Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Το έργο της Περιφέρειας σε ευθυγράμμιση με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας συμπίπτει με την εφαρμογή των πολύ σκληρών μνημονιακών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνέχεια των μέτρων του 1ου και 2ου μνημονίου των συγκυβερνήσεων, τόνισε ο Αστέρης Χαλάτσης, περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", κατά την παρουσίαση του έργου της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας.
Τόνισε «ότι πρόκειται για μέτρα που έχουν επεξεργαστεί οι δυνάμεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου από τη δεκαετία του '90. Με τις άνευ προηγουμένου περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στο λαϊκό εισόδημα επιδιώκουν να καλύψουν τα κρατικά ελλείμματα και χρέη και να δημιουργήσουν πλεονάσματα που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μέτρα που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής και έφερε στο δρόμο το σύνολο του λαού.
Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, στη λήψη και εξειδίκευση των όποιων κεντρικών κατευθύνσεων και με εργαλείο τη διοικητική δομή του "Καλλικράτη", συνέβαλε με τον τρόπο της στην όξυνση των προβλημάτων».
Ο Αστ. Χαλάτσης τόνισε ότι «η δικιά μας αντίληψη, και οι παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, κινείται σε εντελώς διαφορετική πορεία. Έχει σαν βάση της άλλο δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Στη βάση αυτής της αντίληψης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο άμεσων στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας».
Ολόκληρη η τοποθέτηση
Ο σημερινός απολογισμός της περιφερειακής αρχής συμπίπτει με την εφαρμογή των πολύ σκληρών μνημονιακών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , συνέχεια των μέτρων του 1ου και 2ου μνημονίου των συγκυβερνήσεων. Πρόκειται για μέτρα που έχουν επεξεργαστεί οι δυνάμεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου από τη δεκαετία του 90. Με τις άνευ προηγουμένου περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στο λαϊκό εισόδημα επιδιώκουν να καλύψουν τα κρατικά ελλείμματα και χρέη και να δημιουργήσουν πλεονάσματα που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μέτρα που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής και έφερε στο δρόμο το σύνολο λαού.
Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, στη λήψη και εξειδίκευση των όποιων κεντρικών κατευθύνσεων και με εργαλείο τη διοικητική δομή του Καλλικράτη, συνέβαλε με τον τρόπο της στην όξυνση των προβλημάτων.
Η κριτική μας  δεν έχει να κάνει με τις εισηγήσεις των διευθύνσεων  που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Περιμέναμε όμως να συνοδευόταν από πολιτικές εκτιμήσεις και να     αποδίδονται «τα του καίσαρος τω καίσαρι»  Δεν αναφέρεται πχ τίποτε για την Ε.Ε. και τους δανειστές,  που  καθοδηγούν  τα  βάναυσα  αντιλαϊκά  μέτρα  των  μέχρι  σήμερα  κυβερνήσεων
Δεν γίνεται καμιά αναφορά για την κυβερνητική πολιτική που είναι υπεύθυνη για όσα υφίστανται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από τις πολιτικές υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων. Την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, άσχετα με το ποιος είναι ο διαχειριστής·
Ο κ. Αγοραστός το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η διαχείριση του ΕΣΠΑ και του νέου ΣΕΣ, που όμως ουσιαστικά δίνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να ξεπεράσουν τις συνέπειες τις κρίσης και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, για δομές και υπηρεσίες πρόνοιας διατέθηκαν ελάχιστα ποσά, την ίδια στιγμή που στα σχολειά λιποθυμούν παιδιά απ’ την πείνα, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν γιγαντωθεί οι ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό και υλικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία του κ. Αγοραστού δεν εμβολιάζονται τα παιδιά για τη φυματίωση. Αντίθετα έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία χρηματοδότησης της διαφήμισης για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, μαζικά δίνονται οι εγκρίσεις και οι διευκολύνσεις για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ( φωτοβολταϊκά, βιομάζα, κ.λπ.) καθιστώντας πανάκριβο το ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια.
Στο μακροσκελέστατο κείμενο του απολογισμού δεν διαβάσαμε κάτι σχετικό με την καταπολέμηση της ανεργίας και για τις ελλείψεις προσωπικού, λες και είναι μικρό το 27% του ενεργά οικονομικού πληθυσμού και το 57% το ποσοστό ανεργίας στους νέους της Θεσσαλίας Είναι αρνητική και ανησυχητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους το γεγονός ότι για πρώτη φορά παύει η μισθοδοσία των υπαλλήλων της αιρετής Περιφέρειας να γίνεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ανησυχητική εξέλιξη η αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με τα περίφημα προγράμματα αναδιανομής της φτώχιας με τα 5μηνα ή 7μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με τους εξευτελιστικούς μισθούς-ψίχουλα των 300-500 ευρω.
Για τον πρωτογενή τομέα η αναφορά για διαχείριση δράσεων που αφορούν: σχέδια βελτίωσης, νέους γεωργούς, αναδασμούς, δασική οδοποιία, συνεργασίες, πιστοποιήσεις, εγγειοβελτιωτικά έργα, εκμεταλλεύσεις επιχειρήσεων εκτός αγροτικού τομέα, LEADER σε συνδυασμό με ανάπτυξη πρωτοβουλιών που εστιάζουν στις σύγχρονες απαιτήσεις των αγορών, δεν αντιστοιχεί με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα για την επιβίωσή της. Το γεγονός ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για την νέα ΚΑΠ 2014-2020, τους περιορισμούς στην παραγωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου