Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ: Εγκαινιάζουν τον νέο κύκλο αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Με προπομπό την έλευση των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου περί τα μέσα του Σεπτέμβρη ανοίγει ο νέος κύκλος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης». Στο τέλος του επόμενου μήνα, αναμένεται στην Αθήνα και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, ενώ στις αρχές Οκτώβρη, ξεκινούν στα «γεμάτα» τα αντιλαϊκά παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, «προ των πυλών» εμφανίζεται η νέα φουρνιά με τα «προαπαιτούμενα» και τα «ορόσημα», ενώ βέβαια ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις με στόχο την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Μεταξύ άλλων, ο αντιλαϊκός προγραμματισμός της αμέσως επόμενης περιόδου, περιλαμβάνει:
-- Εναρξη του νέου κύκλου της αντιλαϊκής επίθεσης με τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, με τη συνοδεία επιχειρηματικής αποστολής, γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων, θα βρίσκονται στην Ελλάδα, με φόντο βέβαια την κλιμάκωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και με έμφαση στον κλάδο της Ενέργειας, την εκχώρηση και τον έλεγχο και άλλων νευραλγικών υποδομών.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «τρέχει» την ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.
-- Περί τα μέσα Σεπτέμβρη, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου στο πλαίσιο των αντιλαϊκών διεργασιών για την τρίτη «αξιολόγηση». Στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων θα βρεθεί η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο των προηγούμενων «αξιολογήσεων».
-- Στις 2 Οκτώβρη, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Στην πρώτη γραμμή του νέου σφαγείου, θα βρεθούν τα προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει για την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται εν μέσω των επίσημων εκτιμήσεων για τη σχετική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2018, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία για τη νέα χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,8%, ενώ, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους δανειστές ετοιμάζει τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, βάζοντας νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών.
-- Στις αρχές Οκτώβρη, αναμένονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου για την επίσημη έναρξη της τρίτης «αξιολόγησης». Τα αντιλαϊκά «ορόσημα» και τα «προαπαιτούμενα» προδιαγράφονται στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια και τις συμφωνίες της κυβέρνησης τόσο με την Ευρωζώνη όσο και με το ΔΝΤ, η επικεφαλής του οποίου, Κρ. Λαγκάρντ, αναμένεται να έρθει για περαιτέρω συνεννοήσεις στην Αθήνα στα τέλη Σεπτέμβρη, ενόψει του κύκλου της τρίτης «αξιολόγησης».
Το αντιλαϊκό φόντο και οι διεργασίες για την προσεχή περίοδο συμπληρώνονται από τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ (15 Σεπτέμβρη και 9 Οκτώβρη) καθώς και από τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα ακολουθήσει στα μέσα Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, με φόντο τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται με την πλευρά της Ευρωζώνης.
Βαρέλι χωρίς πάτο
Σε αυτό το επίπεδο, τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται από τη νέα χρονιά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
  • Περαιτέρω καρατόμηση των επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια
  • Καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας κατά επιπλέον 58 εκατ. ευρώ, στα 47 εκατ. από 105 εκατ. φέτος, με περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 45%.
  • Κατάργηση των παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης».
  • «Μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας. Προβλέπεται νέα νομοθεσία σχετικά με την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων και, όπως αναφέρεται, η εφαρμογή θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2018.
  • Νέο «κούρεμα» στο ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, με κατεύθυνση βέβαια την πλήρη κατάργησή του από το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου