Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η ΠΑΣΥ

Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από την πρόσφατη, μεγάλη, πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα και τα μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν για τη συγκρότηση ενός γερού και μαζικού αγροτικού κινήματος απασχόλησαν την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που έγινε την Κυριακή, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Αγροτικών  Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων από όλη τη χώρα.
Στη σύσκεψη πάρθηκε απόφαση οι μικρομεσαίοι αγρότες να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, στις 9 Απρίλη, προβάλλοντας το πλαίσιο των αγροτικών διεκδικήσεων και δίνοντας συνέχεια στην κοινή, αγωνιστική δράση εργατιάς - αγροτιάς - αυτοαπασχολουμένων, στη Λαϊκή Συμμαχία, όπως εκφράστηκε στις μέρες των αγροτικών μπλόκων.
Στην ανάγκη αυτή η Λαϊκή Συμμαχία να δυναμώσει, αναφέρθηκε, χαιρετώντας στη σύσκεψη, ο Πάρις Λιόλιος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.    
Τις εργασίες της σύσκεψης άνοιξε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους να μεταφέρουν την αγωνιστική πείρα που αποκτήθηκε, κατά τόπους, στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση του περασμένου Φλεβάρη, καθώς και τις σκέψεις και προτάσεις τους για τη συνέχεια της αγωνιστικής δράσης και την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος.
Την εισήγηση εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ παρουσίασε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Ακολούθησε πλούσιος και γόνιμος διάλογος, με την ανάδειξη πτυχών της δουλειάς που έγινε από τις γραμματείες της ΠΑΣΥ, τους αγροτικούς συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα για την οργάνωση των μπλόκων που στήθηκαν στη διάρκεια της αγροτικής κινητοποίησης. Έγινε, επίσης, κουβέντα για τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν και πρέπει να ξεπεραστούν, για τις δυνατότητες που ανοίγονται να οργανωθεί καλύτερα η συνέχεια της αγωνιστικής δράσης, για την κατάσταση που επικρατεί στο αγροτικό κίνημα κατά περιοχή και το τι πρέπει και μπορεί να γίνει ώστε να προχωρήσει η ανασυγκρότησή του.
Κατάκτηση ο συντονισμός και η συμμαχία
Στην εισήγησή του ο Ρίζος Μαρούδας, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: Εκτιμάμε ότι φέτος έγινε ένα αποφασιστικό βήμα στον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεών μας, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για το σήμερα και το αύριο του αγροτικού κινήματος. Ο πανελλαδικός συντονισμός, που επιτεύχθηκε σε συσκέψεις πριν τα μπλόκα, συνέβαλε αποφασιστικά να φτάσει το πλαίσιο αιτημάτων σε όλη τη χώρα, να συζητηθεί και να γίνει αποδεκτό σε κάθε περιοχή και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο ταυτόχρονο στήσιμο των αγωνιστικών μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς με ενιαίο στόχο πάλης.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία την περίοδο των κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων, αποφάσισε και υλοποίησε τη μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει στην Αθήνα και το αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ για να τιμηθεί η ηρωική εξέγερση των κολίγων. Χρειάζεται να πάρει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά με εκπροσώπους από κάθε μπλόκο, να συνεδριάζει και να συντονίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς. 
Η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων και η κοινή δράση,  όπως εκφράστηκε στα μπλόκα του αγώνα και στα συλλαλητήρια σε «AGROTIKA» και Αθήνα,  ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν η κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία να βάλει φρένο και, στην πορεία, να ανατρέψει τη σημερινή βαρβαρότητα. Οι χιλιάδες των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων της πόλης, νέων και γυναικών που συναντήθηκαν στα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, απέκρουσαν και απέτρεψαν την κρατική βία και καταστολή των προηγούμενων ημερών και συνενώθηκαν σε ένα ορμητικό ποτάμι που απέκλεισε την Εθνική Οδό στον κόμβο της Νίκαιας και άνοιξε τα διόδια σε μια σειρά περιοχές, παρά τις πολύ περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις σε σχέση με πέρσι.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης στήθηκαν κάποια αντι-μπλόκα, τα οποία ελέγχονταν από την «Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος» και το λεγόμενο Πανελλαδικό Συντονιστικό.  Είναι οι δυνάμεις αυτές  που αποτελούν τις  ξεπουλημένες ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίες στάθηκαν πάντα εχθρικά απέναντι στους αγώνες επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των μεγαλοαγροτών που προβάλλουν διαφορετικά αιτήματα τα οποία δεν συγκρούονται με το βασικό ένοχο που είναι η ΚΑΠ της ΕΕ και οι κυβερνητικές πολιτικές.
Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τη νέα ΓΕΣΑΣΕ με συνδικαλιστές που θα βγουν με αγωνιστικές περγαμηνές από τα μπλόκα, αλλά θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις προχθές, ζήτησαν να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, στηρίζουν δηλαδή τις τράπεζες που κλέβουν τον ιδρώτα μας και που ως τώρα έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από τις κυβερνήσεις την περίοδο της κρίσης με πάνω από 225 δισ. ευρώ.
Δουλειά για την ανασυγκρότηση
Το 2014 μπορεί να είναι καμπή για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Θέτουμε ως άμεσο και απόλυτα ρεαλιστικό στόχο να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένας νέος Αγροτικός Σύλλογος σε κάθε νομό στη διάρκεια της χρονιάς.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το Νόμο 4015/11 για τη συγκρότηση του αγροτικού κινήματος που οδηγεί σε ένα γραφειοκρατικό αγροτικό σύλλογο και κίνημα έξω και μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Το πώς θα συγκροτηθούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αν θα είναι σε επίπεδο χωριού ή ομάδας γειτονικών χωριών, θα το αποφασίσουν οι κατά τόπους Γραμματείες της ΠΑΣΥ.
Επιδιώκουμε τη συγκρότηση και λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων που θα αποτελούν τον κύριο μαζικό φορέα στο χωριό και θα πρωτοστατούν σε κάθε πρόβλημα που αφορά τη ζωή των κατοίκων στην ύπαιθρο. Που θα συμβάλλουν στο δυνάμωμα της κοινής δράσης και του συντονισμού με τα ταξικά σωματεία, τα σωματεία των εμπόρων και βιοτεχνών, τους φορείς της νεολαίας και των γυναικών που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές.
 
Μακρόχρονος ο αγώνας
Τα μπλόκα ανέδειξαν ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να το πάρουμε υπόψη στη δράση μας από δω και πέρα. Έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει όλα τα αντιλαϊκά - αντιαγροτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί, την πολύ χειρότερη νέα ΚΑΠ, ανεξάρτητα από την αγανάκτηση του κόσμου και τις αντιστάσεις του λαϊκού κινήματος. Αυτό μπορεί και το επιτυγχάνει αφού οι αγωνιστικές αντιστάσεις  είναι κατώτερες των αναγκών, η συμμετοχή στους αγώνες μικρή και η οργάνωση του λαϊκού κινήματος αδύνατη. Χρειάζεται να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα στους αγρότες, να αναδείξουμε τη σκληρότητα, αλλά και το μακρόχρονο του αγώνα.
Από την άλλη πλευρά η απογοήτευση έχει αγκαλιάσει μεγάλο τμήμα των φτωχών αγροτών που έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να ζήσουν πλέον με τη γη που διαθέτουν και υπάρχουν τάσεις αποστράτευσης από τους αγώνες, αφού δεν μπορούν να δουν τη δική τους «σωτηρία» σε αυτούς τους αγώνες. Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Η ίδια η σαπίλα του καπιταλισμού τον κάνει πιο επιθετικό απέναντι στα λαϊκά στρώματα και κάνει τον αγώνα πιο πολιτικό. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί η προβολή και διεκδίκηση μόνο οικονομικών αιτημάτων, πρέπει να ανοίγει δρόμους, να συνδέει το κάθε πρόβλημα με τη γενικότερη πολιτική που το γεννά.
Προκύπτει το ερώτημα με ποια πολιτική μπορούμε να έχουμε κάποιες λύσεις; Με την πολιτική που στηρίζει τους βιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες ή αυτή που στηρίζει τα συμφέροντα των εργατών και φτωχών αγροτών; Όμως ακόμη και αν πετύχουμε μια πρόσκαιρη ανάσα, δεν θα ανακοπεί η τάση ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ. Δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς στην παραγωγή, αν δεν συγκρουστούμε με την ΚΑΠ και τις κυβερνητικές πολιτικές.
Όπλο και η ψήφος
Ο αγρότης και η αγρότισσα της βιοπάλης πρέπει να προβληματιστούν: Ο αγώνας στα μπλόκα, όσο ηρωικός και να είναι, όσο μαζικός και να είναι, δεν θα είναι αποτελεσματικός, αν δεν συνοδεύεται από γενικότερες ανατροπές και αλλαγές και στη συνείδησή τους. Δεν μπορεί να παλεύει ηρωικά, να φεύγει με κάτι άμεσο ή όχι από τα μπλόκα και μετά να στηρίζει με την ψήφο, τη στάση του τα ίδια κόμματα και πολιτικές που αντιπάλευε τόσες μέρες στο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο στηρίζει τις δυνάμεις που οδηγούν σε νέα αντιαγροτικά μέτρα και αφαίμαξη του εισοδήματός του. 

Στις τριπλές εκλογές που έρχονται πρέπει να εκφραστεί και με την ψήφο του ο αγρότης και κτηνοτρόφος που ξεκληρίζεται, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Να αξιοποιήσει την ψήφο ως όπλο και ως συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στα μπλόκα. Να καταψηφίσει τα κόμματα που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές, που στηρίζουν με ευχολόγια ή σπέρνοντας αυταπάτες την ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει, να καταψηφίσει όλους αυτούς που τους αναγκάζουν να βγαίνουν στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου