Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ορισμένες πλευρές για το 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ 
στους ΟΤΑ
Το 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ (27 - 30/4/2015) ήταν η πρώτη μαζική συνδικαλιστική εκλογική διαδικασία μετά την αλλαγή στην κυβέρνηση και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία. Προσφέρεται λοιπόν για μια πρώτη εικόνα και συμπεράσματα για τις διεργασίες σε αυτή τη νέα κατάσταση.
Το πρώτο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα παζάρια και οι μεταγραφές ανάμεσα στον παλιό και νέο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αυτό αφορά κυρίως τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ (πρώην και νυν) και το ΜΕΤΑ (δυνάμεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ).
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η ιδεολογική γειτονία του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχει να κάνει με το θολό «αντιμνημονιακό» λόγο, όπου «πάτησαν» και οι δύο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τη σημερινή καλλιέργεια αυταπατών για τη νέα κυβέρνηση, που εντέλει καταλήγει στη στήριξή της.
Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η συνέχιση της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογών, μέσα από μεθόδους νοθείας και αποκλεισμών, όπου ο παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά βρήκε συμμάχους και στο νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Το τέταρτο χαρακτηριστικό είναι η προσπάθεια μέσα από μια τεχνητή ένταση (τα γνωστά «επεισόδια» που έδειξαν τα ΜΜΕ) να περιορίσουν κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της συζήτησης.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, που έχει να κάνει με την πτώση της συμμετοχής των εργαζομένων στην εκλογική διαδικασία. Υπήρχαν 33 σωματεία που δεν έκαναν καν εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων, αλλά αποχή υπήρχε και σε αυτά που πραγματοποίησαν εκλογές. Ετσι, από 684 αντιπροσώπους στο συνέδριο του 2009, ο αριθμός έπεσε στους 545 το 2015.
Τέλος, ένα στοιχείο που δεν έλειψε ούτε από αυτό το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, είναι οι ανιστόρητες αντικομμουνιστικές κραυγές.
Μετεγγραφές και παζάρια
Εχει μια αξία να δούμε πιο αναλυτικά ένα προς ένα τα παραπάνω στοιχεία, γιατί το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ αποτελεί μια μικρογραφία διεργασιών που θα δούμε και σε άλλους κλάδους.
Οι μεταγραφές και τα παζάρια ανάμεσα στις δυνάμεις της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» («Συν.Αν.» - Μπαλασόπουλος) και του ΜΕΤΑ πήραν πολύ έντονα χαρακτηριστικά με μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών της «Συν.Αν.». Οπως του πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ με την ΠΑΣΚΕ-ΔΥ Οδ. Ντριβαλά, του Σ. Μαριδάκη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ιλίου, πρώην περιφερειακού συμβούλου του Σγουρού και οπαδού της ιδιωτικοποίησης της χωματερής, του Κ. Ζέρβα, πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο ΦΟΣΔΑ Κ. Μακεδονίας και συνεργάτη των Μπουτάρη και Δανιηλίδη στο να επέμβουν τα ΜΑΤ στις διαμαρτυρίες ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας!
Να τους χαίρονται κι αυτοί που τους έβαλαν στα ψηφοδέλτιά τους, αλλά και αυτοί που τους υπερασπίζονταν μέχρι χτες.
Εντονη επίσης ήταν η εμπλοκή περιφερειαρχών και δημάρχων, τόσο του ΠΑΣΟΚ υπέρ της «Συν.Αν.», όσο και του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ΜΕΤΑ. Χαρακτηριστικό επίσης ήταν ότι στην ομιλία του ο Μπαλασόπουλος (χωρίς αντιδράσεις από το ΜΕΤΑ) ανέφερε πως η ηγεσία του ΜΕΤΑ και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν μαζί του για να ηγηθεί του ΜΕΤΑ Δημοσίου, προτείνοντάς τον για πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ.
Για την ιδεολογική γειτονία της «Συν.Αν.» και του ΜΕΤΑ, αυτή χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια με τον «αντιμνημονιακό» λόγο, αλλά και με τις «πλατείες», όπου η ΠΟΕ ΟΤΑ κρατούσε πρώτη θέση. Αυτό σήμερα μεταφράζεται σε στήριξη της κυβέρνησης. Ηταν χαρακτηριστική η «εξ απαλών ονύχων» κριτική που ακούστηκε για τα διαθέσιμα των δήμων και των Ταμείων, με τις όποιες ενστάσεις να επικεντρώνεται στο διαδικαστικό της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ωστόσο, αυτό που επαναλάμβαναν όλοι, ήταν το «μακάρι να πετύχει η κυβέρνηση», διαιωνίζοντας έτσι τις αυταπάτες και συντηρώντας τη βασική επιλογή του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που είναι ένα κίνημα - πατερίτσα της κυβέρνησης. Σ' αυτή τη λογική κινήθηκαν και ομιλητές των «Συσπειρώσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), βάζοντας ζήτημα ότι δεν πρέπει να έχουμε στάση ουδετερότητας απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά στήριξης!
"Παλιά τους τέχνη..." η νοθεία
Για τη νοθεία και τους αποκλεισμούς, εκεί ο παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν έχασε τα πρωτεία (έχοντας και την απόλυτη πλειοψηφία την προηγούμενη τριετία), επιχείρησε να κόψει και να ράψει τα αποτελέσματα όπως τον συνέφεραν.
Οταν η ΔΑΣ ΟΤΑ αποκάλυψε 11 διπλοψηφίσαντες στο Σωματείο Ασπροπύργου με ονοματεπώνυμο, για να το καλύψουν έφεραν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν ήταν αυτοί! Οταν η ΔΑΣ ΟΤΑ αποκάλυψε πως με μια ψήφο ένα σωματείο του Πειραιά έβγαλε αντιπρόσωπο, μόνο που αυτός είχε ψηφίσει και σε άλλο σωματείο του Πειραιά, για να το καλύψουν έφεραν βεβαίωση ότι είναι μέλος του σωματείου. Μόνο που υπήρχε βεβαίωση ότι ήταν μέλος και στο άλλο σωματείο!
Απέκλεισαν τα σωματεία Αγ. Νικολάου Κρήτης και Φωκίδας ως εκπρόθεσμα στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών, νομιμοποίησαν όμως - παρότι εκπρόθεσμο - το Σωματείο Εργαζομένων καθαριότητας του Δήμου Αθήνας. Στο συγκεκριμένο συμφώνησε και το ΜΕΤΑ.
Απέκλεισαν το σωματείο της Ικαρίας, επειδή λόγω αδυναμίας δικαστικού έκαναν εκλογές με δικηγόρο, νομιμοποίησαν όμως το σωματείο της Τήνου, που για τους ίδιους λόγους έκανε εκλογές με δικηγόρο...
Απέκλεισαν και πάλι τους αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν με την ψήφο των συμβασιούχων συναδέλφων και σε αυτό συμφωνούσαν όλοι, εκτός από τη ΔΑΣ ΟΤΑ. Τέλος, σε αυτό το συνέδριο για πρώτη φορά η πλειοψηφία καθαίρεσε το διαπαραταξιακό προεδρείο γιατί δεν λειτουργούσε με βάση τις επιθυμίες της απερχόμενης πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ!
Τίποτα δεν ήταν τυχαίο σε αυτό το συνέδριο, ούτε αυτά που περιγράφονται παραπάνω, ούτε αυτά που είδαν όλοι οι συνάδελφοι στις τηλεοράσεις. Ηταν μια συνειδητή παρελκυστική τακτική για να μη γίνει εντέλει συζήτηση για το ποιος φταίει για τα προβλήματα, για το ποια είναι η λύση και πώς θα την πετύχουμε, για να μην αναγκαστούν να προσδιορίσουν καταστατικό συνέδριο, για να συνεχίζουν να κρύβουν τις ομοιότητές τους πίσω από τις διαφορετικές ταμπέλες.
Ο πήχης μπαίνει ψηλότερα
Μέσα από αυτή τη σκληρή μάχη, η ΔΑΣ ΟΤΑ αναδείχτηκε και πάλι 2η δύναμη και βγήκε ενισχυμένη σε ποσοστά και σε έδρες στο Γενικό Συμβούλιο, σε σχέση με το 2009, μιας και αυτό μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης, αφού το 2012, μετά τον αποκλεισμό από την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ των αντιπροσώπων 18 σωματείων, αποχώρησε από το 41ο Συνέδριο.
Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ ΟΤΑ τίμησαν την ψήφο των εργαζομένων και έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να συζητηθούν τα προβλήματα, για να γίνει συνέδριο για να παρθούν αποφάσεις, για να γίνει κατανοητό τι κίνημα χρειάζεται ο κλάδος.
Ανέδειξαν τα προβλήματα, έθεσαν το ζήτημα της ενότητας των εργαζομένων, το ζήτημα της ισότιμης συμμετοχής των συμβασιούχων, της ανάγκης να γίνει καταστατικό συνέδριο.
Η παρουσία της ΔΑΣ ΟΤΑ ήταν μιας συγκροτημένης δύναμης ιδεών και προγράμματος και αυτό εκτιμήθηκε και από συνέδρους που άλλαξαν στάση μέσα στο συνέδριο και στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ. Αυτό πρέπει να μεταφερθεί και στους χώρους δουλειάς και στα πρωτοβάθμια σωματεία. Να βγουν μπροστά νέοι συνάδελφοι, νέα συνδικαλιστικά στελέχη.
Τον αρνητικό συσχετισμό που καταγράφηκε στο συνέδριο και που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, για ένα κίνημα ικανό να σταθεί απέναντι στους εκμεταλλευτές μας, μπορούμε και πρέπει να τον αλλάξουμε.
Πολιτικά μιλώντας, ο παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός βουλιάζει από το βάρος των πολιτικών, των κομματικών του φορέων. Οι αυταπάτες που καλλιεργεί ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός θα τσακιστούν στα βράχια του «ρεαλισμού», της διαχείρισης ενός σάπιου καπιταλισμού.
Η πρόκληση για τις ταξικές δυνάμεις είναι μεγάλη και τα συμφέροντα της τάξης μας μας καλούν να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να προχωρήσουμε σε κάθε σωματείο πιο οργανωμένα, πιο αποτελεσματικά στο δρόμο της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, της συσπείρωσης των εργαζομένων σε γραμμή σύγκρουσης με την ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τους πολιτικούς εκφραστές τους.
Να δυναμώσουμε τον αγώνα για τα καθημερινά δικαιώματα, για την κάλυψη των απωλειών, για προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για τη διασφάλιση βασικών ζητημάτων για την εργαζόμενη οικογένεια (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια). Να ζωντανέψουμε τα σωματεία και τις μαζικές διαδικασίες.
Η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό αποτελεί προάγγελο νέας συμφωνίας για τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ θα μπουν μπροστά για να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις σε όλα τα σωματεία για την απόρριψη των νέων μνημονίων, όπως και αν τα ονομάσουν. Να μην επιτρέψουμε να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι. Για ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής και όχι κυβερνητικής στήριξης και υποχώρησης.
Βασίλης ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Επικεφαλής της ΔΑΣ ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου