Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Πρόγραμμα δράσης με κορύφωση το γιορτασμό του Κιλελέρ

Τ
ην περασμένη Κυριακή συνεδρίασε στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων. Συζήτησε για τις εξελίξεις, τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς και κατέληξε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, που θα εμπλουτιστεί και θα εξειδικευθεί τις επόμενες μέρες, στις συνελεύσεις αγροτικών συλλόγων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα. Αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να οργανωθούν κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις για τη διεκδίκηση λύσεων σε άμεσα προβλήματα, με κορύφωση το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο για το Κιλελέρ, στις 15 Μάρτη, στις 12 μ., στο χώρο του Μνημείου για τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων.
***
Στο κάλεσμά της προς τους αγρότες, η Πανελλαδική Επιτροπή σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:
«Ξέρουμε ότι πολλοί από εμάς έχουν ήδη μετατρέψει την απελπισία στην οποία τους έσπρωξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε προσδοκία ή τουλάχιστον αναμονή για μια καλύτερη ζωή από την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Εμείς, που βγήκαμε στους δρόμους τα προηγούμενα χρόνια, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου.
Η ελπίδα για την επιβίωσή μας βρίσκεται στην παραπέρα οργάνωση και δική μας δράση. Στον κοινό μας αγώνα με τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, που λίγο - πολύ έχει κάθε οικογένεια στην ύπαιθρο.
Λέμε καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά είναι εδώ η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν χειροδέσει. Σε αυτούς υποχρεωτικά θ' απευθυνθούμε και για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, αλλά πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να το κάνουμε με τους όρους που υπάρχουν σήμερα. Η κυβέρνηση άλλαξε αλλά δε βλέπουμε ν' αλλάζουν αυτοί οι όροι.
Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα ενδιαφερθεί για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Ηδη επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας τη Θεσσαλία. Ομως δεν απαρνήθηκε τη νέα ΚΑΠ που ισχύει από φέτος έως το 2020. Η κυβέρνηση νοιάζεται για ν' ανέβει η παραγωγή ορισμένων προϊόντων, κάποιων ν' αυξηθούν οι εξαγωγές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων θα πάνε στους λίγους και μεγάλους, στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες που θα συγκεντρώνουν και την παραγωγή.
Νέα ΚΑΠ σημαίνει μείωση τουλάχιστον κατά 45% στις ενισχύσεις και το εισόδημα γεωργών και κτηνοτρόφων, ενώ ισχύει για φέτος και η φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, που μας κάλεσε η κυβέρνηση να τον πληρώσουμε ακόμα και αν δεν έχουμε, δείχνοντας πατριωτικό καθήκον!!! Μαζί με αυτά, κατακόρυφη είναι η μείωση της τιμής αγοράς των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από τους εμπόρους με ταυτόχρονη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής, που οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα χιλιάδες φτωχά αγροτικά νοικοκυριά. Σε κρίσιμη κατάσταση είναι η κτηνοτροφία για τους πολλούς κτηνοτρόφους.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση για τα "κόκκινα δάνεια", και η τράπεζα ειδικού σκοπού (κάτι σαν την παλιά ΑΤΕ που λήστεψε τον κόπο και ιδρώτα της μικρομεσαίας αγροτιάς) εξυγιαίνει το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών αλλά δεν απαλλάσσει τη φτωχή αγροτιά από τη θηλιά των χρεών, τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Αγώνας με προοπτική
Δεν είμαστε μάντεις κακών, κόντρα σ' ένα κλίμα μικρότερης ή μεγαλύτερης προσδοκίας. Ομως, αυτοί οι οικονομικοί όροι που στραγγαλίζουν το μικρό ακόμα και μεσαίο παραγωγό, δεν αλλάζουν με εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για μικρές αλλαγές, ούτε αυτές θα γίνουν πράξη χωρίς τη δική μας αγωνιστική διεκδίκηση, πίεση.
Το συνεπές αγροτικό κίνημα όπως εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, έχουν δώσει σκληρούς αγώνες, πολυήμερα μπλόκα, αψηφώντας την κρατική καταστολή και τα αγροτοδικεία.
Με την ίδια αγωνιστική διάθεση, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, να αποκρούσουμε τις αντιαγροτικές αποφάσεις, να βάλουμε φρένο σε σχεδιασμούς για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός μας, να διεκδικήσουμε λύσεις που θα δώσουν ανάσες στην επιβίωσή μας ως εργαζομένων.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, διεκδικούμε τις απώλειες των τελευταίων ετών και βάζουμε προοπτική να αποτινάξουμε τους εκμεταλλευτές μας που μας απομυζούν, την ΕΕ των μονοπωλίων που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, συγκεντρώνει την παραγωγή στους λίγους, κάνει ακριβή τη διατροφή του λαού για το κέρδος του καπιταλιστή.
Η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδανικές εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τεχνογνωσία των αγροτών, μπορεί να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με προϊόντα υψηλής ποιότητας, φθηνά για το λαό, να παράγει πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, που θα ικανοποιεί ανάγκες της κοινωνίας.
Αυτές οι δυνατότητες σήμερα δεν αξιοποιούνται γιατί κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", τα μονοπώλια καθορίζουν τιμές, τα πάντα, ενώ το κράτος δεν ξοδεύει για πραγματική προστασία του αγρότη από τις φυσικές καταστροφές. Σήμερα εχθρός μας είναι επίσης η μεγάλη καπιταλιστικά οργανωμένη αγροτική εκμετάλλευση, αλλά και η κατακερματισμένη παραγωγή.
Το μέλλον είναι η μεγάλη κρατική αγροτική παραγωγή και η συνεταιρισμένη, που μπορεί να αναπτυχθεί με τον κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να παράγουμε με βάση τις ανάγκες του λαού, ώστε να μην έχουμε τον βραχνά τι να καλλιεργήσουμε κάθε χρονιά.
Ο συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς συνενώνει τη γη και τα μέσα σε κοινή καλλιέργεια, θα βελτιώνει την παραγωγικότητα, θα στηρίζεται στις κεντρικά εξασφαλισμένες υποδομές, στα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής, στην αξιοποίηση του τεράστιου επιστημονικού δυναμικού της χώρας, στα φθηνά μέσα και εφόδια από την κρατική βιομηχανία, μειώνοντας δραστικά το κόστος παραγωγής. Θα στηρίζεται στη συγκέντρωση και διάθεση των προϊόντων μέσω του κρατικού εμπορίου. Μόνο έτσι δεν θα υπάρχει απλήρωτος αγροτικός κόπος.
Αυτή την προοπτική δεν την χαρίζουμε, δεν την αποκόβουμε από το σημερινό μας αγώνα». 
Το πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων
Το πλαίσιο με τις άμεσες διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, oι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
  • Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 27,5% για το 2015. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη φορολογηθούν οι ενισχύσεις.
  • Οχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
  • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, στο ΚΕΑΟ, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. «Κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  • Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
  • Να μη γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Κατάργηση από φέτος των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, σε γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που πρέπει να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Να μην εφαρμοστεί η παρακράτηση της ενίσχυσης 3% και να μην ισχύσει η κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν 4 στρέμματα και κάτω.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο.
  • Να διαχωρίσει τη θέση της η ελληνική κυβέρνηση από το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία. Με ευθύνη του κράτους αγορά των προϊόντων που έμειναν απούλητα λόγω του εμπάργκο. Τα προϊόντα να δοθούν για τις λαϊκές ανάγκες (νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.).
  • Αμεση επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων για τα έτη 2013 - 14.
  • Αμεση πληρωμή των βιοκαλλιεργητών.
  • Επαναλειτουργία των εργοστασίων Ζάχαρης και μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας, ώστε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες σε ζάχαρη. Να εξοφληθούν άμεσα οι τευτλοπαραγωγοί για το 2014.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και αντιπλημμυρικά έργα.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.
  • Επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
  • Αμεσα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Χορήγηση της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι τους βοσκότοπους.
  • Αμεση και δίκαιη αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό και μέτρα για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κοπαδιών και την καταπολέμηση του ιού.
  • Στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών με προσλήψεις γεωτεχνικών, ώστε να συμβάλουν στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας χωρίς επιβάρυνση των αγροτών - κτηνοτρόφων.
  • Να σταματήσουν τώρα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου