Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Αφόρητες συνθήκες δουλειάς σε διαλογητήρια και κονσερβοποιεία

Την ανάγκη να οργανωθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα αναδεικνύουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το κλαδικό Σωματείο Διαλογής και Ψύξης
Στα συσκευαστήρια λαχανικών και φρούτων
όλης της χώρας, το προϊόν της μεταποίησης
μπορεί να αλλάζει, όχι όμως
και η εντατικοποίηση της δουλειάς,
που είναι κοινή σε όλες τις επιχειρήσεις
του κλάδου
Στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στη Θεσσαλία, έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν 26 επιχειρήσεις μεταποίησης (12 στην Πέλλα, 8 στην Ημαθία, 5 στη Θεσσαλία και 1 στη Θεσσαλονίκη) και περίπου 100 επιχειρήσεις συσκευασίας, διαλογητήρια, από τα οποία τα 58 στην Ημαθία (τα 8 «συνεταιριστικά»), τα 40 στην Πέλλα (τα 10 «συνεταιριστικά») και 4-5 στην Κοζάνη (τα 3 «συνεταιριστικά»).
Σε αυτές τις επιχειρήσεις, που συγκεντρώνονται κυρίως σε Βέροια, Αλεξάνδρεια, Εδεσσα και Γιαννιτσά, απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους εποχιακοί, σε άθλιες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς (586 ευρώ και 511 ευρώ). Στα διαλογητήρια οι εργαζόμενοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο, στα κονσερβοποιεία με υψηλές θερμοκρασίες, σε καύσωνα διαρκείας. Διαπιστώνονται λιποθυμίες από τη ζέστη, εργατικά «ατυχήματα» που δεν δηλώνονται από τους εργαζόμενους, υπό το φόβο της απόλυσης.
Η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», κυρίως για το τεχνικό προσωπικό (οδηγούς κλαρκ, συντηρητές, ηλεκτρολόγους κ.ά.) που εργάζεται 12ωρα. Δεν προσλαμβάνουν δεύτερες και τρίτες βάρδιες και οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα, αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες. Η δουλειά πολλές φορές είναι ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη, ενώ είναι κανόνας οι καθυστερήσεις πληρωμών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα.
Εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και επιβάλλουν απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς. Οι νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, ανάβουν το «πράσινο φως» στους εργοδότες, τους κάνουν ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στους εργαζόμενους, κυρίως σε γυναίκες και νέους, που εργάζονται εποχιακά τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού, πριν επιστρέψουν ξανά στην ανεργία. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δεν συμπληρώνουν καν τις προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς με το ζόρι προφταίνουν να κάνουν 40 μεροκάματα.
Νομοθετικές ρυθμίσεις ...κατά παραγγελία
Γραμμή παραγωγής σε διαλογητήριο
της Ημαθίας
Ακόμα όμως και σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση δεν χάνει τον ...οίστρο της όταν πρόκειται να στηρίξει την εργοδοσία. Ετσι, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Ν. 4461/2017, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ να εργαστούν την περίοδο του καλοκαιριού σε κονσερβοποιίες και να πραγματοποιήσουν έως και 70 ημερομίσθια χωρίς να χάσουν τα πενιχρά δικαιώματα ως εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό. Μπορούν επίσης να απασχολούν ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, χωρίς να τους αποδίδουν τα ένσημα.
Η «παραχώρηση» αυτή της κυβέρνησης δεν προέκυψε βέβαια από την ευαισθησία της για τους ανέργους, ιδιαίτερα τους μακροχρόνια, αλλά ύστερα από αίτημα των ίδιων των μεγαλοεργοδοτών και συγκεκριμένα της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.
Ο λόγος ήταν ότι την περίοδο της αιχμής, οι βιομήχανοι δυσκολεύονταν να βρουν εργατικά χέρια από τη μεγάλη δεξαμενή των ανέργων για δουλειά λίγων μηνών, καθώς αυτό σήμαινε την απώλεια ακόμα και αυτών των πενιχρών παροχών που συνεπάγεται η κάρτα του ΟΑΕΔ. Ετσι, η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία μάλιστα ανέλαβαν να διαφημίσουν οι ίδιοι οι εργοδότες στους ανέργους της περιοχής, καλώντας τους να προσφέρουν εποχική εργασία.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της τον περασμένο Απρίλη, η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας ενημέρωνε: «Είναι γνωστή η μεγάλη ζήτηση για εποχιακούς εργαζόμενους, τόσο από τις κονσερβοποιίες όσο και από άλλες δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα πολλοί ενδιαφερόμενοι επιθυμούσαν να εργαστούν την περίοδο του καλοκαιριού. Δυστυχώς, όμως, αυτό ήταν αδύνατο γιατί με την εποχιακή αυτή εργασία έχαναν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένων ανέργων. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με μια πολύ σημαντική διάταξη που περιλαμβάνεται στο Ν. 4461/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή».
Να αναπτυχθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το κλαδικό Σωματείο Διαλογής και Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας και Περιφέρειας, με καθημερινές περιοδείες στους χώρους εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη βαρβαρότητα, να μην δεχτούν να δουλεύουν για ψίχουλα, να μην αποδεχθούν αυτό το απάνθρωπο γενικευμένο μοντέλο εργασίας που προωθείται στην ΕΕ και την Ελλάδα. Να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία και να παλέψουν για ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, για μέτρα Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας, για επίδομα ανεργίας.
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Διάκογλου, πρόεδρος του Σωματείου Διαλογής και Ψύξης, ανέφερε ότι έγκαιρα από την αρχή της περιόδου, το Σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας έκανε παρέμβαση στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, επισημαίνοντας τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς που οδηγούν σε λιποθυμίες και εργατικά «ατυχήματα» και ζήτησε να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι. Κατήγγειλε την εργοδοτική τρομοκρατία, καθώς, όπως είπε, όταν εργαζόμενοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν η απάντηση είναι έτοιμη: «Στην ουρά περιμένουν άλλοι να πάρουν τη θέση σου».
Και πρόσθεσε: «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να πιστέψουν στη δύναμή τους. Να απομονώσουν όσους συνδικαλιστές εμφανίζονται σαν "φίλοι" των εργαζομένων, αλλά στην πραγματικότητα είναι "κολλητοί" των εργοδοτών. Οργανωμένα να αντισταθούν στην επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων. Να έρθουν σε επαφή, να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο του κλάδου μας, να στήσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε εργοστάσιο».
Το πλαίσιο πάλης
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:
Ÿ  Ολα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κλιματιστικά - ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας, να αυξηθούν τα διαλείμματα.
Ÿ  Να μην «κουκουλώνονται» τα εργατικά «ατυχήματα». Να δηλώνονται, να αποδίδονται ευθύνες. Να διασφαλίζονται τα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ÿ  Σε πόλεις και χωριά με συγκεντρωμένες επιχειρήσεις, οι μονάδες Υγείας να στελεχωθούν με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό για άμεση παρέμβαση, πρώτες βοήθειες, ασφαλή διακομιδή σε περίπτωση ατυχήματος.
Ÿ  Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.
Ÿ  Ανθρώπινα ωράρια (8ωρο - πενθήμερο, 40ωρο) με αξιοπρεπείς μισθούς, εξόφληση δεδουλευμένων, υπερωριών, δώρων και επιδομάτων.
Ÿ  Ενταξη στο Ταμείο Ανεργίας με 80 ημερομίσθια, χωρίς να αφαιρούνται οι τελευταίοι 2 μήνες, αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας, αναγνώριση αυτού του διαστήματος ως συντάξιμου χρόνου.
Ÿ  Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι, ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προσλαμβάνει εργαζόμενους με ασφάλιση ΟΓΑ, ενώ πρόκειται για εξαρτημένη εργασία.
Ÿ  Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, αντίστοιχα στα 55 και 50 στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ÿ  Ουσιαστική προστασία των ανέργων: Να μην κοπεί ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε κανένα σπίτι απλήρωτου - ανέργου. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο, καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμός στα σπίτια των ανέργων.
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό εργαζομένων και παραγωγών
Παρεμβάσεις του Κόμματος σε Βουλή και Ευρωβουλή
Στο πλευρό των αγροτών στέκεται έμπρακτα από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Πέρα απ' τις άλλες παρεμβάσεις, έφερε τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους. Ενδεικτικά, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έθεσε το ζήτημα του διωγμού των μικρομεσαίων αγροτών από τη γη τους και το δίκαιο αίτημα για αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Αλλά και από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.
Στο κείμενο της Ερώτησης, σημειωνόταν μεταξύ άλλων πως «ενώ η ΕΕ είναι υπεύθυνη - μαζί με τις κυβερνήσεις - για την επιβολή εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, αρνείται την αποζημίωση των αγροτών. Αρκείται στα ψίχουλα αξιοποίησης των προϊόντων για "επισιτιστική βοήθεια"». Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ρωτούσε την Επιτροπή αν «θα λάβει μέτρα για δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών λόγω των κυρώσεων της ΕΕ που οδήγησαν στο εμπάργκο της Ρωσίας, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και τη διασφάλιση της τιμής παραγωγού».
Η Επιτροπή δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην Ερώτηση, χωρίς πάντως να αναμένεται καμιά ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα που θέτει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η στάση της αυτή έχει αποτελέσει και στο παρελθόν κριτήριο για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της ΕΕ, που είναι Ενωση του κεφαλαίου και καμιά σχέση δεν έχει με τα δικαιώματα, τα βάσανα, τις αγωνίες και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών.
Αμεσες αποζημιώσεις, εγγυημένες τιμές
Αντίστοιχα, στη Βουλή, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία απαιτεί:
Ÿ  Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές στα οπωροφόρα των ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
Ÿ  Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ για την αγροτιά και των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
Ÿ  Να γίνει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων φρουτοπαραγωγών από την εφαρμογή του ρωσικού εμπάργκο το 2014, διεκδικώντας να καλυφθεί από κονδύλια της ΕΕ, που έχει την ευθύνη μαζί με την κυβέρνηση για τη ζημιά που υπέστησαν.
Ÿ  Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
Ÿ  Να διασφαλιστεί η τιμή του παραγωγού, ώστε να μην πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.
Κοινωνική Συμμαχία για να υπάρξει διέξοδος
Σε κάθε περίπτωση, εργαζόμενοι και παραγωγοί χρειάζεται να εμπιστευτούν την πείρα τους και να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Τα κέρδη των καπιταλιστών είναι ασύμβατα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για επαρκή και φτηνά αγροτικά προϊόντα, για ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, για δουλειά με πλήρη δικαιώματα στη μεταποίηση.
Παραγωγοί και εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, το κεφάλαιο και την πολιτική του, που τους καταδικάζει στον αφανισμό και στη φτώχεια. Να διεκδικήσουν σύγχρονα δικαιώματα και να δυναμώσουν την Κοινωνική Συμμαχία, παλεύοντας για τη μόνη διέξοδο που συμφέρει το λαό: Την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, την οργάνωση της οικονομίας με κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοπαραγωγών και επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της μεταποίησης.
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πουλούν κοψοχρονιά τον κόπο τους σε βιομήχανους και εμπόρους
Οι κόποι μιας χρονιάς καταλήγουν κοψοχρονιά
στους μεταποιητές, που κάνουν χρυσές δουλειές...
Απέναντί τους έχουν το κράτος και τους μηχανισμούς του, που εκτός των άλλων τους αφήνει απροστάτευτους από τις μεγάλες ζημιές
Η παραγωγή, η μεταποίηση και η εμπορία ροδάκινων αποτελούσε και αποτελεί βασική απασχόληση αγροτών και εποχικών εργαζομένων κυρίως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και σε μικρότερη έκταση στους νομούς Πιερίας, Λάρισας και Κοζάνης.
Συνολικά σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Λάρισα και Κοζάνη, καλλιεργούνται 430.000 στρέμματα με δένδρα ροδάκινων και φέτος αναμένονταν να παραχθούν περίπου 850.000 τόνοι ροδάκινα. Από το σύνολο της παραγωγής, οι 450.000 τόνοι είναι συμπύρηνα που κατευθύνονται στη βιομηχανία για παραγωγή κομπόστας, χυμοποίηση, «κυβάκια» (κατάψυξη). Οι υπόλοιποι περίπου 400.000 τόνοι είναι επιτραπέζια ροδάκινα (286.000 τόνοι) και νεκταρίνια (103.000 τόνοι).
Οι ενδείξεις για τη φετινή παραγωγή ήταν ενθαρρυντικές, αλλά τον Ιούλη οι δενδροκαλλιέργειες χτυπήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και το χαλάζι, επέφεραν σημαντικές ζημιές, που είναι αμφίβολο αν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.
Ακόμη και με αυτές τις συνθήκες, η φετινή παραγωγή ήταν μεγαλύτερη από την περσινή, που χτυπήθηκε από τον παγετό και είχε ως αποτέλεσμα το 2016 να παραχθούν 277.000 τόνοι συμπύρηνου και 260.000 τόνοι επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια.
Αυτό τον πλούτο που με κόπους και με βάσανα παράγουν οι αγρότες της περιοχής, οι βιομήχανοι μεταποιητές και οι μεγαλέμποροι τον αγοράζουν «κοψοχρονιά» σε τιμές - ψίχουλα, που καθορίζονται πολύ μετά την παράδοση του προϊόντος από τους αγρότες. Στην πραγματικότητα, οι αγρότες από τον Ιούνη μέχρι και σήμερα παραδίδουν την παραγωγή τους στους βιομήχανους, στις ομάδες παραγωγών και στους συνεταιρισμούς, με «ανοιχτές τιμές», δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν τι θα πληρωθούν για κάθε κιλό ροδάκινα που έχουν παραδώσει.
Στο βιομηχανικό ροδάκινο, μέχρι και σήμερα (20/8) ήταν υποχρεωμένοι να τιμολογήσουν τα προϊόντα που παρέλαβαν και τις προηγούμενες μέρες άρχισαν πάλι να ανακοινώνουν τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής (υπολογίζεται στα 0,24 λεπτά μ.ο.). Ετσι, αναμένεται να πληρώσουν με 0,21 λεπτά το κιλό τα πρώιμα, με 0,23 ή 0,24 λεπτά το κιλό τα μεσοπρώιμα (που είναι και ο κύριος όγκος της παραγωγής) και με 0,26 ή 0,27 λεπτά το κιλό τα όψιμα.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) εμφανίζεται να δηλώνει ότι πάνω από το 95% του προϊόντος εξάγεται, αποδίδοντας «σε μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ», ενώ τρεις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Πέλλας βρίσκονται στη λίστα των πρώτων πενήντα κερδοφόρων επιχειρήσεων στη χώρα.
Στο επιτραπέζιο ροδάκινο οι τιμές κατρακύλησαν 40% - 50% κάτω. Ροδάκινα πουλήθηκαν με 0,12 και 0,15 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 0,30 λεπτά και στον καταναλωτή φτάνουν με πολλαπλάσιο κόστος. Στα ροδάκινα που οδηγούνται σε χυμοποίηση, η τιμή αναμένεται να πέσει ακόμη πιο χαμηλά, ίσως και στα 5 λεπτά.
Χτυπήματα από παντού
Για άλλη μια φορά, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Αντιμετωπίζουν για 4η χρονιά τη συνέχιση του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία και τα ρωσικά αντίμετρα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των εξαγωγών, από 168 εκατομμύρια ευρώ το 2013 σε 38,2 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανεξέλεγκτη ληστεία από τους εμποροβιομήχανους, που αξιοποιούν και το εμπάργκο για να παίρνουν κοψοχρονιά τα προϊόντα.
Βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις ζημιές στην παραγωγή σε ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και βερίκοκα, παρά τα τσουχτερά ασφάλιστρα που επιβάλλει. Ετσι, δεν γνωρίζουν αν θα αποζημιωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν από τις απρόσμενες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούλη (παρατεταμένες βροχοπτώσεις, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από τους 37 βαθμούς Κελσίου στους 15,5 βαθμούς) που είχαν ως αποτέλεσμα τη μικροκαρπία, αλλά και το μεγάλο ποσοστό προσβολής των ροδάκινων από ασθένειες, κυρίως μονίλια.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκρότησε Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει τις επόμενες μέρες σχετικά με τα αίτια των ζημιών στις ροδακινοκαλλιέργειες. Η γνωμοδότηση θα προκύψει ουσιαστικά με το τέλος της συγκομιδής και ακόμη και αν τελικά θεωρηθεί ότι η ζημιά μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ, στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εκτίμησης του πραγματικού μεγέθους της καταστροφής, αφού ούτε αναγγελία ζημιών έχει γίνει από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ούτε δηλώσεις έχουν υποβληθεί από τους αγρότες, ούτε εκτιμήσεις έχουν γίνει από τους γεωπόνους.
Στο μεταξύ, ακόμη οι αγρότες είναι απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, τα ΠΣΕΑ των τελευταίων 3-4 ετών, ενώ παράλληλα έχουν να λαβαίνουν από εξισωτικές αποζημιώσεις και επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2015. Επίσης, αρκετοί δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί από τους συνεταιρισμούς για την περσινή παραγωγή που παρέδωσαν και την ίδια ώρα καλούνται να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, την άγρια φορολόγηση, τις συνεχείς αυξήσεις εφοδίων, τις πανάκριβες πιστοποιήσεις για αγροτικά μηχανήματα κ.ά.
Πρόγραμμα δράσης από τους αγωνιστικούς Συλλόγους
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» ανέδειξε το θέμα των εξευτελιστικών τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ροδάκινου, καθώς και τις ακάλυπτες ασφαλιστικά ζημιές από τον ΕΛΓΑ στην αναμενόμενη φρουτοπαραγωγή, μέσα από αγωνιστική συγκέντρωση που οργάνωσε στις 13 Ιούλη. Στη συνέχεια, στις αρχές Αυγούστου, μαζί με τον Σύλλογο Γεωργών Βέροιας και τον Αγροτικό Σύλλογο Πέλλας «Η Ενότητα», οργάνωσαν συμβολική κατάληψη στον ΕΛΓΑ της Βέροιας, απαιτώντας πλήρη κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν στην παραγωγή τους.
Το επόμενο διάστημα, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με βασικά αιτήματα: Αμεση αναπλήρωση από την ΕΕ του χαμένου εισοδήματος λόγω του εμπάργκο. Εγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ συν 3.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Οπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», «καλούμε τους αγρότες σε εγρήγορση και αγωνιστική επαγρύπνηση μετά το τέλος της συγκομιδής, εφόσον η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Οι αγρότες δεν πρέπει να απογοητευτούν. Πρέπει να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση σε απόφαση να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συντονισμένα, με ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων. Σε συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να παλέψουμε για να ανατρέψουμε την πολιτική που μας ξεκληρίζει, που μας πνίγει στα χρέη, μας οδηγεί στη φτώχεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου