Στο χαιρετισμό του στο έκτακτο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε:
"Πιστεύουμε εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στο σημερινό έκτακτο συνέδριό σας ότι η καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου που έχει, πρέπει να είναι καθαρή. Δεν μπορεί να γίνεται με συμψηφισμούς, δεν μπορεί να γίνεται με γενικόλογες συζητήσεις περί βίας και καταδίκης της και δεν μπορεί να γίνεται βάζοντας από την πόρτα, όπως κάνει η ΝΔ, ή από το παράθυρο, όπως έκανε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, την ανιστόρητη και αντιδραστική θεωρία των άκρων.
Γιατί, αν θέλετε να μιλήσουμε για το τι σημαίνει πολιτικό σύστημα και τι οριοθετεί ένα πολιτικό σύστημα για να δούμε τα άκρα του, ένα πολιτικό σύστημα καθορίζεται από την οικονομία την οποία υπηρετεί. Αυτή η οικονομία είναι οικονομία της αγοράς, είναι η καπιταλιστική οικονομία και από τις επιλογές, τις στρατηγικές που έχει κάνει αυτό το πολιτικό σύστημα, την Ευρωπαϊκή Ενωση δηλαδή, το ευρώ, τις άλλες συνθήκες που έχει ακολουθήσει. Αυτά τα δεδομένα δεν ξέρω πόσα κόμματα τα αμφισβητούν εκτός του ΚΚΕ. Σε αυτή την αίθουσα κανένα.
Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει και με απομόνωση. Στο προηγούμενο Συνέδριό σας υπήρχε καρτελάκι Χρυσή Αυγή και μάλιστα συζητούσαμε εάν σας έκανε την τιμή ο εκπρόσωπός της, εάν θα μέναμε ή θα φεύγαμε. Ομως, και τότε υπήρχαν οι 50 φάκελοι τους οποίους χτες ο υπουργός, ο κ. Δένδιας πήγε στον εισαγγελέα. Δεν είναι η δολοφονία του Ελληνα άνεργου μεταλλεργάτη στο Κερατσίνι, είναι δεκάδες τα περιστατικά εγκληματικής βίας, είναι δεκάδες περιστατικά που στο όνομα "την ψήφισαν είναι πολιτικό κόμμα", νομιμοποιείται.
Πρέπει να πάρουμε θέσεις εάν στις εκδηλώσεις ενάντια στα θύματα των ναζί που έγιναν σε αυτή τη χώρα θα καλούνται όπως καλούνται από περιφερειάρχες και δήμαρχους οι εκπρόσωποι των νεοναζί για να σηκώνουν στεφάνι; Πρέπει να πάρουμε θέση ότι δεν έχουν θέση οι νεοναζί σε αυτή τη δραστηριότητα.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι στο έδαφος της πολιτικής που εδώ και 4 χρόνια διαχειρίστηκε την κρίση της οικονομίας του συστήματος, δημιουργήθηκε και υπάρχει στο λαό μας οργή, αγανάκτηση, σιχτίρισμα, υπάρχει διάθεση να εκδικηθεί, να τιμωρήσει. Υπάρχει θυμός και από αυτό το κάδρο δε βγαίνουν έξω ή θα μπουν το επόμενο διάστημα και οι τοπικοί και οι περιφερειακοί άρχοντες. Δεν είναι μόνο το κεντρικό προσωπικό.
Εμείς, σαν Κόμμα, δεν επενδύσαμε ούτε στο θυμό ούτε στο σιχτίρισμα. Επιμείναμε να μιλάμε για το ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, να ερμηνεύουμε το γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, να μην μπαίνουμε στο κλαμπ που όλα τα εισαγάγει στο μνημόνιο - αντιμνημόνιο, στα καθαρά χέρια, στα λαμόγια, σε όλη αυτή τη θολούρα που υπάρχει στο μυαλό του λαού μας που λέει τρόικα, τροϊκανοί και δε βλέπει Ευρωπαϊκή Ενωση, σε όλη αυτή τη θολούρα στην οποία ψωνίζει η Χρυσή Αυγή.
Και έχει αυτό τη σημασία του, γιατί μπροστά μας βρίσκονται ακόμα χειρότερες εκδοχές από τις συνέπειες που θα φέρει στη σκληρή καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας αυτή η πολιτική. Και αυτή η πολιτική όσον αφορά την Τοπική και την Περιφερειακή Διοίκηση σηματοδοτείται από ορισμένους άξονες. Στράγγιξη κεντρικών πόρων, γενίκευση φορομπηξίας, ανταποδοτικότητας, μεταφορά υπηρεσιών σε ΜΗΚΥΟ σε ιδιώτες, σε συνεταιρισμούς.
Είδατε τη διαφήμιση, επειδή τελειώνουμε στο όνομα της αποασυλοποίησης με τη Ψυχική Υγεία, τελειώνουμε με τα ψυχιατρεία, είδατε τη διαφήμιση που λέει, καλέστε ένα ψυχικά ασθενή το μεσημέρι να φάει μαζί σας. Αυτή είναι η απάντηση. Οπως και οι συνεταιρισμοί που τους άνεργους τους κάνουμε επιχειρηματίες για να διαχειριστούν τα υπολείμματα κοινωνικής πολιτικής.
Σε αυτά τα ζητήματα θα δοκιμαστούν, δοκιμάστηκαν, έδωσαν εξετάσεις στο βαθμό και την ευθύνη που αναλογεί και οι περιφερειάρχες και αυτό έχει τη σημασία του γιατί έχουν ξεκινήσει τα αναγγελτικά, τα είδατε και σε κυριακάτικη έκδοση στο "ΒΗΜΑ" για να μιλάμε συγκεκριμένα, που ούτε λίγο ούτε πολύ τι λέει; Ζητείται νέος άνω των 40, λίγο κεντροαριστερός, λίγο ανεξάρτητος χωρίς να έχει πείρα, δε χρειάζεται να έχει εκλεγεί, να είναι περιφερειάρχης, να είναι σύμβουλος, φτάνει απλά να έχει τη διάθεση να μπει σε αυτά που παρουσίασε και ο κ. Μίχαλος πριν, στο επιχειρηματικό πνεύμα της νέας ανάπτυξης.
Θέλω από αυτό το βήμα να χαιρετίσουμε τον απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στις περιφέρειες, στους δήμους, σε όλο το δημόσιο τομέα. Είναι μονόδρομος αυτός ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι αγώνας για τα αυτονόητα, για το αν θα έχει δουλειά δηλαδή ο άλλος, με δοσμένο ότι έχει λεηλατηθεί το εισόδημά του και αυτός ο αγώνας πρέπει να συναντηθεί και με τον ιδιωτικό τομέα, να απαντήσει στη λογική του διαίρει και βασίλευε, να μην εγκλωβιστεί στη δικομματική αντιπαράθεση εναλλαγής που ήδη έχει στηθεί και ήδη θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου