Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η αντιλαϊκή πολιτική για την αγροτιά συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση

Η
Οι αιτίες, που τα προηγούμενα χρόνια έβγαλαν τους αγρότες 
στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, 
θα είναι εδώ και με τη νέα συγκυβέρνηση
 κυβέρνηση άλλαξε, όμως, συνεχίζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές, αφού οι δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ είναι δεδομένες, δεν αμφισβητούνται, δε διαπραγματεύονται, όπως ειπώθηκε πολλές φορές και καθαρά από τα νέα κυβερνητικά χείλη. Συνεπώς, η προσπάθεια από ΜΜΕ και κυβέρνηση είναι να συντηρηθεί σε λαϊκές μάζες η απατηλή ελπίδα, γιατί αυτό συμφέρει σήμερα το κεφάλαιο για τη διαχείριση της εξουσίας του σε πολιτικό επίπεδο.
Η νέα κυβέρνηση, με έναν παρόμοιο τρόπο, θα εξυπηρετήσει τον καπιταλισμό, τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσει με μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ξοδεύοντας το κράτος περισσότερα για επενδύσεις, χωρίς όμως επαναφορά των απωλειών της 6ετίας στα λαϊκά στρώματα και πάντα εξωραΐζοντας την ΕΕ.
Για παράδειγμα, παρουσιάζει το μνημόνιο «κακό» και την πολιτική της ΕΕ «καλή». Είναι συνειδητή κοροϊδία. Αφού το μνημόνιο, σχεδόν στο σύνολό του, είναι η ευρωκοινοτική πολιτική και νομοθεσία, που δεν έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει το κεφάλαιο ανταγωνιστικότερο. Καθυστέρησε από λαϊκές μαζικές αντιδράσεις και ισχύει σε όλες τις χώρες - μέλη, ανεξάρτητα αν έχουν μνημόνιο ή όχι.
Γίνεται ανταγωνιστικότερο το κεφάλαιο, μέσα από τη συγκεντροποίηση -«οικονομική μεγέθυνση», όπως το αναφέρει η στρατηγική «Ευρώπη 2020»-, που σημαίνει καταστροφή μικρομεσαίων στρωμάτων και τη μείωση της αμοιβής της εργασίας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Αυτό ισχύει και με την ΚΑΠ 2015-2020, που υλοποιείται από φέτος. Περιέχει νέους όρους και κανόνες σε συνέχεια των προηγούμενων, που εξασφαλίζουν την καταδίκη σε καταστροφή νέου αριθμού φτωχών αγροτών, αφού επιδοτείται η αξία του αριθμού των στρεμμάτων και ευνοούμενοι είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Μερικοί από τους νέους όρους δημοσιεύτηκαν σε εγκύκλιο, με θέμα «Οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2015 και πρώτης χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης».
Για παράδειγμα, μετά το 2010 όσοι έπαιρναν επιδότηση κάτω από 200 ευρώ διαγράφτηκαν από τους δικαιούχους (περίπου 168.580). Το ποσό αυτό αυξήθηκε από φέτος στα 250 ευρώ και μπήκε ταυτόχρονα και στρεμματικό όριο. Οσοι έχουν κάτω από τα 4 στρέμματα παύουν να δικαιούνται ενισχύσεων και συνεπώς δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης, παρά μόνο να πωλήσουν ή να μισθώσουν τη γη τους. Το ίδιο ισχύει και για μικροκτηνοτρόφους. Δεν έχουν δικαιώματα όσοι έχουν κάτω περίπου από μία ζωική μονάδα και κάτω από 10 στρεμ. βοσκήσιμης γης.
Συνεπώς, αρπάζονται δικαιώματα ενισχύσεων από φτωχούς γεωργούς και κτηνοτρόφους ακόμα περισσότερα, με άλλοθι τις περιορισμένες βοσκήσιμες εκτάσεις, για να δοθούν σε μεγάλους, επιχειρηματικής μορφής.
Επίσης, η δραστική μείωση των ενισχύσεων, που φτάνει μέχρι και 45%, θα πλήξει πιο έντονα τους μικροκληρούχους που έχουν χαμηλή παραγωγικότητα συγκριτικά με τους μεγαλοϊδιοκτήτες που παράγουν με χαμηλότερο κόστος. Βέβαια και τα προηγούμενα χρόνια, που έπαιρναν λίγο υψηλότερες ενισχύσεις, δεν εξασφαλίστηκε η επιβίωσή τους. Αντίθετα, με εργαλεία τα ακριβά αγροτικά εφόδια των πολυεθνικών, τα χαράτσια και τη φορολογία καταχρεώθηκαν και χρεοκόπησαν.
Μοιράζουν ψίχουλα με αντιλαϊκά "ισοδύναμα"
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή αλλά και στην επίσκεψή του στη Λάρισα, καμιά αναφορά δεν έκανε για τη βαθιά κρίση στην εκτατική (μη εντατική) κτηνοτροφία και στη νέα ΚΑΠ, αφού τη θεωρεί δεδομένη και μη αμφισβητήσιμη στην υλοποίησή της. Ούτε καν στα τσουχτερά χαράτσια δεν αναφέρθηκε, που καλούνται να πληρώσουν για την αίτηση των ενισχύσεών τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί στη «Γαία Επιχειρείν» (κοινοπραξία Τράπεζα Πειραιώς - ΠΑΣΕΓΕΣ - NEROPUBLIC).
Περιορίστηκε σε εξαγγελίες που παραπέμπουν σε παλιότερες εποχές της σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και που μας οδήγησαν στα σημερινά. Για παράδειγμα, με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τα «κόκκινα δάνεια» και την τράπεζα ειδικού σκοπού (δηλαδή σαν την παλιά ΑΤΕ, που λήστεψε τον κόπο και τον ιδρώτα της αγροτιάς) το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών εξυγιαίνει και δεν απαλλάσσει τη φτωχή αγροτιά από τη θηλιά των χρεών και της χρεοκοπίας.
Τον ΕΝΦΙΑ, αν και τον θεωρούσαν άδικο, όχι μόνο δεν καταργείται άμεσα αλλά καλούν σε «πατριωτικό καθήκον» για την πληρωμή του και από τους «μη έχοντες». Υπόσχονται ότι θα τον καταργήσουν και θα τον αντικαταστήσουν, που σημαίνει ότι θα ξαναπληρωθεί από την πλειοψηφία με το νέο όνομά του. Οπως γίνεται με το μνημόνιο, που θα συνεχιστεί με το όνομα «νέο πρόγραμμα».
Αλλά και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, δε λέει πότε θα ισχύσει. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται στην ΕΕ ότι θα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, σημαίνει ότι κάθε μέτρο που θα καταργεί, θα το αντικαθιστά με νέο ισοδύναμο, που βέβαια θα πληρωθεί από τα λαϊκά στρώματα και εδώ συγκαταλέγεται και η αγροτιά. Αφού από το κεφάλαιο δε σκοπεύει να πάρει, αντίθετα του εξασφαλίζει νέους πόρους από το «πακέτο Ντράγκι» για επενδύσεις και μέσω ΣΔΙΤ, εξυπηρετώντας σε αυτές τις συνθήκες τις ανάγκες του, μέσα από την πιο «χαλαρή» επεκτατική πολιτική.
Γενικόλογες και σε βάθος χρόνου ήταν οι εξαγγελίες για το ενεργειακό στους αγρότες και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν στο ύψος του αφορολόγητου πετρελαίου των εφοπλιστών! Υποσχέθηκε όμως τα ψίχουλα της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους αγρότες, που όμως πληρώνουν την υψηλότερη συμμετοχή, 50%, για ιατρική περίθαλψη στους παρόχους υγείας.
Τόνισε, ωστόσο, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, όπως και οι προκάτοχοί του και ότι θα επιδιώξει «οργανωμένη αγροτική εμπορική εξαγωγική πολιτική». Τις δυνατότητες εντός της ΕΕ τις είδαμε και με το ιρανικό εμπάργκο αλλά και από τη σημερινή συγκυβέρνηση με το εμπάργκο στη Ρωσία λόγω Ουκρανικού, που διαφωνούσε μεν, υπερψήφισε δε. Με συνέπειες στις εξαγωγές ντόπιων προϊόντων και θύματα το εισόδημα της αγροτιάς, αφού η παραγωγή μένει απούλητη ή αγοράστηκε σε εξευτελιστική τιμή από τους μεγαλέμπορους για να πουληθεί ακριβά στη λαϊκή κατανάλωση. Καμιά αυταπάτη, λοιπόν, ότι η αντιλαϊκή πολιτική αλλάζει για την αγροτιά.
Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή
Αλλά για τον αγροτικό τομέα μίλησαν και άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Οικονομίας, Σταθάκης, τονίζοντας ότι: «Για πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, από το 2000 μέχρι το 2009, η απόλυτη αγροτική παραγωγή της χώρας έμεινε στάσιμη έως μειούμενη. Και για πρώτη φορά στην οικονομία της χώρας βιώσαμε μια τρομερή αποβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας. Η διατύπωση του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση επικεντρώνεται στη μεγάλη αυτή διόρθωση που πρέπει να γίνει στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».
Είναι φανερό ότι δεν εντοπίζει την αιτία, που είναι η ΚΑΠ και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, και ταυτόχρονα εκφράζει την τάση της κυβέρνησης να κινηθεί από την περιοριστική πολιτική στην ποσοτική χαλάρωση, που ευνοεί τους καπιταλιστές σε αυτή τη φάση. Ομως, για τη βιομηχανία ζάχαρης, που συρρικνώθηκε και έκλεισαν τα 4 από τα 5 εργοστάσια και εισάγουμε ζάχαρη, δεν είπε λέξη. Γιατί αυτό σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και το γαλλικό μονοπώλιο -συνεργάτη της τράπεζας Πειραιώς- που έχει αναλάβει τον εφοδιασμό της χώρας αυξάνοντας την κερδοφορία του!
Εξάλλου, το «αναπτυξιακό μοντέλο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καπιταλιστική επιχείρηση και η κερδοφορία της. Αυτό προωθείται συνολικά στην ΕΕ και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Για παράδειγμα, το 2011 πάνω από το 70% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος ελέγχονταν από τις 5 μεγαλύτερες μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου (μελέτη ΓΕΩΤΕΕ). Με εργαλείο το μέτρο των ποσοστώσεων, έγινε δυνατός ο περιορισμός της παραγωγής σε επίπεδα που να επιτρέπουν τη διαιώνιση και την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων του κλάδου. Οι ποσοστώσεις επέδρασαν αποφασιστικά στην αναδιάρθρωση του κλάδου, δηλαδή στην ενίσχυση της συγκεντροποίησης. Το ίδιο έγινε και στα άλλα κράτη - μέλη.
Ομως, από το Μάρτη του 2015 θα ισχύσει σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, και στην Ελλάδα, η αποδέσμευση της παραγωγής γάλακτος από το καθεστώς των ποσοστώσεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΚΑΠ. Θα καταστραφούν έτσι πολλές μικρομεσαίες μονάδες, αφού θα ενισχυθεί η αναδιάρθρωση (ή «μεταρρυθμίσεις», όπως τις ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ), που θα συνεχιστεί στην ίδια κατεύθυνση (συγκεντροποίηση παραγωγής - εντατικοποίηση - μείωση του κόστους παραγωγής από τις χαμηλότερες τιμές στον κτηνοτρόφο και τη μείωση αμοιβής του εργαζόμενου στη γαλακτοβιομηχανία, π.χ. Nestle). Αυτό συμβαίνει και σε άλλα προϊόντα και κλάδους της οικονομίας, καταστρέφοντας μικρομεσαία στρώματα.
Καμία αυταπάτη, λοιπόν, ότι η εναλλαγή στην κυβέρνηση θα αλλάξει την αντιλαϊκή ρότα και στη ζωή της αγροτιάς. Τα λιγοστά ψίχουλα που προσφέρει είναι για να εξασφαλίσει τη συναίνεση, να κερδίσει χρόνο στις διαρθρωτικές αλλαγές για τη συγκέντρωση της παραγωγής σε καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. Γι αυτό καμιά ανοχή, καμιά αναμονή.
Το ΚΚΕ θα κάνει πράξη ό,τι υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε: Μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή. Οχι μόνο για την ανάκτηση των απωλειών αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, με το δυνάμωμα του ταξικού λαϊκού κινήματος εργατιάς - αγροτιάς στην προοπτική να αλλάξει χέρια η εξουσία, που μέσα από την κοινωνικοποίηση στα συγκεντρωμένα μέσα της παραγωγής και της γης, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, θα εξασφαλίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ευημερία της κοινωνίας.

Διαμάντω  ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Μέλος της ΚΕ, Υπεύθυνη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής & Βουλευτής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου