορούν να πληρώσουν και κάτω από την απειλή του πλειστηριασμού θα επιδιώξουν εκ νέου διακανονισμό, σε βάρος της ικανοποίησης στοιχειωδών τους πλέον αναγκών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς και για τα ακίνητα που αποτελούν την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα την άρση της προβλεπόμενης προστασίας, μέτρο που αποτελεί και «σύσταση» του ΔΝΤ. Η άρση της προβλεπόμενης προστασίας από το Γενάρη του 2014, θα γίνεται με τη σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.

2. Φόροι κατοχής περιουσίας: Οι φόροι να «επικεντρώνονται στην κατοχή του ακινήτου και όχι στις μεταβιβάσεις» είναι το επιχείρημα που προβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών. Η συγκυβέρνηση έχει προαναγγείλει την εφαρμογή του «ενιαίου φόρου ακινήτων» από το 2014. Με το νέο μέτρο, έρχονται να επεκτείνουν το χαράτσι, που ισχύει στη λαϊκή στέγη και που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης. Κάθε άλλο παρά τυχαία έρχονται και οι επισημάνσεις τους σχετικά με το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ. Είναι απόλυτα φανερός ο στόχος τους να διαμορφώσουν συνθήκες στραγγαλισμού των μικροϊδιοκτητών. Θα υπολογίζουν το νέο χαράτσι ανά τετραγωνικό μέτρο γης και με κριτήρια όπως το είδος της εδαφικής έκτασης (αγρός, βοσκοτόπι κ.ά.) και της καλλιέργειας, την απόσταση από τη θάλασσα, αν είναι αρδευόμενο ή όχι, αν έχει πρόσοψη σε οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό) κ.ά. Τα αλλεπάλληλα μέτρα φορο-εξουθένωσης στρώνουν το χαλί για τη συγκέντρωση της γης, κάτω από καπιταλιστική ιδιοκτησία. Τα νέα και τα παλαιότερης κοπής χαράτσια αποσκοπούν στο να κάνουν δυσβάστακτη την κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, λαϊκής περιουσίας.

3. Για την «τόνωση της αγοράς»: Με στόχο την τόνωση της «αγοράς ακινήτων», την ενίσχυση των αγοραπωλησιών, σχεδιάζεται μείωση του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 3% και 6% ή και χαμηλότερα, τον οποίο πληρώνει ο αγοραστής και νέος ιδιοκτήτης. Στα σχέδια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η πλήρης κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα, επιβάλλεται φόρος 8% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για το επιπλέον ποσό. Ταυτόχρονα, η αρμόδια Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών «εισηγείται» την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από 150.000 ευρώ σήμερα στα 100.000 ευρώ.

4. Κατασχέσεις μισθών - συντάξεων: Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι πλέον τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που συνεχίζουν να σωρεύονται στα κιτάπια της Εφορίας (χαράτσια στη λαϊκή στέγη, φόροι εισοδήματος κ.ά) Το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο παρέχει στο κράτος τη δυνατότητα κατάσχεσης μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους και τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέχρι σήμερα «ακατάσχετο» είναι το ποσό του μισθού και της σύνταξης μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα. Με νέα διάταξη αναμένεται να προχωρήσουν στη συρρίκνωση του «ακατάσχετου» από τα 1.000 στα 600 ευρώ.

Κίνητρα στους «επενδυτές»

Το δικαίωμα των «επενδυτών» να χτίζουν πάνω στο κύμα και να «αξιοποιούν» τους αιγιαλούς και τις παραλίες στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής επιχειρηματικής αξιοποίησης παρέχεται με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό και την παραλία» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2013.

Πρόκειται για την ανάσυρση και επέκταση παλαιότερων σχεδιασμών, από προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ορισμένες από τις οποίες είχαν μείνει στα χαρτιά. Το σχέδιο αποσκοπεί στη μαζική εκχώρηση παραλιών, εκτάσεων, βραχονησίδων που τις προορίζουν για τη διαμόρφωση τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαϊκό νομοθέτημα θα προβλέπει την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλιακής ζώνης με κριτήρια - λάστιχο, ανάλογα με την περιοχή και κατά τρόπον που να ικανοποιεί τις νόρμες των υποψήφιων «επενδυτών».
Στόχος να κατοχυρώσουν το «δικαίωμα» των μελλοντικών «επενδυτών», που θα έχουν το «ελεύθερο» να χτίζουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα ή ακόμη και μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό, ή εναλλακτικά τη νομιμοποίησή τους έναντι «πολύ υψηλού τιμήματος».

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σηκώσουν το μπόι στις κάθε είδους ορέξεις της συγκυβέρνησης, των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), των μονοπωλίων. Και μπορούμε και πρέπει να τους εμποδίσουμε, να αναπτύξουμε οργανωμένο κίνημα αντίστασης και λαϊκής ανυπακοής, που να αντιστοιχεί στη σημερινή κατάσταση, που να απαντά στο μέγεθος του πλήγματος που ετοιμάζονται να επιφέρουν.

Για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο κίνημα, πρέπει να κατατείνει στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, με σαφή αντιμονοπωλιακά - αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, που θα ακυρώνουν κάθε προσπάθεια του αστικού συστήματος να ελιχθεί και να αξιοποιήσει εφεδρείες για να ξεγελάσει το λαό. Η λαϊκή εξουσία έχει τη δύναμη να λύσει μια και καλή τις σημερινές αγεφύρωτες αντιθέσεις, να κοινωνικοποιήσει τους βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους. Να αναπτύξει ολόπλευρα τις δραστηριότητες και τους κλάδους που αφορούν αποκλειστικά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς τους καπιταλιστές και τα κέρδη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου