Κάλεσμα στις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) να ζητήσουν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που να εξασφαλίσει τη λειτουργία του συνόλου των κοινωνικών δομών που καταρρέουν και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, απηύθυνε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Με αφορμή την εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ για τα νέα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που εισπράττουν οι δήμοι, η Ελπ. Παντελάκη τόνισε ότι ουσιαστικά συζητείται πώς θα μοιραστεί η κουτσουρεμένη και για φέτος πίτα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), το 2013 οι ΚΑΠ αναμένεται να ανέλθουν σε 1,272 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν για να λειτουργήσουν οι δήμοι απαιτούνται περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν, από τα 1,272 δισεκατομμύρια ευρώ αφαιρέσουμε το ποσό που δίνεται για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, μένουν μόλις 1,008 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς τη φοροαφαίμαξη που πρόκειται να ακολουθήσει, για να βγουν τα σπασμένα κι αυτό «αποτελεί μια συνειδητή επιλογή», όπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η Ελ. Παντελάκη.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις, αναλώθηκαν στο πώς θα μοιραστεί η κουτσουρεμένη πίτα στους δήμους και σε στοιχεία της μελέτης, η οποία έγινε με αφορμή και τα νέα δεδομένα της απογραφής του 2011. Μέλη του ΔΣ, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - εστίασαν στο να αποδοθούν στους δήμους, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της απογραφής θα έχουν μειώσεις στη χρηματοδότησή τους από τους ήδη μειωμένους ΚΑΠ, επιπλέον 37 εκατομμύρια ευρώ. Δείχνοντας έτσι ότι συμφωνούν με την κυρίαρχη λογική που είναι «τα νέα κριτήρια να χωρέσουν στη δημοσιονομική πειθαρχία», όπως είπε η Ελπ. Παντελάκη. Η ίδια συμπλήρωσε ότι πρέπει να μπουν κριτήρια που να καλύπτουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Συμπλήρωσε ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι λαιμητόμος για τη λαϊκή οικογένεια. Εγκάλεσε δε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, καθώς την ίδια ώρα που λέει όχι στις απολύσεις, προωθεί «λύσεις» τύπου κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που αποτελούν ένα σύγχρονο δουλεμπόριο για τους εργαζόμενους. Θα ρίξουμε, κατέληξε, το βάρος στην οργάνωση της πάλης στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου