Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ: Αγωνιστικός προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα

Ο απολογισμός της δράσης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς το προηγούμενο διάστημα και ο προγραμματισμός της για το επόμενο εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, αναφέρονται τα εξής:
«Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του αγροτικού κινήματος μαζί με τα ταξικά σωματεία των εργατών και αυτοαπασχολούμενους στα περιφερειακά συνέδρια που οργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη Περιφερειών και Δήμων. Στη Λάρισα, με τη συμμετοχή δεκάδων αγροτών με τρακτέρ, αλλά και στο Ηράκλειο πριν από λίγες μέρες, στείλαμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στο παραμύθι της περί "δίκαιης ανάπτυξης". Η ανάπτυξή της αφορά τους εμποροβιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους και μεγαλοαγρότες, τους τραπεζίτες, αφού εμείς στον αντίποδα βιώνουμε τη δραματική μείωση του εισοδήματος από τη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα διάφορα χαράτσια, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Απασχόλησε τη συνεδρίαση το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών στα προϊόντα στο όνομα της «ελεύθερης οικονομίας της αγοράς» που είναι η ελευθερία μιας χούφτας μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών να αρπάζουν κοψοχρονιά τη σοδειά και να διοχετεύουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα τα προϊόντα 5 - 10 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού, κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτοκτηνοτρόφων και λαού.
Οι τεράστιες ζημιές στην παραγωγή που θα αποζημιωθούν με ψίχουλα ή και καθόλου από τον ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει, από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, 1,8 εκατ. ευρώ για τους ξεπουλημένους της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Αναλυτική κουβέντα έγινε για τον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές, ούτε και άμεση πληρωμή των παραγωγών. Δεν σταματάει τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τις ελληνοποιήσεις γάλατος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Εκφράστηκε η αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών (έχει δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτική ανακοίνωση με τις θέσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων - βλ. στον «Ριζοσπάστη», 19/10/2017).
Τονίστηκε η αναγκαιότητα να δυναμώσει η οργάνωση του αγροτικού κινήματος με συγκρότηση νέων Συλλόγων σε χωριά και ομάδες χωριών, την ουσιαστική λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων με συνεδριάσεις, ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων με συσκέψεις και περιοδείες, οργάνωση αγωνιστικών διεκδικήσεων ανά περιοχή.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με τη συγκρότηση Ομοσπονδιών στην Αιτωλοακαρνανία και την Αρτα, καθώς και την ίδρυση της Ομοσπονδίας στη Φθιώτιδα, ενώ το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία στις Ομοσπονδίες Καρδίτσας και Πρέβεζας και βρίσκονται σε διαδικασία συγκρότησης πάνω από 15 Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα τον Νοέμβρη.
Περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα το Νοέμβρη
Αποφασίστηκαν περιφερειακές συσκέψεις σε όλες τις περιοχές της χώρας τον Νοέμβρη, με πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα, στις οποίες θα επικαιροποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, θα προγραμματιστούν ενημερωτικές περιοδείες και συγκεντρώσεις μαζί με την προσπάθεια για συγκρότηση Αγροτικών Συλλόγων.
Εως τώρα, έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις στις εξής περιοχές:
-- Δυτική Ελλάδα: Την Κυριακή, 5 Νοέμβρη, στην Ηλεία.
-- Δυτική Μακεδονία: Την Κυριακή, 12 Νοέμβρη.
Το επόμενο διάστημα οι τοπικές Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα θα δώσουν στη δημοσιότητα την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής των συσκέψεων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Με την ολοκλήρωση των περιφερειακών συσκέψεων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στην οποία θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων.
Παράλληλα με τις συσκέψεις και τις ενημερωτικές περιοδείες, ανάλογα την περιοχή και την όξυνση των προβλημάτων, θα αναπτύσσονται τοπικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου