Μιλά στο «Ρ» ο Χαράλαμπος Κασίμης, καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Σχεδόν οι μισοί εργάτες γης, που απασχολούνται στην ελληνική ύπαιθρο, εργάζονται υπό καθεστώς παρανομίας, ενώ στα αγροτικά προϊόντα που εφαρμόζεται το «βιομηχανικό μοντέλο παραγωγής», όπως η φράουλα αλλά και σε άλλες θερμοκηπιακές κυρίως καλλιέργειες, τα ποσοστά αυτά μπορεί να ξεπερνούν και το 70%.
Τα παραπάνω επισημαίνει στο «Ρ» ο Χαράλαμπος Κασίμης, καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και τονίζει ότι αυτό το μοντέλο παραγωγής απαιτεί υπερβολικά υψηλής έντασης εργασία, έχει μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων και όλων των φυτοπροστατευτικών, ενώ το εργατικό κόστος εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής. «Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η φτηνή εργασία παρέχει υψηλότερα κέρδη», προσθέτει.
Σχολιάζοντας διάφορες παρεμβάσεις, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα επικεντρώθηκε στο «κόστος» και την «ανταγωνιστικότητα» των εγχώριων αγροτικών προϊόντων λέει: «Κανείς δεν δικαιούται υπό το σκεπτικό της ενίσχυσης της "ανταγωνιστικότητας" των ελληνικών αγροτικών προϊόντων να επιβάλλει τέτοια καθεστώτα εργασίας. Υπάρχει νομοθεσία, με σοβαρές ελλείψεις, η οποία ωστόσο επιτρέπει την εποχική απασχόληση μεταναστών αλλά με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το θέμα είναι ότι οι παραγωγοί του εντατικού μοντέλου δε θέλουν να καλύψουν ούτε καν το ήδη χαμηλό κόστος εργασίας που η νομοθεσία προβλέπει».
Ο Χαρ. Κασίμης υπογραμμίζει το ρόλο που διαδραματίζουν στην εκμετάλλευση μεταναστών κυκλώματα διακίνησης, τα οποία «εμπλέκονται ειδικά στην εργασία των Πακιστανών και των Μπαγκλαντέζων και ουσιαστικά "τσακίζουν" τα μεροκάματα και των νόμιμων, αφού έτσι δημιουργείται μια δεξαμενή εφεδρικού στρατού εργασίας, που πιέζει προς τα κάτω τα μεροκάματα όλων. Το επιχείρημα που λέει γιατί να μην έχω εγώ "φτηνούς εργάτες" αφού έχουν και οι ανταγωνιστές μου στην Τουρκία είναι απαράδεκτο τόσο πολιτικά όσο και με όρους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι το ξεχωρίζει αυτό ας πούμε από την απασχόληση παιδιών;»...
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, «η μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση είναι εκείνη που ευνοήθηκε πραγματικά από την αξιοποίηση των φτηνών εργατικών χεριών των παράνομων μεταναστών. Γιατί στη μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση, η "μαύρη" εργασία αποδίδει περισσότερο, οδηγεί σε περισσότερα κέρδη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου