Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Η πείρα του αγώνα εφόδιο για τη συνέχεια

Από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των ΟΤΑ επέστρεψαν την Παρασκευή στο πόστο τους, έχοντας συμπληρώσει ενάμιση μήνα πολύμορφων κινητοποιήσεων, με αιχμή το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μετατροπή σε αορίστου όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Ο αγώνας τους κορυφώθηκε με αποκλεισμούς αμαξοστασίων, γενικές συνελεύσεις και απεργίες, μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε «αντισυνταγματική» την παράταση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος του 2017 και επισημοποιούσε την απόλυσή τους.
Ο αγώνας αυτός δεν ξεκίνησε από το μηδέν, ούτε ξέσπασε ξαφνικά. Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες από συνδικάτα, σωματεία και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο να αναδειχτούν το ζήτημα και η ανάγκη της οργάνωσης στα αμαξοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κλιμάκωσης και κοινής δράσης των εργαζομένων στους δήμους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.
Μέσα απ' αυτήν τη σχεδιασμένη και επίμονη δουλειά, έγιναν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό των εργαζομένων, συγκροτήθηκαν Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων σε δήμους και η Παναττική Επιτροπή, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κλιμάκωση και στην αντοχή του αγώνα, αφήνοντας σοβαρή παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Ο αγώνας των συμβασιούχων αποκάλυψε τις αντεργατικές στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής και υποχρέωσε την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπο να ελιχθεί απέναντι στη δυσαρέσκεια και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Παρά την προσπάθεια κυβέρνησης, αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημάρχων και ΜΜΕ να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους και να ενθαρρύνουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», αναγνωρίστηκε πλατιά το δίκιο του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι πίσω από τις πραγματικές ή κάλπικες διαφορές τους, η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές, που στηρίζονται από τα αστικά κόμματα, υπηρετούν την ίδια στρατηγική στην Τοπική Διοίκηση, της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και γενίκευσης της «ευελιξίας», της εντατικοποίησης της δουλειάς, των χαρατσιών στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που επιτείνει τις απώλειες στο εισόδημα από τη βαριά φορολογία.
Με κοινή επιχειρηματολογία ενάντια στους εργαζόμενους
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί ότι αν γίνει κυβέρνηση θα μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους. Τώρα επικαλείται το Σύνταγμα και νομικά όργανα του κράτους για να τους απολύσει, όπως έκαναν κάθε φορά και οι προηγούμενοι. Η κυβέρνηση αναδείχτηκε, επίσης, σε πρωταγωνιστή της προσπάθειας συκοφάντησης του αγώνα των συμβασιούχων, φτάνοντας να τους κατηγορήσει ότι η απεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά υπηρετεί το σχεδιασμό των εργολάβων και της ΝΔ να δοθεί η καθαριότητα στους ιδιώτες!
Στην ένταση του αυταρχισμού και στην προσπάθεια να πληγούν οι αγώνες συνέβαλαν μια σειρά από δημοτικές αρχές που μέχρι πριν από λίγο καιρό χτυπούσαν τους συμβασιούχους στην πλάτη, λέγοντας ότι στηρίζουν τάχα τον αγώνα τους. Για παράδειγμα, η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη διαδικασία ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες, όσο διαρκούσε η απεργία, και υποχώρησε κάτω από την αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων.
Σε πολλούς ακόμα δήμους έγινε προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός, ενώ στη διάρκεια της απεργίας υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος των εργαζομένων, με παραινέσεις για ποινικοποίηση και από εργοδοτικές ενώσεις, που «έσκουζαν» για «πλήγμα στον τουρισμό» και για «καταστροφή της οικονομίας»!
Από την πλευρά της, η ΝΔ πήρε από την αρχή εχθρική στάση απέναντι στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, σιγοντάροντας την κυβέρνηση, παρά τη μεταξύ τους κοκορομαχία για το ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα και ποιος μπορεί καλύτερα να το διαχειριστεί, ώστε και την ευελιξία στους δήμους να θωρακίσει, και το πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης να προωθείται, και οι προσδοκίες - αυταπάτες των εργαζομένων να ανανεώνονται.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ενάντια στις «μονιμοποιήσεις» και ζήτησε να σταματήσει ο αγώνας των συμβασιούχων, ενώ πρότεινε την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με συμπράξεις δήμων και επιχειρηματικών ομίλων. Πρότεινε, δηλαδή, την προώθηση «λύσεων» που προβλέπονται από το σημερινό αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, το οποίο διατηρεί αυτούσιο η κυβέρνηση, όταν κατά τα άλλα δηλώνει ενάντια τάχα στις ιδιωτικοποιήσεις!
Κοντά σε όλους αυτούς, ο αστικός Τύπος ανέλαβε μερίδιο στη συκοφάντηση του αγώνα, με την κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή» να δίνει το σύνθημα. Εφτασε, μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα της απεργίας στους ΟΤΑ, να δημοσιεύσει άρθρο με ό,τι πιο ελεεινό έχει γραφτεί και ακουστεί αυτές τις μέρες στις εφημερίδες και σε άλλα αστικά ΜΜΕ σε βάρος των εργατικών αγώνων, των διεκδικήσεων, και ιδιαίτερα ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας.
Ο ρόλος της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ - ΟΤΑ
Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται να γίνει στη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, στην οποία, από την πρώτη ώρα, οι ταξικές δυνάμεις καλούσαν τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη. Οι ευθύνες της για την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων και τις αντεργατικές ανατροπές που έγιναν διαχρονικά στους δήμους, είναι μεγάλες, ενώ δεν παραγράφεται η άρνηση των ίδιων πλειοψηφιών στα σωματεία των δήμων να εγγράψουν μέλη τους συμβασιούχους, διασπώντας στην πράξη τους εργαζόμενους.
Η συνδικαλιστική πλειοψηφία αναγκάστηκε μόλις πριν από ένα μήνα να ευθυγραμμιστεί με το αίτημα των εργαζομένων για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, κάτω από την πίεση που ασκούσαν οι ίδιοι οι συμβασιούχοι και η δράση των ταξικών συνδικάτων και των Επιτροπών Αγώνα. Μέχρι τότε, το αίτημα που πρόβαλλε και διαπραγματευόταν η Ομοσπονδία ήταν η εφαρμογή της παράτασης των συμβάσεων έως το τέλος του 2017.
Τη βολική για την κυβέρνηση στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, σε συνάντηση με την ΠΟΕ - ΟΤΑ. Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του επειδή παραβιάστηκε η ...«ειλικρίνεια» μεταξύ «κατεργαραίων», απευθυνόμενος στη συνδικαλιστική πλειοψηφία, σημείωσε πως «αυτά περί μονιμότητας τον τελευταίο μήνα τα λέτε. Μέχρι τώρα λέγατε μόνο για καταβολή των δεδουλευμένων. Επειδή τώρα σας πιέζει μια παράταξη (σ.σ. εννοεί τη ΔΑΣ), αλλάξατε θέση».
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ ούτε μπορεί ούτε θέλει να εκφράσει τα πραγματικά συμφέροντα, τα δίκαια αιτήματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και ότι διευκολύνει αντικειμενικά τους δημάρχους και την κυβέρνηση να περνάνε την αντεργατική - αντιλαϊκή τους πολιτική και στην Τοπική Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου