Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Θυσιάστηκε και για σένα

Η Δημοτική Αρχή Παλαμά Καρδίτσας απάντησε αρνητικά στο αίτημα του ΚΚΕ να του υποδείξει χώρο για να τοποθετήσει πλακέτα προς τιμήν της ηρωίδας κομμουνίστριας δασκάλας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, που καταγόταν από την περιοχή.
Το όνομα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα δεν «λέει» πολλά στους περισσότερους σήμερα και ίσως να μη σημαίνει τίποτα για τους δημοτικούς άρχοντες του Παλαμά, που προφανώς «στήριξαν» την απόφασή τους στο αλλεργικό σύνδρομο απέναντι σε κάθε τι που φέρει τον τίτλο τιμής κομμουνιστικό – κομμουνιστής.
Η δασκάλα, μαχήτρια του ΔΣΕ, Βαγγελίτσα Κουσιάντζα θα μπορούσε να ζήσει μια ήρεμη και εξασφαλισμένη ζωή (όλοι γνωρίζουν ή έχουν ακούσει για τη θέση που είχε τότε ο δάσκαλος στις τοπικές κοινωνίες), αν ακολουθούσε το «ρεαλισμό» της εποχής της και «κοίταγε τη δουλειά της». Διάλεξε όμως να υπερασπιστεί το δικαίωμα ολόκληρου του λαού σε μια ευτυχισμένη ζωή, πολέμησε γι’ αυτό και δεν υποχώρησε ούτε μπροστά στις κάνες του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Οι δημοτικοί άρχοντες που σπάνε μέση στα μνημόνια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συντάσσονται με τις φορομπηχτικές πολιτικές των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, με την απόφασή τους στην ουσία απαγορεύουν στο Κόμμα που οργάνωσε και, με το αίμα των χιλιάδων ηρώων του, γιγάντωσε την Αντίσταση ενάντια σε κάθε καταχτητή, και στο λαό της περιοχής να τιμήσουν την ηρωίδα τους.
Το ανασκάλεμα της μνήμης και η αναφορά στους ήρωες και στους αγωνιστές, δεν οφείλονται σε κάποιο «κώλυμα» ή εμμονή. Η απόδοση τιμής στους κομμουνιστές ήρωες και στο Κόμμα τους, και η αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας τους για να λευτερωθεί τούτος ο τόπος και να δει καλύτερες μέρες ο λαός μας, είναι οφειλή του καθενός, ακόμα και των πολιτικών αντιπάλων.
«…Η θυσία μας που γίνεται, θα γίνει φάρος που θα φωτίσει όλο τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή…Εύχομαι οι κόποι μας γρήγορα να αποβούν σε όφελος όλου του λαού…», έγραφε η ηρωίδα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα στο τελευταίο γράμμα της πριν την εκτέλεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου