Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ο ενθουσιασμός της διαδήλωσης να φτάσει ως τα μπλόκα

Μεγάλη σε όγκο, με ζωντάνια και παλμό, ήταν η λαϊκή διαδήλωση που στήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο του πανελλαδικού παναγροτικού συλλαλητηρίου που αποφάσισε και οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ύστερα από σύσκεψη 68 μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας την περασμένη Κυριακή.
Τα στοιχεία που ξεχώρισαν σ' αυτή τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση, ήταν η πλατιά συσπείρωση στο πλαίσιο αιτημάτων που κατέληξε η Πανελλαδική Επιτροπή και στο αίτημα αιχμής να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, η μεγάλη ανταπόκριση των μπλόκων απ' όλη τη χώρα στο κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα και μ' αυτή τη μορφή, η συγκροτημένη μετακίνηση στην Αθήνα χιλιάδων αγροτών από κάθε σημείο της χώρας, παρά τα εμπόδια, τις αντιξοότητες, την προπαγάνδα και την κρατική καταστολή, η συμμετοχή χιλιάδων επίσης εργατοϋπαλλήλων της Αττικής, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στην Κάνιγγος και στην πορεία που ακολούθησε προς το Σύνταγμα.
Ξεχώρισε επίσης η αλληλεγγύη στους μικρομεσαίους αγρότες όχι μόνο από φορείς του κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού. Ακόμα, η άρτια οργάνωση της κινητοποίησης στο Σύνταγμα, με τη διαμόρφωση υποδομής με σκηνές για τη διανυκτέρευση των αγροτών, η έμπρακτη στήριξη από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, που μαγείρεψε επιτόπου ζεστό φαΐ για τους διαδηλωτές, η συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών στο λαϊκό γλέντι που στήθηκε στη συνέχεια και μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Την ομιλία στη συγκέντρωση εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και χαιρέτισαν εκπρόσωποι από άλλα μπλόκα. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που μίλησε εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργατοϋπαλλήλων της Αττικής.
Το χρονικό
Τα χαράματα της Παρασκευής έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι πρώτοι διαδηλωτές από την Κρήτη. Την ίδια ώρα περίπου, 20 τρακτέρ ξεκινούσαν από το μπλόκο της Νίκαιας για να βρεθούν το απόγευμα στην κεφαλή της διαδήλωσης στην Αθήνα. Σε όλη τη διαδρομή από τις Αφίδνες μέχρι την Ομόνοια, απ' όπου περνούσαν, τα τρακτέρ προκαλούσαν χειροκροτήματα, επευφημίες και εκδηλώσεις ενθουσιασμού, με αποκορύφωμα την είσοδό τους με κορναρίσματα και αναμμένα φώτα το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος.
Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός έδειξαν από νωρίς τα δόντια τους. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες από τα μπλόκα μετακινήθηκαν χωρίς τρακτέρ προς την Αθήνα, με εξαίρεση τη συμβολική συμμετοχή των τρακτέρ από τη Νίκαια, η αστυνομία εξάντλησε όλη την αυστηρότητα σε μερικά αγροτικά οχήματα και βρήκε πάτημα για καταστολή, αλλά και για να βάλει εμπόδια στη μετακίνηση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.
Παρ' όλα αυτά και παρά τη βροχή στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ήταν πραγματικά μεγάλο. Αποτύπωσε τις διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς να κλιμακώσει τον αγώνα επιβίωσης που δίνει, ανέδειξε τη δύναμη της κοινής πάλης και της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σκόρπισε ενθουσιασμό στους αγρότες, που θα τον μεταφέρουν πίσω στα χωριά τους και στα μπλόκα.
Δυναμώνουμε την οργάνωση στα μπλόκα και στα χωριά
Βαγγέλης Μπούτας
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Οι αγρότες ξέρουμε ότι σύμμαχοί μας είναι τα λαϊκά στρώματα. Οι αγρότες από μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα. Οφείλουμε να είμαστε εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά. Κυβέρνηση και παπαγαλάκια προσπάθησαν να παίξουνε το παιχνίδι του "διαίρει και βασίλευε". Δεν τους πέρασε. Δεν μπόρεσαν να στρέψουμε τα λαϊκά στρώματα εναντίον μας».
Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως αυτά καταλήχθηκαν στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη με πρωτοβουλία του Μπλόκου της Νίκαιας και με αιχμή την άμεση απόσυρση του σχεδίου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό και βέβαια των φορολογικών μέτρων που πνίγουν τη μικρομεσαία αγροτιά.
Αρης Πολυγένης
Είπε, μεταξύ άλλων: «Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες πρέπει να ενισχυθούν σε κάθε χωριό και κάθε νομό, να βρίσκονται σε συνεχή δράση και επαφή με τους αγρότες. Ενα χρόνο παλεύουμε τώρα με συνεχείς παρεμβάσεις, για να καταφέρουμε να φτάσουμε σήμερα να αναπτυχθεί αυτό το μεγάλο αγροτικό κίνημα». Αναφερόμενος στη στήριξη από δημάρχους και νομάρχες, τόνισε με έμφαση: «Οσοι μάς στηρίζουν να το κάνουν με τα αιτήματα που έχουμε εμείς και όχι να ζητάνε να τα αλλάξουμε».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο ώστε εμείς που παράγουμε να κάνουμε και κουμάντο στη ζωή μας. Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται. Από Δευτέρα μαζευόμαστε στα μπλόκα να συζητάμε για την πορεία του. Κλιμακώνουμε την πάλη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου