Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Σχέδιο νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Τη διοργάνωση πανελλαδικού αγωνιστικού δεκαημέρου στα τέλη Ιούνη αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Ηοργάνωση νέων κινητοποιήσεων με πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων για εισόδημα και μέτρα που θα επιτρέψουν στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν, για ελάφρυνση από την άγρια φορολόγηση και τα άλλα χαράτσια, συζήτησε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην προχτεσινή συνεδρίασή της στη Λάρισα.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να διοργανωθεί πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη Ιούνη από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα. Για την καλύτερη προετοιμασία του 10ημέρου θα συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.
Αποφασίστηκε, επίσης, η συμμετοχή της Πανελλαδικής της Επιτροπής Μπλόκων στην πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη στις 24/6.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σφαγή!
Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιβαρύνοντας δραματικά το ήδη μειωμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων.
Επισημάνθηκε ότι με τα νέα μέτρα το αφορολόγητο κουτσουρεύεται από 8.600 ευρώ στα 5.600, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό, ενώ ψηφίστηκε νέο χαράτσι για το νερό ύδρευσης και άρδευσης. Σε ό,τι αφορά τα διαβόητα «αντίμετρα», υπογραμμίστηκε πως είναι ψίχουλα που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο αγροτικό εισόδημα.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δεν συμβιβάζεται με τη σφαγή των αγροτοκτηνοτρόφων και με τα ψίχουλα της κυβέρνησης, προβάλλει ένα δίκαιο και αναγκαίο πλαίσιο αιτημάτων, διεκδικώντας:
-- Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας έως 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.
-- Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία (6,95%), αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Πρόνοια.
-- Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια.
-- Να καταργηθεί κάθε παλιό και νέο χαράτσι, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.
Συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων παραγωγών
Στη συζήτηση για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι παραγωγοί, επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι:
-- Οι χαμηλές τιμές παραγωγού αφορούν το σύνολο των προϊόντων που έως τώρα έχουν δοθεί στην κατανάλωση (γάλα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πατάτες κ.ά.) ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί στο σιτάρι που ξεκίνησαν τα αλώνια. Ειδικότερα, για το γάλα, οι βιομηχανίες που λειτουργούν ως καρτέλ προχωρούν σε συνεχείς μειώσεις της τιμής - η μέση μείωση είναι περίπου στα 7 λεπτά σε πανελλαδικό επίπεδο με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή - ενώ προετοιμάζουν το έδαφος, με πρόσχημα ότι δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα μετά την συμφωνία της CETA, για ακόμη μεγαλύτερη μείωση τη νέα χρονιά. Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες γάλακτος είναι εισαγόμενο, καθώς υλοποιούνται οι συμφωνίες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς.
-- Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές σε όλη τη χώρα από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις και ξηρασία που αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο των προϊόντων. Κάποιες από αυτές εντάσσονται στα ΠΣΕΑ, με αποζημιώσεις - ψίχουλα που θα δοθούν σε βάθος τριετίας. Οι πληγέντες διεκδικούν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς και αλλαγή κανονισμού, να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Αναφορές έγιναν, επίσης, στα προβλήματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες και τη δακοκτονία. Επιπλέον, συζητήθηκε το πρόβλημα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών από την εταιρεία «Μιχαηλίδης» κι αποφασίστηκε να γίνουν συσκέψεις σε καπνοπαραγωγικές περιοχές το επόμενο διάστημα με στόχο να συγκροτηθεί πανελλαδικό μέτωπο διεκδίκησης για την άμεση και ολοκληρωτική εξόφληση των παραγωγών και κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Τέλος, με αφορμή τη μάχη των αρχαιρεσιών σε Αγροτικούς Συλλόγους που γίνονται αυτό το διάστημα, τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί παράλληλα η προσπάθεια συγκρότησης νέων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς ο μόνος και σίγουρος δρόμος για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων περνάει μέσα από τη μαζική οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων στους Συλλόγους και την ουσιαστική λειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου