Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, συγκέντρωση γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια και μέσω της φορολογίας, συγκαταλέγονται στα μέτρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής με στόχο τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων. Αυτός είναι και ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η οποία, ανεξάρτητα από το μείγμα της πολιτικής και τον τρόπο διαχείρισης, προϋποθέτει τη διαμόρφωση φτηνότερης, περισσότερο ευέλικτης εργατικής δύναμης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Σήμερα, τα σχέδια των αναδιαρθρώσεων και οι μαζικές απολύσεις στις εταιρείες ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, η προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης των ΕΥΑΘ - ΕΥΔΑΠ, τα προγράμματα κινητικότητας στο δημόσιο τομέα είναι στα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας.
Αμέσως μετά, μέσα στο Σεπτέμβρη, καταφθάνουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα αποτυπωθούν στο νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, χρονιά μέσα στην οποία σκοπεύουν να κλιμακώσουν με αποφασιστικά χτυπήματα τη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες. Η γάγγραινα του κεφαλαίου εξαπλώνεται στην ενεργοποίηση του μέτρου της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών στην εφορία, καθώς και στη «σταδιακή» έναρξη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες.
«Προαπαιτούμενα» μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι τα παρακάτω:
ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ: Να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση, οι οποίες να έχουν εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2013. Το σχέδιο της ειδικής εκκαθάρισης για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), της διάσπασης και αναδιάρθρωσης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί την πρόταση της συγκυβέρνησης που, κατά πληροφορίες, ήδη έχει μεταφερθεί στην τρόικα. Για τη συνέχεια (2014) ετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ή των τμημάτων εκείνων που ενδιαφέρουν τους «επενδυτές». Απόλυτα εμφανής είναι η απόφαση της συγκυβέρνησης άμεσα να προχωρήσει τα «σχέδια βιωσιμότητας», με όχημα τη συρρίκνωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους», μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κατάτμηση και κατάργηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν κρίνονται κερδοφόρες για τους υποψήφιους επενδυτές.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: Να προσδιοριστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Για τη β' φάση της κινητικότητας, που θα ξεκινήσει μετά το Σεπτέμβρη, θα «επιλεγούν», κατά κύριο λόγο, εργατοϋπάλληλοι από τους ΟΤΑ.
ΕΥΑΘ - ΕΥΔΑΠ: Να ξεκαθαριστούν οι οφειλές του Δημοσίου στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ηδη, πραγματοποιείται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρείες προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Διαδοχικά μέτρα
Μετά τις 20 Σεπτέμβρη αναμένονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Τα παζάρια με την κυβέρνηση περιλαμβάνουν:
- Τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 - 2017».
- Το νέο φόρο ακινήτων, δηλαδή την επέκταση του μέτρου που ισχύει σήμερα στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε κάθε σπιθαμή γης.
- Την αξιολόγηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
- Τα διαμορφούμενα δημοσιονομικά μεγέθη και την προοπτική του ΑΕΠ.
- Τα μακροοικονομικά μεγέθη και την προοπτική του ΑΕΠ.
Το νέο τσεκούρι στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2014 φτάνει στα 4 δισ. ευρώ και από αυτά 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία θα εξειδικεύσουν και επιμερίσουν στη συνέχεια με νέα μέτρα, όπως με την καρατόμηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία, των επιδομάτων για τους άνεργους, τα παιδιά φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν ανοίξει τη συζήτηση και για τα μέτρα της περιόδου 2015 - 2016, ύψους πολλών δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
- Τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία επεκτείνονται σε κάθε σπιθαμή γης, εξέλιξη που ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής, θα ενισχύσει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
- Η αύξηση του «τέλους επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες έχει πέσει στο τραπέζι, με «αιτιολογικό» την αναπλήρωση των κρατικών εσόδων, των «χαμένων» εισπράξεων, μετά και τα μαζικά λουκέτα και τη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων.
- «Επαναξιολόγηση» στα προγράμματα Πρόνοιας και περικοπές σε επιδόματα και βοηθήματα, όπως ανεργίας, επίδομα τέκνων, ΕΚΑΣ.
- Παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ.
- Μειώσεις στα εφάπαξ, στη βάση των αναλογιστικών μελετών.
- Αύξηση του φόρου για γονικές παροχές - κληρονομιές.
- Ανατιμήσεις στα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενδεχομένως και σε άλλα τιμολόγια.
Για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων
Ορυμαγδός από νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών προβλέπεται και στις πρόσφατες εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Πρόκειται για μέτρα που δε σχετίζονται άμεσα με τα εμφανιζόμενα δημοσιονομικά μεγέθη και τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά που αποσκοπούν στην ενίσχυση των καπιταλιστών με τη διαμόρφωση φθηνότερης και ευέλικτης εργατικής δύναμης:
1. Ομαδικές απολύσεις: Στο προσκήνιο έρχεται η παραπέρα άρση των όποιων περιορισμών για τις ομαδικές απολύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ισχύον καθεστώς απασχόλησης στην Ελλάδα «παραμένει πολύ άκαμπτο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δρομολογηθούν οι «κατάλληλες σχετικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2013».
2. Κατώτατος μισθός: Από την πλευρά της, η Κομισιόν βάζει ξανά στο στόχαστρο τον κατώτατο μισθό των εργατοϋπαλλήλων. Σημειώνει ότι «το κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά η μείωση των μισθών, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, έχει επιβραδυνθεί από τα μέσα του 2012 και μετά».
3. Ασφαλιστικές εισφορές: Προδιαγράφονται νέες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές από την πλευρά της εργοδοσίας. Η Κομισιόν ζητεί να παραδοθεί μέσα στο Σεπτέμβρη σχέδιο για την επανεξέταση των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο τη μείωσή τους και την αντίστοιχη «προσαρμογή των παροχών από τα Ταμεία». Να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών μειώθηκαν 1,1% μετά την κατάργηση της εισφοράς τους σε Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία. Νέος στόχος είναι η εξεύρεση «τρόπων» για την παραπέρα σταδιακή καρατόμηση (3,9%), ώστε η σούμα να φτάσει στο 5%.
Επίσης, το δικαίωμα στους «επενδυτές» να χτίζουν πάνω στο κύμα και να «αξιοποιούν» τους αιγιαλούς και τις παραλίες στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής επιχειρηματικής αξιοποίησης παρέχεται με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό και την παραλία» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2013. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί μέσα στον Οκτώβρη. Με αυτό αποσκοπεί στη μαζική εκχώρηση παραλιών, εκτάσεων, βραχονησίδων που προορίζονται για τη διαμόρφωση τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαϊκό νομοθέτημα θα προβλέπει την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλιακής ζώνης με κριτήρια - λάστιχο και κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις νόρμες των υποψήφιων «επενδυτών». Να κατοχυρώσουν ακόμη περισσότερο το «δικαίωμα» των μελλοντικών «επενδυτών», που θα έχουν το «ελεύθερο» να χτίζουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου