Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών η Λαϊκή Συσπείρωση

Τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τις λαϊκές οικογένειες έφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που έγινε στις 14 Σεπτέμβρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Σήμερα, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισαν τα εξής:
Η Λαϊκή Συσπείρωση, με επερώτησή της ανέδειξε:
Α) Τις τεράστιες ελλείψεις σε σπουδαστικές-φοιτητικές εστίες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας και τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής.
Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε σπουδαστικές-φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν γύρω στο 5% των σπουδαστών-φοιτητών. Και σ' αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, πληρώνουν ετησίως από 150 έως 400 ευρώ. Έτσι, πολλές εργατικές-λαϊκές οικογένειες, λόγω της μεγάλης ανεργίας και της φτώχειας, αδυνατούν και άλλες δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές. Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Στη ΛΑΡΙΣΑ, στο ΤΕΙ παρακολουθούν 10.000 σπουδαστές, εκ των οποίων πάνω από 60% κατάγεται από άλλους νομούς. Οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600. Για τους 600 φοιτητές της Ιατρικής και Βιοχημείας δεν υπάρχουν εστίες.
  • Στο ΒΟΛΟ, στους πάνω από 7.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 70 από τις εστίες και μάλιστα μόνο πρωτοετείς!
  • Στα ΤΡΙΚΑΛΑ, για τους 600 φοιτητές των ΤΕΦΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν εστίες!!!
  • Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ, για τους 1.200 σπουδαστές των ΤΕΙ και τους 400 των ΑΕΙ, καλύπτονται μόλις 50 εστίες!
Η Λαϊκή Συσπείρωση, ζήτησε να ξεκινήσει η μαζική κατασκευή εστιών στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας που θα καλύπτουν δωρεάν όλους τους σπουδαστές-φοιτητές που έρχονται από άλλους νομούς. Και μέχρι να γίνουν αυτές, να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση στη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων για την κάλυψη των άμεσων και μεγάλων αναγκών.
Ο Περιφερειάρχης δεν δεσμεύτηκε ούτε για την κατασκευή σπουδαστικών-φοιτητικών εστιών στους νομούς της Θεσσαλίας, παραπέμποντας το θέμα στην Πρυτανεία του ΠΘ και στο ΔΣ του ΤΕΙ, ούτε για ενοικίαση κλειστών ξενοδοχείων.
Β) Την κατάσταση δρόμων στην ΠΕ Λάρισας και τι κάνει η Περιφέρεια.
Συγκεκριμένα θέσαμε θέμα ανακατασκευής της ΠΕΟ Λάρισας - Βόλου, γιατί δέχεται μεγάλη κίνηση και βαρέων οχημάτων λόγω της αποφυγής των πανάκριβων διοδίων στο Μοσχοχώρι Λάρισας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά τροχαία και μάλιστα κάποια θανατηφόρα.
Ο Περιφερειάρχης, επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη μεγάλη καθυστέρηση του έργου, που ασφαλώς υπάρχει, όπως και στις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν και εφαρμόζουν την παράδοση στους επιχειρηματίες των ΕΟ, αφήνοντας σε κακή κατάσταση άλλους δρόμους, όπως η ΠΕΟ Λάρισας - Βόλου.
Ευθύνες έχει και η Περιφέρεια που αντί να πιέζει και να πάει κόντρα σε όποια συμφέροντα πετά την μπάλα στην εξέδρα. Να θυμίσουμε ότι και ο ίδιος ως βουλευτής της ΝΔ, είχε ψηφίσει τη σύμβαση παραχώρησης των ΕΟ σε επιχειρηματίες που επέβαλαν χαράτσια στα διόδια και ταυτόχρονα απαγορεύουν έργα σε «ανταγωνιστικούς» δρόμους, όπως θεωρείται η ΠΕΟ Λάρισας - Βόλου.
Το ίδιο έκανε και για το δρόμο Λάρισας - Φαρσάλων, που χρειάζεται εκ νέου χάραξη και κατασκευή με τα συμπληρωματικά έργα του και ξεκίνησαν μελέτες από το 2009, λόγω της ακαταλληλότητάς του. Δεν μπορεί, όμως, να συνεχίσει έτσι να απαντά. Πρέπει να πει τι κάνει η περιφέρεια για να επιταχυνθεί το έργο.
Για το μοναδικό δρόμο χωρίς άσφαλτο το 2017, στην ΠΕ Λάρισας, μεταξύ Γόννων - Ροδιάς, δεν έδωσε πειστική εξήγηση γιατί δεν έγινε το έργο εδώ και χρόνια, παρά την ύπαρξη μιας σειράς μελετών, μιλώντας γενικά για ένταξή του στο μέλλον σε κάποιο πρόγραμμα.
Για το δρόμο Βερδικούσης - Λογγά, που εγκαινίασε πριν λίγους μήνες, βγάζοντας φωτογραφίες, δεν έδωσε πειστική απάντηση, γιατί έμεινε ένα τμήμα χωρίς άσφαλτο και γιατί δεν προβλέφθηκαν μέτρα αντιστήριξης σε αρκετά σημεία που άρχισαν κατολισθήσεις, ούτε πότε θα γίνουν.
Γ) Για το κτίριο που προορίζονταν για Τελωνείο στο Ομορφοχώρι, και ρημάζει επί χρόνια, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι είναι θέμα του υπουργείου, χωρίς να πει τι έκανε η περιφέρεια να προχωρήσει.
Άλλα θέματα
Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψήφισε, σε αντίθεση με όλες τις άλλες παρατάξεις, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε 12 ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες εδαφικής συνεργασίας, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, γιατί αυτές δεν εξυπηρετούν εργατικές-λαϊκές ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, τις ΣΔΙΤ, τη λεγόμενη Κοινωνική Οικονομία, που είναι επιλογές ΕΕ και Κυβέρνησης. Ορισμένα παραδείγματα.
Η πρώτη, στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης βιώσιμου και υπεύθυνου Παράκτιου Τουρισμού και του Τουρισμού Κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Αυτό φυσικά δεν αφορά την απόκτηση της δυνατότητας, που δεν έχουν να κάνουν διακοπές και τουρισμό οι περισσότεροι εργαζόμενοι, άνεργοι στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, αλλά πως θα κερδίζουν περισσότερα οι εφοπλιστές και οι μεγαλοξενοδόχοι.
Άλλη, στοχεύει στην κατάρτιση και εφαρμογή «Αειφόρων Σχεδίων Ηλεκτροκινητικότητας», προκειμένου να υλοποιήσει δίκτυα υποδομών υπεραστικών και διαπεριφερειακών δικτύων φόρτισης που θα συν-τροφοδοτούνται από το «Πρότυπο ΑΠΕ», που σημαίνει με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικών Μέσων Μεταφοράς & παραγωγής-μεταφοράς ηλεκτρικής Ενέργειας.
Άλλη δράση, το «SEDEC» στοχεύει στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην επιχειρηματική εκπαίδευση νέων ανέργων 18-25 ετών από επαγγελματίες του τομέα της Δια βίου Μάθησης, των ΜΚΟ, της Εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων, που θα είναι οι ωφελούμενοι και στους νέους που τους καταδικάζει το σύστημα στην ανεργία θα καλλιεργούν την αυταπάτη ότι θα γίνουν επιχειρηματίες.
Με τη δράση «Interreg Europe», επιδιώκουν με πρόσχημα την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκμετάλλευσή της με την υποστήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να τονωθεί η ιδιωτική συμμετοχή, κυρίως νέων και καινοτόμων επιχειρηματιών και ΜΚΟ, σε ΣΔΙΤ.
Με τη δράση «CONDEREFF», πάλι στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, ετοιμάζουν το πλαίσιο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης σε περιφερειακό επίπεδο, στη διαχείριση και διάθεση απορριμμάτων, δομικών κατασκευών και κατεδαφίσεων, που θα φέρει μεγάλα κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών (στην Αμφιθέα Λάρισας και στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου), γιατί αντιτίθεται η παραγωγή και διανομή της Ηλεκτρικής Ενέργειας να ανήκει στους επιχειρηματίες, που σκοπό έχουν το κέρδος και όχι την εξασφάλιση φτηνής ενέργειας στο λαό, αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού ούτε το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για τους επενδυτές. Η παραγωγή και διανομή της Ενέργειας πρέπει να γίνεται από έναν εθνικό αποκλειστικά δημόσιο φορέα Ενέργειας, μέσα στο πλαίσιο μιας οικονομίας χωρίς εκμεταλλευτές, που θα εξασφαλίζει όσο γίνεται μεγαλύτερη επάρκεια ενέργειας, φτηνής για το λαό και θα προστατεύει το περιβάλλον.
  • Η Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή την πρόσληψη προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις στην Κτηνιατρική υπηρεσία, επέκρινε την Περιφερειακή Αρχή γιατί συμπλέει με την κυβέρνηση και την ΕΕ στην υλοποίηση της πολιτικής ανατροπής της πλήρους και σταθερούς εργασίας με πρόσχημα τα μνημόνια. Στην ίδια ρότα με την Περιφερειακή Αρχή κινήθηκαν και οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων, της Χρυσής Αυγής. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την πρόσληψη προσωπικού με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όχι μόνο των 3 θέσεων, αλλά για κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Η Λαϊκή Συσπείρωση συμφώνησε να κάνουν πρακτική στην Περιφέρεια σπουδαστές ΟΑΕΔ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, κ.λπ., αλλά υποστήριξε την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της μαθητείας που επιτρέπει τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των σπουδαστών. Πρότεινε η πρακτική άσκηση των σπουδαστών, να ενταχθεί οργανικά στη μάθηση και να είναι εξασφαλισμένη για όλους. Οι σπουδαστές να αμείβονται και να ασφαλίζονται με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και μέχρι να γίνει αυτό, να δίνει η περιφέρεια τη διαφορά από τα 11 ευρώ που δίνει ο ΟΑΕΔ, μέχρι τα 23,44 ευρώ του κατώτερου ημερομισθίου. Να εργάζονται 6ωρο, 5θήμερο, 30ωρο, κάτι που οι άλλες παρατάξεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, Οικολόγοι, ΧΑ) δεν στήριξαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου