Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απέναντι σε εκβιασμούς, κοροϊδία και απειλές για ποινικοποίηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά δίνουν οι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους, απέναντι στην αντεργατική ομοβροντία κυβέρνησης, άλλων αστικών κομμάτων, δικαστικών αρχών, δημοτικών αρχών και αστικών ΜΜΕ που εξαπολύουν συντονισμένη επίθεση απέναντι στον αγώνα τους.
Στη χτεσινή σύσκεψη της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων,μετά τη στάση εργασίας του κλάδου, αποφασίστηκε η ανάπτυξη πολύμορφων κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες, μέχρι την απεργία της Πέμπτης. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να βγει ο αγώνας έξω από τα αποκλεισμένα αμαξοστάσια, να μάθει ο κόσμος ότι τα σκουπίδια βρίσκονται στους δρόμους γιατί αυτοί που τα μαζεύουν απολύονται. Στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίζονται νέες εξορμήσεις σε γειτονιές, λαϊκές αγορές κ.α., να γίνουν συναυλίες, συσκέψεις με φορείς κάθε περιοχής κ.λπ.
Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στους στύλους του Ολυμπίου Διός στις 10 π.μ., ενώ ο αγώνας κλιμακώνεται με την 24ωρη απεργία την Πέμπτη 29/6 και την πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στην Ομόνοια. Προγραμματίζεται επίσης κινητοποίηση τη μέρα που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί επίσης ότι για την Πέμπτη προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο (από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου).
Οι χτεσινές κινητοποιήσεις
"Στο πόδι" οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη,
μετά την κίνηση Μπουτάρη για ανάθεση
της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη
Χτες, συνέχεια στις κινητοποιήσεις δόθηκε με την πανελλαδική στάση εργασίας στους ΟΤΑ.
Στην Αθήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικήςπραγματοποίησε συγκέντρωση με τη συμμετοχή συμβασιούχων από πολλούς δήμους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Παναγιώτα Χάλαρη, συμβασιούχος από το δήμο Κερατσινίου, τόνισε ότι η κυβερνητική πρόταση για διαγωνισμό πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και νέα ολιγόμηνη σύμβαση για τους σημερινούς εργαζόμενους είναι ένα ακόμα κόλπο για να προχωρήσει στις απολύσεις. «Σας την επιστρέφουμε ως απαράδεκτη», τόνισε.
Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ συναντήθηκε με τον υπουργό. Πριν τη συνάντηση, δυνάμεις καταστολής που είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου επιτέθηκαν απρόκλητα στην αντιπροσωπεία. Στη συνάντηση ο υπουργός Π. Σκουρλέτης επανέλαβε τα περί αντισυνταγματικότητας της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Την κυβερνητική στάση κατήγγειλε ο Χρύσανθος Κυριαζής,στέλεχος της ΔΑΣ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Επίσης, κατήγγειλε την παρουσία των ΜΑΤ αλλά και την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Ανάθεση σε ιδιώτες από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης - Αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους
Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι με μπροστάρη το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης απάντησαν με ένταση των κινητοποιήσεών τους στην κίνηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, ο οποίος - λειτουργώντας ως «λαγός» της κυβέρνησης και της συνολικότερης επιχείρησης ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας - ανήγγειλε την τριήμερη ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Εξίσου χαρακτηριστική για το ρόλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης (όσο και χιλιοπαιγμένη) είναι και η προσπάθειά του με μπαράζ δηλώσεων να παρουσιάσει τους συμβασιούχους ως «ελεγχόμενους» και υποκινούμενους από το ΠΑΜΕ και τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις ως μια «καθαρά κομματική ιστορία».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων, σε ανακοίνωσή του προς το λαό της Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού και επισήμανε πως «η ανάθεση της αποκομιδής για τρεις μέρες σε ιδιώτη θα κοστίσει στο δήμο 64.000 ευρώ τη μέρα, δηλαδή 192.000 ευρώ για τις τρεις μέρες, χρήματα που θα βγουν από τη δική σου τσέπη, ενώ τα δικά μας μεροκάματα δεν στοιχίζουν ούτε τα μισά. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα κληθεί να πληρώνει ο λαός αν περάσουν τα σχέδιά τους να δώσουν την καθαριότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους. (...) Προειδοποιούμε ότι η διοίκηση του δήμου και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα βρουν μπροστά τους τους απεργούς».
Χτες το πρωί, το Σωματείο και οι συμβασιούχοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να εμποδίσουν τη διαδικασία της ανάθεσης, η οποία όμως προχώρησε καθώς η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε άλλο χώρο. Ακόμα η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση έστειλαν τα ΜΑΤ στα αμαξοστάσιο του δήμου, τα οποία όμως αποχώρησαν μετά από την παρέμβαση του Σωματείου και του Γ. Δελή, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και βουλευτή του ΚΚΕ. Ακόμα, σε χτεσινή συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων και άλλων σωματείων του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο απαιτήθηκε να πάρει πίσω τη διαδικασία της ανάθεσης. Αντίστοιχο περιεχόμενο είχαν και οι παρεμβάσεις τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης χτες το απόγευμα.
Συγκέντρωση εργαζομένων στη Λάρισα
Στη Λάρισα, μαζική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν συμβασιούχοι και μόνιμοι στο δημαρχείο στη διάρκεια της στάσης εργασίας που είχε καθολική συμμετοχή. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι καταλήψεις στο αμαξοστάσιο και στο φυτώριο του δήμου. Στη συγκέντρωση στο δημαρχείο, εκπρόσωποι του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας έδωσαν συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την αποφασιστικότητα όλων για συνέχιση του αγώνα. Την συμπαράσταση των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους μετέφερε αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα.
Πετυχημένη ήταν η κινητοποίηση και στους άλλους δήμους του νομού Λάρισας.
Παράλληλα, κάλεσμα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων να δείχνουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, με τη συμμετοχή σε όποιες συγκεντρώσεις αποφασιστούν, απευθύνει η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Λάρισας.
Συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού των Επιτροπών Αγώνα
Στο μεταξύ, Πανελλαδικό Συντονιστικό των Επιτροπών Αγώνασυγκρότησαν το Σάββατο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε μια σειρά δήμους της χώρας, σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης. Συντονιστικό έχει δημιουργηθεί ήδη στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη σύσκεψη πήραν μέρος συμβασιούχοι από δήμους όπως Κιλκίς, Αμφίπολη, Αλεξάνδρεια, Νέα Ιωνία, Πειραιάς, Ηλιούπολη, Κόρινθος, Ωρωπός, Ζωγράφου και από τον ΦΟΣΔΑ. Στον πανελλαδικό συντονισμό έχουν δηλώσει επίσης «παρών» εργαζόμενοι από δήμους όπως η Κασσάνδρα, η Κομοτηνή, το Λιτόχωρο, το Σουφλί. Οι συμμετοχές στο Συντονιστικό, που είναι ανοιχτό σε κάθε συμβασιούχο, αναμένεται να διευρυνθούν με εργαζόμενους από περισσότερους δήμους.
Στη συζήτηση, οι συμβασιούχοι ξεκαθάρισαν πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν τους οδηγούν σε εφησυχασμό αλλά σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. «Δεν παλεύουμε για παρατάσεις των συμβάσεων, αλλά για σταθερή δουλειά», τόνισαν.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπερασπίζεται το πλαίσιο που γεννάει το πρόβλημα
Αποκαλυπτική η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης
Αποκαλυπτική για τις διαθέσεις των πλειοψηφιών στους δήμους, σε ό,τι αφορά τον αγώνα των εργαζομένων και το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία αναλώθηκε κατά βάση σε παρατηρήσεις και επισημάνσεις για την πρόταση που αργότερα κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δουλειά τους την επόμενη μέρα και ότι κανείς δεν θα απολυθεί.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση που είχε χτες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, η ΚΕΔΕ έφερε μαζί της παρατηρήσεις επί της προτεινόμενης κυβερνητικής τροπολογίας, με τις οποίες ουσιαστικά ζητά εχέγγυα για την υλοποίησή της, κάνοντας τον υπουργό να μιλάει για «κοινή οπτική στα πράγματα».
Τη συμπαράσταση και στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά εξέφρασε στη διάρκεια της συνεδρίασης η Ελ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η ίδια, αναφερόμενη στην κυβερνητική τροπολογία που ουσιαστικά απολύει το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων, έκανε λόγο για εξαπάτηση και ελιγμό με στόχο να εκτονώσει την αγανάκτηση που υπάρχει.
Θύμισε τις ευθύνες και της ΚΕΔΕ για το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η Τοπική Διοίκηση, τέτοιο που επιτρέπει την παραχώρηση και του τομέα της καθαριότητας σε ιδιώτες. Οπως χαρακτηριστικά είπε η Ελ. Παντελάκη, το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Η ίδια κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
«Θα πρέπει να υπάρχει καθαρή θέση από την ΚΕΔΕ και θα είναι συμβολή για τους δημότες μας να διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι να μην χάσουν την εργασία τους, να είναι μόνιμοι, να παλέψουμε και για περισσότερους εργαζόμενους και να κοιτάξουμε να κόψουμε το "βήχα" σε όσους θα κοιτάξουν να ανοίξουν τις πόρτες σε ιδιωτικοποίηση», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, που συμμετείχε και έλαβε το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση.
«Η λύση είναι μία, νομοθετική πράξη από την κυβέρνηση που θα προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, για να έχουν οι ίδιοι ζωή και να λειτουργούν οι πόλεις χωρίς σκουπίδια», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, εγκαλώντας τους μάλιστα ότι δημιουργούν κλίμα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, όπως ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας, και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ. Ο ίδιος έκανε λόγο για... καλές προθέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης όταν αποφάσιζε την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων.
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση έτερου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, του δημάρχου Περάματος, Γ. Λαγουδάκη, ο οποίος τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ των απολύσεων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται οριζόντια η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλους τους δήμους. Οι περισσότεροι δήμαρχοι υπερασπίστηκαν την «αυτοτέλεια» της Τοπικής Διοίκησης να αποφασίζει για «τα του οίκου της», ανάμεσα σε άλλα και για το αν θα ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα.
Κατά τ' άλλα, η ΚΕΔΕ κάλεσε τους δήμους να βγάλουν άμεσα τις μόνιμες θέσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι οποίες εκτίμησε ότι θα είναι περισσότερες από 2.500. Επίσης, η ΚΕΔΕ ζήτησε να μπορούν να πληρώνουν οι δήμοι τους μόνιμους υπαλλήλους στην καθαριότητα και από άλλους κωδικούς, εκτός των ανταποδοτικών τελών.
ΠΑΜΕ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης "λαγός" της κυβέρνησης και των εργολάβων
Σε ανακοίνωσή του για τις απαράδεκτες δηλώσεις και κινήσεις του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα χάνουν τη δουλειά τους μέσα σε μια νύχτα, ο Μπουτάρης, ως "λαγός" της κυβέρνησης και των εργολάβων, πετά στα σκουπίδια τους εργαζόμενους που έως σήμερα καθάριζαν την πόλη και παράλληλα ανακαλύπτει υποκίνηση από το ΠΑΜΕ.
Η μάχη για το μεροκάματο, η μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων, απασχολεί κάθε εργατικό σπίτι. Η συνεχής κοροϊδία των συμβασιούχων εργαζόμενων από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις έως σήμερα, οι χιλιάδες συμβασιούχοι που εργάζονται με κάθε είδους ελαστική εργασία, είναι θύματα και όμηροι μιας πολιτικής που τους αντιμετωπίζει ως έξοδο, ως αναλώσιμους. Αντίστοιχα οι τομείς της καθαριότητας, της σίτισης, της φύλαξης αποτελούν νέα πεδία κερδοφορίας για τα κοράκια που περιμένουν καρτερικά, γι' αυτό και θέλουν να τις παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο.
Τα σωματεία που βρίσκονται στη δύναμη του ΠΑΜΕ, οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί, δεν περιμένουν τον κάθε Μπουτάρη ή την κάθε κυβέρνηση για να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Δεν ετεροκαθορίζονται, δεν τα διπλώνουν.
Το ΠΑΜΕ δεν κρύβεται, ούτε κάνει πίσω! Στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Παλεύει για την ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο της καθαριότητας, αλλά και σε κάθε κλάδο που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους συμβασιούχους στους δήμους, μπροστά και στην απεργία την Πέμπτη 29/6».
Απειλές για ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων
Μπαράζ δικαστικών παρεμβάσεων καταγράφηκε χτες γύρω από τον αγώνα των συμβασιούχων, σε μια εξέλιξη που βάζει στο τραπέζι την απειλή για ποινικοποίησή του, μαζί με όλη τη συντονισμένη επίθεση από τα αστικά επιτελεία.
Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίος, διέταξε χτες προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τα σκουπίδια, με σκοπό, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων.
Επιπλέον, στο κτίριο της Εισαγγελίας Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε χτες έκτακτη σύσκεψη για το θέμα των απορριμμάτων, με τη συμμετοχή του εισαγγελέα Εφετών, της εισαγγελέα Πρωτοδικών και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Στη σύσκεψη κλήθηκαν επίσης οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στ. Βοργιάς.
Παράλληλα, αναφορά - καταγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λ. Τσόγκα, απέστειλε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το θέμα των σκουπιδιών, ζητώντας να διερευνηθεί άμεσα το ζήτημα και η «απόδοση αξιόποινων πράξεων» κατά παντός υπευθύνου. Η ΕΕΘ, μάλιστα, επισημαίνει πως αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικό μηχανισμό για τη διαχείριση της κρίσης.
Να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή, συμβολή στην προετοιμασία εδάφους γι' αυτές τις εξελίξεις είχε το υπουργείο Υγείας, το οποίο με έκτακτη εγκύκλιό του και επικαλούμενο τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ανέφερε ότι «κρίνεται σκόπιμο να γίνει άμεσα η αποκομιδή (...) των συσσωρευμένων αστικών αποβλήτων».
Ÿ  Την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους μέσω της ποινικοποίησης των αγώνων και την παρέμβαση εισαγγελέα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στην απεργία της Πέμπτης. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η κυβέρνηση «σε συνεργασία με τη δικαιοσύνη (...) προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους ώστε να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα τους (...). Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν πίσω».
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιβεβαιώνει την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων
Νομοθετική ρύθμιση που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία,χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατέθεσε χτες βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Συγκεκριμένα, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017 μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούνται το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι δήμοι μέχρι τις 31/7/2017 να αιτηθούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την καθαριότητα, με τη σχετική δαπάνη να μπορεί να καλύπτεται αποκλειστικά από ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Αν οι δήμοι δεν ζητήσουν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι συμβασιούχοι απολύονται άμεσα. Επίσης, οι συμβασιούχοι απολύονται μόλις καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό. Οι συμβασιούχοι, δηλαδή, θα απολυθούν έτσι κι αλλιώς, άμεσα ή μέσα στους επόμενους μήνες.
Από εκεί και πέρα, προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς αυτή η μοριοδότηση ωστόσο να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Το ηλικιακό όριο για τη δυνατότητα συμμετοχής πηγαίνει στα 50 έτη, γεγονός που αποκλείει αρκετούς σημερινούς συμβασιούχους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ηλικία.
Πουθενά η τροπολογία δεν μιλά για συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους να ορίσουν αυτοί τον αριθμό των θέσεων εργασίας. Με βάση τις μέχρι τώρα αιτήσεις, ο αριθμός των θέσεων δεν ξεπερνά τις 2.500 χιλιάδες, ενώ ακόμα και με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ο αριθμός των σημερινών συμβασιούχων είναι υπερτριπλάσιος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συμβασιούχους, για την ποιότητα των υπηρεσιών καθαριότητας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και για το άνοιγμα δρόμου για την είσοδο ιδιωτών καπιταλιστών.
Ÿ  Στο μεταξύ, χτες αργά έγινε γνωστό ότι σήμεραστις 10 π.μ. θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΠΟΕ ΟΤΑ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, αντί να κοροϊδεύει με δήθεν «λύσεις»
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των δήμων στην καθαριότητα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει τώρα το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά όλων αυτών των εργαζομένων, αντί να τους κοροϊδεύει, υποσχόμενη δήθεν λύσεις που διαιωνίζουν την εργασιακή ανασφάλεια και αντικειμενικά στρώνουν το έδαφος για απολύσεις και για την παράδοση του τομέα της καθαριότητας στα αρπακτικά νύχια των ιδιωτών καπιταλιστών που καραδοκούν.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ευθύνεται η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και όχι οι αγώνες εργαζομένων, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας, τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των δήμων».
Μεταξύ "κατεργαραίων"...
Στη χτεσινή συνάντηση με την ΠΟΕ ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες να υιοθετεί το αίτημα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων. Αίτημα το οποίο, βέβαια, η ΠΟΕ ΟΤΑ υιοθέτησε μόλις από την περασμένη βδομάδα, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των αγώνων των εργαζομένων.
Ενοχλημένος προφανώς, γιατί παραβιάστηκε η... «ειλικρίνεια» μεταξύ «κατεργαραίων», απευθυνόμενος στη συνδικαλιστική πλειοψηφία, ο υπουργός σημείωσε πως «αυτά περί μονιμότητας τον τελευταίο μήνα τα λέτε. Μέχρι τώρα λέγατε μόνο για καταβολή των δεδουλευμένων. Επειδή τώρα σας πιέζει μια παράταξη (σ.σ. εννοεί τη ΔΑΣ), αλλάξατε θέση».
Η επισήμανση του υπουργού, χωρίς να το θέλει, επιβεβαιώνει τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εμπιστεύονται την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, «μπορεί σήμερα, για πρώτη φορά, υπό την πίεση του αγώνα μας να υιοθέτησε την πρόταση των Επιτροπών Αγώνα απ' όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, αλλά αύριο μπορεί να τα διπλώσει και να ανακαλύψει πάλι φανταστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου