Η προ ολίγων ημερών συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, έβγαλε την... είδηση ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων για το 2014 «θα συνταχθούν εντός αυστηρών μνημονιακών πλαισίων», όπως γράφει μερίδα του αστικού Τύπου. Θυμίζουμε απλά ότι πράγματι οι νέοι προϋπολογισμοί των δήμων της χώρας θα προβλέπουν δραστικές περικοπές δαπανών για έργα και υπηρεσίες που - αν και κουτσουρεμένες και υποβαθμισμένες - εξυπηρετούν ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών, συνταξιούχων, ατόμων με αναπηρίες. Είναι γνωστό ότι τα προγράμματα Πρόνοιας που υλοποιούσαν οι δήμοι έχουν κοπεί με το μαχαίρι τα τελευταία χρόνια. Και από αυτήν την άποψη οι νέοι προϋπολογισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι στις κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν αποκλείεται μάλιστα - ενόψει και προεκλογικής περιόδου - πολλοί δήμαρχοι να εμφανιστούν με μια λογική του τύπου «τι να κάνουμε, αυτά μας δίνουν, αυτά έχουμε, αυτές τις ανάγκες μπορούμε να εξυπηρετήσουμε»...
Για την ακρίβεια, τα παραπάνω δεν είναι καινούργια. Κι επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να ρίξουν την ευθύνη στο μνημόνιο και θα δούμε ξανά το έργο: μνημονιακό μείγμα - αντιμνημονιακό μείγμα, καλό θα ήταν να ξέρουν οι εργαζόμενοι τα εξής:
Η αρχή του νήματος για τις δραστικές περικοπές σε υπηρεσίες, κονδύλια, προσωπικό και πολλά άλλα, είναι ο νόμος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο διαβόητος «Καλλικράτης». Εκείνος ο νόμος ήταν που προέβλεπε τον... περίφημο «μηχανισμό εξυγίανσης» στον οποίο θα ενταχθούν δήμοι που δεν τηρούν δύο συνεχή τρίμηνα τους προϋπολογισμούς τους. Κάτι που σημαίνει επιβολή φόρων, απολύσεις, πάγωμα εκτέλεσης έργων κ.ά. Πάνω στον «Καλλικράτη» έχει «πατήσει» η ιστορία της αξιολόγησης φορέων, υπηρεσιών και προσωπικού των δήμων. Θυμίζουμε ότι με το συγκεκριμένο νόμο δημιουργήθηκαν Νομικά Πρόσωπα στους δήμους που είχαν τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιώτες μια σειρά έργα και υπηρεσίες, ώστε πλέον τώρα, να θεωρείται «πλεονάζον» - όπως λένε - το προσωπικό που εξυπηρετούσε τέτοιες ανάγκες και που τώρα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια πιθανά στην απόλυση.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλό είναι να θυμούνται οι εργαζόμενοι ότι ο νόμος εκείνος, ο «Καλλικράτης» είχε τύχει της... αποθέωσης από υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες αλλά και από κόμματα, πριν τις εκλογές του Νοέμβρη του 2010. Με εξαίρεση το ΚΚΕ που προειδοποιούσε για τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στα λαϊκά νοικοκυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου