Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Δύο δρόμοι ανάπτυξης

…Τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν έτσι, να πάμε σε λιγότερες και μεγαλύτερες μονάδες… οι αγρότες πρέπει να ξεβολευτούν από όσα έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα… ε! δεν γίνεται αλλιώς …γιατί αυτό θα κάνει ισχυρότερη την αγροτική οικονομία… για να γίνει ανταγωνιστική…
Αυτά είπε ανάμεσα σε άλλα η κ. Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, σε πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου.
Μέσα σε μια παράγραφο η κ. Ξαφά είπε όλη την ουσία των ταξικών μέτρων στην αγροτική οικονομία που συμπυκνώνονται με την ΚΑΠ και άλλες ρυθμίσεις της ΕΕ και με την πρόσφατη αφορμή για το γάλα.
Τι είπε η κ. Ξαφά;
Ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, η εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων και στην αγροτική οικονομία οδηγεί από ένα κατώτερο σε ένα ανώτερο επίπεδο οργάνωσης της παραγωγής-της εργασίας, από τη μικρή και κατακερματισμένη αγροτική οικονομία στη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα. Που σημαίνει παραγωγή σε μαζική κλίμακα, την καθετοποίηση τομέων π.χ. και με την παραγωγή ζωικής τροφής στο πλαίσιο της μεγάλης μονάδας κτηνοτροφίας, τον τεχνικό εξοπλισμό, που όλα αυτά οδηγούν με  λιγότερο χρόνο σε μεγαλύτερο και οικονομικότερο όγκο παραγωγής αγαθών. Αυτά που όντως θα δώσουν δυναμική στις παραγωγικές δυνατότητες δεν μπορούν να «βγουν» από μια μικρή μονάδα που το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο έναντι της μεγάλης μονάδας.
Φυσικά η κ. Ξαφά είναι εκπρόσωπος μιας συγκεκριμένης τάξης, της αστικής, και λογικά αντιλαμβάνεται αυτή την εξέλιξη στη βάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή υπέρ των μονοπωλίων, που η μεγάλη παραγωγική μονάδα θα συγκροτηθεί πάνω στην καταστροφή φτωχών αγροτών. Και αυτή είναι μια από τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής: Η εξέλιξη πατά πάνω στην καταστροφή των αγροτών (στην περίπτωση της αγροτικής οικονομίας). Δεν φταίει λοιπόν η εξέλιξη, αλλά οι σχέσεις ταξικής εκμετάλλευσης, η καπιταλιστική ιδιοκτησία, που λειτουργεί ως οδοστρωτήρας πάνω στους φτωχούς αγρότες, που θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στις στρατιές των ανέργων της εργατικής τάξης ή θα «παραπαίουν» ανάμεσα στην εξαθλίωση και τη φτώχεια ως αγρότες δίπλα στις μεγάλες καπιταλιστικές παραγωγικές μονάδες.
- Τι δυνατότητες «δυνάμει» μπορεί να δώσει η εξέλιξη στην οργάνωση της παραγωγής; Καλύτερα και πιο φτηνά προϊόντα, ικανά για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού, να εξασφαλίσουν τη δουλειά στους αγρότες και σε εργάτες. Αυτή η δυνατότητα όμως, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής παραγωγής, «διαστρεβλώνεται», αφαιρείται, γιατί τα τεχνικά μέσα και η εργασία αξιοποιούνται για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εμπορευματοποιώντας το κοινωνικό αγαθό της διατροφής, οδηγώντας σε πείνα λαϊκές μάζες, στη φτώχεια και την ανεργία και άλλων εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ σε εγγενείς τομείς με την αγροτική οικονομία.
Επιβεβαιώνεται αυτό που λέει το ΚΚΕ για τους δυο δρόμους ανάπτυξης:
·         Ο ένας, ο δρόμος υπέρ των μονοπωλίων - ο καπιταλιστικός, που καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, εργαζόμενους, «φρενάρει» τις δυνατότητες διεύρυνσης της παραγωγής, αφού η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη «επενδύει» εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο κέρδος, αφήνοντας σε μαρασμό άλλους τομείς.
·         Και ο άλλος, ο δρόμος υπέρ του λαού - ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής, που θέτει όλες τις υλικές δυνατότητες προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Απελευθερώνει από τα ασφυκτικά δεσμά και όρια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, αξιοποιεί και διευρύνει τις δυνατότητές τους, δημιουργώντας τεράστια άλματα στην επιστήμη, την τεχνική, την οργάνωση και εξασφάλιση της εργασίας, του ελεύθερου χρόνου, της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών σε μια ανώτερη βαθμίδα.
Για να ανοίξει ο δρόμος υπέρ του λαού, αυτό το «δυνάμει» που δίνει η παραγωγή, που δημιουργείται από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου -αγρότες, εργάτες- μπορεί να γίνει με την ταξική γραμμή πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τη γραμμή της ανακούφισης των φτωχών αγροτών, των ανέργων, της υπεράσπισης της λαϊκής οικογένειας, στην κατεύθυνση αποδέσμευσης από την ΕΕ, κοινωνικοποίησης, εργατικής λαϊκής εξουσίας.
Να, γιατί η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική. Να, γιατί είναι μονόδρομος για το λαό η ενίσχυση του ΚΚΕ, παντού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου