Περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικοποίησή τους, κατάτμηση του κοινωνικού τους έργου και ψευδεπίγραφη παρουσίαση των ανέργων ως εν δυνάμει «επιχειρηματιών», προωθεί η κυβέρνηση με την αγαστή συνεργασία της δημοτικής αρχής Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθώντας στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα, η διοίκηση του δήμου διοργάνωσε χτες φιέστα, με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, για προώθηση της «Κοινωνικής Καινοτομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα», οι περιλάλητες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, σκιαγραφώντας την εφαρμογή σχετικού προγράμματος του δήμου, μπήκε στην ουσία λέγοντας πως όταν ανέλαβε τη δημοτική αρχή ο δήμος είχε 12.000 εργαζόμενους, σήμερα 7.000, ενώ μετά τα δικαστήρια ως το Δεκέμβρη, όπου έχουν προσφύγει συμβασιούχοι για να σώσουν τη δουλειά τους, «πιθανόν» ο αριθμός θα μειωθεί παραπέρα. «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν (σ.σ. ως ΚΟΙΝΣΕΠ) να τους βοηθήσουμε», είπε, εννοώντας να τους δώσουν δουλειές του δήμου. Εξάλλου, προπαγάνδισε ότι «η προηγούμενη Ελλάδα έχει εκλείψει».
Συμφώνησε σ' αυτό ο παριστάμενος υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, μιλώντας συμπληρωματικά για «αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτεί και να στηρίζει μια σειρά τομείς». Υπερασπίστηκε τις διαβόητες «διαρθρωτικές αλλαγές», καταγγέλλοντας ότι αντιδρούν με «λύσσα» «οργανωμένες ομάδες συμφερόντων».
Εκπρόσωπος του δήμου που θα τρέξει το σχετικό πρόγραμμα όρισε στόχο τα επόμενα δύο χρόνια να βρουν 50 «καλές ιδέες», απ' όπου θα προκύψουν αντίστοιχες «καλές» ΚΟΙΝΣΕΠ. Αλλοι παράγοντες αναγνώρισαν τον «κίνδυνο» οι ΚΟΙΝΣΕΠ να εκληφθούν και να καταλήξουν οχήματα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και φορείς που απασχολούν «φτωχούς εργαζόμενους», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το δε κράτος να «αγοράζει» από εκεί υπηρεσίες. Παριστάμενοι επίδοξοι «κοινωνικοί επιχειρηματίες» εξέφρασαν ανησυχία για το πού θα βρουν χρηματοδότηση (κρατική, ευρωενωσιακά προγράμματα, τραπεζικός δανεισμός κ.λπ.) και για τη φορολόγησή τους.
Επιγραμματικά, οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι μέσο εύρεσης φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα, για ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας. Διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας (τέλη, φόροι, τροφεία). Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων μα και άλλοι, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων.
Εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία»). Ο ΣΥΡΙΖΑ τις εντάσσει στη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που τη χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», την οποία προτείνει με το πρόγραμμά του. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ προωθούνται χρόνια τώρα συστηματικά στην ΕΕ. Οπου δοκιμάστηκαν, μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου