Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Εντείνονται τα παζάρια και η αντιλαϊκή επίθεση

Η αναβολή της επιστροφής της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) στην Αθήνα, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εντεινόμενα παζάρια που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο. Παζάρια που έχουν να κάνουν με τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα αντανακλούν και τις υπαρκτές διαφορές μεταξύ των αστικών τάξεων και τις αντιθέσεις τους που, σε συνθήκες κρίσης, οξύνονται τόσο μέσα στην Ευρωζώνη, όσο και μεταξύ κρατών - μελών της και ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυνάμεων έξω από αυτήν.

Την ίδια στιγμή, το «σίριαλ» που επαναλαμβάνεται γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων, αξιοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση -αλλά και συνολικά τα κόμματα της αστικής διαχείρισης- για τον αποπροσανατολισμό και τον εκφοβισμό του λαού: με τις αναφορές για τη «σκληρή διαπραγμάτευση» που διεξάγει η κυβέρνηση για το «εθνικό συμφέρον» (ή την ακόμα πιο «σκληρή» και «ικανή» διαπραγμάτευση που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ) και με την παρουσίαση της αντιλαϊκής πολιτικής εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας ως ενός «σκληρού αλλά αναγκαίου μονόδρομου».

Η είδηση για την αναβολή της επίσκεψης της τρόικας επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, μετά από ένα μπαράζ σχετικών δημοσιευμάτων και διαρροών Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, καθώς και μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, μεταξύ του Γ. Στουρνάρα, του επιτρόπου της ΕΕ Ολι Ρεν, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Π. Τόμσεν.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο οι τεχνικές ομάδες της τρόικας, ενώ οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών δε θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν την προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 9 Δεκέμβρη.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν τα βρήκαμε» και ότι ανοιχτά παραμένουν «2 - 3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά». Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει το θέμα των «προαπαιτούμενων» μέχρι το Γιούρογκρουπ και επανέλαβε ότι σκοπός είναι «να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Παράλληλα, μπορεί ο Γ. Στουρνάρας να διέψευσε τις πληροφορίες που διέρρεαν στελέχη της ΕΕ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκέφτονται «ήδη την κατάτμηση και της επόμενης δόσης» του 1 δισ. ευρώ, προκειμένου «να διατηρήσουν αμείωτη την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές», ωστόσο είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο σκηνικό βολεύει και την ελληνική κυβέρνηση, που θα το αξιοποιήσει ως μοχλό εκβιασμού των λαϊκών συνειδήσεων για να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις τα νέα επώδυνα μέτρα.

Στην αντιλαϊκή ατζέντα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2014, εξέλιξη που θα απαιτήσει νέα συμπληρωματικά μέτρα, πέρα από τα νέα βάρβαρα μέτρα ύψους 6 δισ. που ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Ταυτόχρονα, οι διαβουλεύσεις αφορούν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα «προαπαιτούμενα» που αφορούν τη επόμενη δόση του δανείου, όπως το ζήτημα με την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας, το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επιβολής του «ενιαίου φόρου ακινήτων», καθώς και το ζήτημα της απελευθέρωσης του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο επίκεντρο των αντιθέσεων βρίσκεται και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014 - 2015, η συζήτηση για το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους κυβερνητικούς ελιγμούς και χειρισμούς για τον τρόπο προώθησης των μέτρων, όπως σημείωσε, με σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μέσα στη εβδομάδα, «οι απολύσεις και το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, τα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί, θα είναι σε κάθε περίπτωση τα αντιλαϊκά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με την τρόικα, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που στηρίζουν και υπηρετούν όλα τα κόμματα της ΕΕ. Καμία διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ και με άθικτα τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων, δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς, τα δικαιώματα του λαού».

Η αντιλαϊκή ατζέντα

Π
ροϋπολογισμός: Την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να επιταχύνει την αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Και ενώ το σχέδιο μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη, 3 Δεκέμβρη, και ψηφίζεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 7 Δεκέμβρη, χωρίς χρονοτριβή ξεκίνησαν και οι συζητήσεις και οι «επεξεργασίες» που σχεδιάζονται από κοινού με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την εφαρμογή «συμπληρωματικών μέτρων», πέρα και πάνω από τα 6 δισ. πρόσθετων μέτρων που συμπεριλαμβάνει το υπάρχον σχέδιο. Στο επίκεντρο του προϋπολογισμού για το 2014 βρίσκεται το παραπέρα χτύπημα των κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών (Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια), ενώ παράλληλα προβλέπεται μπαράζ από νέας και παλαιότερης κοπής ασήκωτους φόρους.

Ε
νιαίος φόρος ακινήτων: Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες και το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», το νέο μόνιμο χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Η συγκυβέρνηση υπολογίζει να βεβαιώσει χαράτσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά να εισπράξει το 82%, έχοντας ήδη εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Η τρόικα, από τη μεριά της, φέρεται να αμφισβητεί και μάλιστα έντονα την «εισπραξιμότητα» του «ενιαίου φόρου ακινήτων».

Με το νέο φόρο μονιμοποιείται το τάχα «έκτακτο τέλος» στα ακίνητα που επιβλήθηκε από το 2011, ενώ παράλληλα διευρύνεται, καθώς για πρώτη φορά θα μπει χαράτσι στους φτωχομεσαίους αγρότες για τις κάθε είδους γεωργικές εκτάσεις και χωράφια -ακόμη και αν δεν αποκτούν από αυτά κανένα εισόδημα- καθώς και στους ιδιοκτήτες οικοπέδων και μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της προβάλλει τους σαθρούς ισχυρισμούς περί... «ελαφρύνσεων» για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε σχέση με το χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική: Τα λαϊκά στρώματα που είχαν ένα σπίτι ή ένα κομμάτι γης, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, μέχρι και το έτος 2010 δεν πλήρωναν κανένα τέτοιο χαράτσι. Στο ίδιο νομοσχέδιο, ενδέχεται να κατατεθεί και η προωθούμενη ρύθμιση για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος, η τόνωση της κτηματαγοράς και των μεταβιβάσεων, η διευκόλυνση της συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Η διαδικασία συγκέντρωσης επιταχύνεται συνολικά από την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, από τα αλλεπάλληλα χαράτσια που δυσκολεύουν τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της, καθώς και από την προωθούμενη έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.

Π
λειστηριασμοί: Δεδομένο μέτρο θεωρείται η έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Σε πρώτη φάση δρομολογείται η άρση της παρεχόμενης προστασίας για την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία πάνω από κάποιο όριο, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση, αλλά και κάτω από το όριο αυτό βάσει εισοδηματικών κριτηρίων που θα γενικεύουν το χτύπημα. Αντικειμενικά, η διαδικασία συγκέντρωσης της ακίνητης περιουσίας επιταχύνεται και με αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό με την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και τα αλλεπάλληλα χαράτσια που δυσκολεύουν τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της.

Ο
μαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: Προωθείται η εφαρμογή του μέτρου για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που θα επικαλούνται ότι βρίσκονται σε «φάση αναδιάρθρωσης», χωρίς ούτε το τυπικά προβλεπόμενο δικαίωμα λόγου (έγκρισης ή απόρριψης) από τον υπουργό Εργασίας. Παράγοντες της συγκυβέρνησης ήδη αρχίζουν να προλειαίνουν το έδαφος, εμφανιζόμενοι να δέχονται πιέσεις από την τρόικα. Αλλο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να αυξήσει το όριο των απολύσεων στο 7%, από 5% που ισχύει σήμερα.

Ε
ργοδοτικές εισφορές: Δεδομένη είναι η παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες. Η έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του νέου μέτρου αναμένεται από την 1η Γενάρη 2014, με βάση όσα προτείνει η τρόικα ή από το β' εξάμηνο του 2014, όπως προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.

Α
πολύσεις στο Δημόσιο: Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι διαθεσιμότητες θα φτάσουν συνολικά στις 25.000. Στις 4.000 θα φτάσει ο αριθμός των απολύσεων για το 2013 και σε ακόμη 11.000 για το 2014 (σύνολο 15.000). Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται οι αναδιαρθρώσεις και οι απολύσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, εξετάζεται η ευρύτερη προώθηση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά).

Φ
όροι υπέρ τρίτων: Εστω και σε «πρωτόλεια μορφή» το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση της λίστας με τους φόρους «υπέρ τρίτων» που πρόκειται είτε να καταργηθούν είτε να ενσωματωθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Οι φόροι «υπέρ τρίτων» αποτελούν πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Η κατάργησή τους στρώνει το χαλί για νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις κάθε είδους παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Ε
πικουρικές συντάξεις και εφάπαξ: Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μείωση περίπου 5% στο σύνολο των επικουρικών συντάξεων και ποσοστό μέχρι 30% για τα εφάπαξ που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.


Ε
πιστροφές φόρων: Προωθείται πάγωμα των επιστροφών φόρου και ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες για ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, όπως επίσης και των αγροτικών επιδοτήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου