Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τρία ψηφίσματα καταθέτουν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Τ
ρία ψηφίσματα καταθέτουν σήμερα οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συνεχίζει τις εργασίες του για δεύτερη μέρα στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Τα ψηφίσματα αφορούν τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, τους 3.500 εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την άμεση λήψη μέτρων για τους πρόσφυγες.
Αναλυτικά, παρατίθενται παρακάτω τα τρία ψηφίσματα:
Ψήφισμα για τη διασφάλιση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών.
«Τον Ιούνη του 2015 λήγει, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων που για χρόνια ανανεώνουν χιλιάδες συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία μας, με βάση το νόμο 4186/2013 άρθρο 50 παρ. 1. Όπως ορίζει η 2η παράγραφος του ίδιου άρθρου, "για το διδακτικό έτος 2015-2016 οι συμβάσεις θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία".
H κυβέρνηση αντί να πάρει άμεσα μέτρα και να απαντήσει στο πρόβλημα, ανανεώνοντας άμεσα όλες τις συμβάσεις των καθαριστριών για την επομένη σχολική χρονιά, δίνοντας οριστική λύση στη συνέχεια με τη μονιμοποίησή τους στα σχολεία, απεδέχθη στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τροπολογία-κοροϊδία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τροπολογία που πέρασε, δίνει δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων μόνο μέχρι 31/12/2015, χωρίς να διασφαλίζει την καθαριότητα των σχολείων για το σύνολο της σχολικής χρονιάς! Δεν διασφαλίζει επίσης ούτε τη χρηματοδότηση της αντίστοιχης λειτουργίας. Επιβεβαιώνεται και με αυτήν τη ρύθμιση-κοροϊδία ότι οι χιλιάδες συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων οδηγούνται με βεβαιότητα σε απόλυση, για να έλθουν οι εργολάβοι και οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Μέσα από αυτό το γεγονός, επίσης, αποκαλύπτεται και η υποκρισία της περιρρέουσας τάχα δέσμευσης της κυβέρνησης "ότι μάχεται ενάντια στις ομαδικές απολύσεις"! Οι απολύσεις περίπου 8,5 χιλιάδων καθαριστριών στα σχολεία, που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί τούς αποκαλύπτει.
Επιμένουμε: Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν με ευθύνη τους να επανεξετάσουν χωρίς καθυστέρηση αυτό το καίριο για τη λειτουργία των σχολείων ζήτημα. Ένας δρόμος σήμερα υπάρχει για τη λύση του: Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων για τη σχολική χρονιά 2015-2016, διασφαλίζοντας η κυβέρνηση τη χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και δίνοντας οριστική λύση με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία».
Ψήφισμα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
«Το "Βοήθεια στο Σπίτι" αποτελεί μια σημαντική δομή για την οικογένεια, που προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, παρότι δυστυχώς ποτέ δεν αναπτύχθηκε ολοκληρωμένα στη χώρα μας.
Οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα, περίπου 3.500 σήμερα, έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πάνω από 90.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ για πολλά χρόνια.
Η καταβολή των δεδουλευμένων τους από το κράτος γίνεται κάθε φορά ετεροχρονισμένα, λόγω μιας πολύπλοκης γραφειοκρατικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα 5, 6 και 8 μήνες.
Η απουσία πολιτικής βούλησης κρατάει ομήρους τους εργαζόμενους επί δεκαπέντε χρόνια και διαιωνίζει τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του ΒΣΣ, όπως κάλυψη κενών θέσεων εργαζομένων που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί, κάλυψη νέων αναγκαίων ειδικοτήτων, ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων που πλέον είναι δεκαπενταετίας (15), επιμόρφωση προσωπικού κ.λπ.
Τα τελευταία χρόνια η δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στήριξης των ευπαθών ομάδων αφού η κρίση έχει πλήξει δραματικά συνταξιούχους, ΑΜΕΑ, τις οικογένειές τους, αποκαλύπτοντας το κενό του κράτους σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η διεύρυνση, στήριξη και αναβάθμιση των όποιων δημόσιων προνομιακών υπηρεσιών υπάρχουν, να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους. Ζήτημα δυστυχώς που για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλούς δήμους και θα πάρει νέα ώθηση αν δεν αντικατασταθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο από την κυβέρνηση. Όχι μόνο πρέπει να παρεμποδιστεί τυχόν ιδιωτικοποίηση και παραπέρα απαξίωση του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά απαιτείται ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού έργου για γέροντες και ΑΜΕΑ. Να ενταχτεί ως πρόγραμμα και να υλοποιείται μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, με κρατική χρηματοδότηση και δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη. Ένα πρώτο βήμα σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι η μονιμοποίηση στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων των εργαζομένων σήμερα στο πρόγραμμα».
Ψήφισμα για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες
«Αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας, κυρίως από τη Συρία, αλλά και άλλες χώρες στις οποίες εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πολύμορφες επεμβάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το πρώτο τρίμηνο του 2015 εισήλθαν στη χώρα μας από τα θαλάσσια σύνορά της 10.445 πρόσφυγες στη μεγάλη πλειοψηφία τους, σε σύγκριση με 2.863 το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ αναμένεται να φτάσουν τις 100.000 μέσα στο 2015. Ο φράχτης του Έβρου είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των σημείων εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδίως στη Μυτιλήνη.
Οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι από ανύπαρκτες έως εντελώς ανεπαρκείς, ενώ χιλιάδες από αυτούς παρότι έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακόμη και μικρά παιδιά, που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.) όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα, δημιουργώντας επιπλέον την «πρώτη ύλη» για καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.
Η προσπάθεια διασκέδασης του σοβαρού αυτού ζητήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η εναπόθεση της αντιμετώπισής του στη δήθεν "αλληλεγγύη των εταίρων" και των οργάνων της ΕΕ, που ευθύνονται σημαντικά για τη δημιουργία και την ανακύκλωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, είναι αδιέξοδη, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και αποτελεί, στην ουσία, συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της χώρας κ. Τσίπρα, για χρηματοδότηση και ενίσχυση νέων κατασταλτικών μέτρων ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες το επιβεβαιώνουν.
Είναι ανάγκη σήμερα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να προβούνε σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες.
Nα δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους.
Η λειτουργία τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατεθεί ως ευθύνη στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας αφού ούτε τους αναγκαίους πόρους διαθέτουν, ούτε το προσωπικό. Η εξεύρεση και η υπόδειξη των κατάλληλων υποδομών απαιτεί σαφώς τη συνδρομή των Δήμων και των Περιφερειών όμως μόνο το κράτος μπορεί και πρέπει να έχει την ευθύνη και τη στήριξή τους με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό καθώς και τη χρηματοδότησή τους. Κάθε άλλη ενέργεια από τη μεριά της κυβέρνησης θα συνδράμει ώστε να αναβιώνουν τα φαινόμενα γκετοποίησης των μεταναστών που ήδη έχουμε βιώσει και θα στρώνει το έδαφος για το φούντωμα ρατσιστικών, αντιμεταναστευτικών αντιλήψεων και ενεργειών.
Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.
Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

Τα παραπάνω συνεκτικά μέτρα είναι οι ελάχιστες, αλλά και οι μόνες σήμερα ρεαλιστικές προϋποθέσεις ώστε να μη γίνει η χώρα για άλλη μια φορά χωματερή ψυχών και οι μεταναστευτικές ροές των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με τη σφραγίδα και της ΕΕ, ένας ακόμη μοχλός πίεσης των λαϊκών στρωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου