Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Αρνητική απάντηση της δημοτικής αρχής στο αίτημα του ΚΚΕ να τιμηθεί η ηρωική Βαγγελίτσα Κουσιάντζα


Την αρνητική απάντηση της δημοτικής αρχής του Παλαμά Καρδίτσας στο αίτημά της να της υποδείξει χώρο για να τοποθετήσει πλακέτα προς τιμήν της ηρωικής δασκάλας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Έκπληξη και ερωτηματικά προκαλεί η στάση της δημοτικής αρχής του Παλαμά στη μη λήψη θετικής απόφασης σε αίτημα της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, η ΤΕ Καρδίτσας με τεκμηριωμένη αίτησή της, ζήτησε την υπόδειξη χώρου προκειμένου να εντοιχίσει τιμητική πλακέτα στη μνήμη της Παλαμιώτισσας δασκάλας, στελέχους του ΚΚΕ, Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, που εκτελέστηκε μετά από δίκη σκοπιμότητας τον Ιούνη του 1947 στη Ξηριώτισσα της Λαμίας.
Πρόκειται για εκδήλωση ενταγμένη στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, που οργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου τιμώνται πρόσωπα και γεγονότα που συνδέθηκαν με την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και που η αστική ιστοριογραφία επιχειρεί να αποσιωπήσει ή να διαστρεβλώσει.
Η δημοτική αρχή του Παλαμά, μέσα από μια απίστευτη κωλυσιεργία με ανιστόρητους ισχυρισμούς και προφάσεις, απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα.
Εκτιμούμε πως η απόφαση αυτή δεν εκφράζει το λαό του Παλαμά που έδωσε άπειρα δείγματα προσφοράς και θυσίας στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα. Σε πάμπολλες δε περιπτώσεις αυτή του η προσφορά σφραγίστηκε με αίμα.
Η Βαγγελίτσα αποτελεί εμβληματική προσωπικότητα για το Κόμμα μας που εμπνέει με την αγωνιστική στάση της τη νέα γενιά και σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε με συνειδητές ή ασυνείδητες επιλογές κάποιων να παραδοθεί στη λήθη. Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή ικανοποιώντας το αίτημα του ΚΚΕ.
Ως ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ δηλώνουμε ότι θα πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα παρά τα εμπόδια, προκειμένου η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα να βρει τη θέση που της ταιριάζει στο πάνθεον των ηρώων του λαϊκού κινήματος και στη συλλογική μνήμη της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου