Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Συνδυασμένη δράση σε εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους

Με την ομόφωνη ψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης επανεκλέχτηκε ο Γ. Χαρίτος.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε ιδιαίτερα η δουλειά της ΚΟ στην εργατική τάξη, αλλά και τη μικρομεσαία αγροτιά. Εντοπίστηκαν αδυναμίες που αφορούν στη δράση των κομματικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα για τη συσπείρωση και κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά και αναδείχτηκε θετική εμπειρία απ' τη δουλειά σε κλάδους όπως του εμπορίου, στους ΟΤΑ σε Λάρισα - Βόλο, στους χώρους της ιδιωτικής υγείας και των νοσοκομείων στη Λάρισα, όπως και στον κλάδο του Μετάλλου στο Βόλο.

Εκτιμήθηκαν ως θετικές οι πρωτοβουλίες του ΕΚ Λάρισας για μια σειρά από ζητήματα, αν και τονίστηκε η ανάγκη επιμονής, ώστε να ακουμπάνε στη δράση των μαζικότερων κλαδικών σωματείων, να εξασφαλίζεται η ουσιαστική ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική καθοδήγηση μελών και φίλων του Κόμματος που είναι εκλεγμένοι σε διοικήσεις. Εντοπίστηκαν ως αδυναμίες που πρέπει να καταπολεμηθούν η καμπανιακή δουλειά, οι γενικές κατευθύνσεις που καταλήγουν να αναπαράγουν δυσκολίες αντί να τις υπερνικούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πείρα που προκύπτει απ' τη δουλειά στους ΟΤΑ, στις κινητοποιήσεις για τις διαθεσιμότητες σε Λάρισα και Βόλο. Συγκεκριμένα, στη Λάρισα το κλαδικό συνδικάτο μετά από μια περίοδο ουσιαστικά αδράνειας δυνάμωσε τη δράση του, παίρνει πρωτοβουλίες, αποκτά κύρος σε πολλούς εργαζόμενους. Και στο επιχειρησιακό όμως οι δυνάμεις του Κόμματος παρεμβαίνουν με σταθερότητα και ανοιχτό μέτωπο στην πλειοψηφία. Στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα επιτεύχθηκε η συσπείρωση και κινητοποίηση νέων ευρύτερων δυνάμεων, κάτι στο οποίο βοήθησε η προσπάθεια της από τα κάτω οργάνωσης, συνελεύσεων σε διάφορους χώρους, ζύμωσης θέσεων, ενίσχυσης της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις, σταθερού μετώπου στην πλειοψηφία.

Αντίστοιχα και στο Βόλο όπου η δουλειά στηρίζεται σε λίγα κομματικά μέλη και οπαδούς, επιτεύχθηκε συσπείρωση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και μάλιστα στις εκλογές του επιχειρησιακού οι ταξικές δυνάμεις έφτασαν μια ανάσα απ' την πλειοψηφία. Ο προσανατολισμός της Οργάνωσης στην καθοδήγηση βήμα το βήμα της δουλειάς, η στήριξη και η πρόκληση μαχητικής στάσης και αυτοθυσίας στη δουλειά των κομματικών μελών έφεραν αποτελέσματα. Δυνάμωσε η συζήτηση στους χώρους δουλειάς. Η προπαγάνδα ήταν συγκεκριμένη, αποκάλυπτε τη στάση της πλειοψηφίας, αλλά και τη σχέση των απολύσεων με το συνολικό σχεδιασμό για τους δήμους, τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ. Στοχοποιήθηκε η δημοτική αρχή σαν κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Δυνάμωσε η συσπείρωση γύρω απ' το ΠΑΜΕ.

Επισημάνθηκε ως ζητούμενο και άμεσος στόχος το στέριωμα των δυνατοτήτων που αναδείχτηκαν, το δυνάμωμα της ΚΟ με στρατολογίες.

Πολύτιμη πείρα

Εκτιμήθηκε ότι συγκεντρώνεται πολύτιμη πείρα για το πως μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά η ΚΟ, στη βάση της όξυνσης των προβλημάτων στους χώρους δουλειάς, για το πώς μπορεί να μετρά βήματα στην οργάνωση εργαζομένων με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να ενισχύεται η συζήτηση και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ακουμπώντας στο ΠΑΜΕ, να αποφασίζουν και να συμμετέχουν άμεσα στην οργάνωση και στη διεξαγωγή της πάλης.

Συνολικά συγκροτήθηκαν δέκα επιτροπές αγώνα ή σωματειακές επιτροπές σε χώρους δουλειάς τον τελευταίο χρόνο. Στη Λάρισα αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γίνουν μαζικές συνελεύσεις, να ξεπεραστεί ο φόβος και να ξεδιπλωθούν μαζικές αντιδράσεις. Στο να συσπειρωθούν οι πιο πρωτοπόροι εργαζόμενοι, να ενταχθούν πιο δραστήρια στη δράση και των κλαδικών σωματείων, να γίνουν μαζικές εγγραφές νέων μελών.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι στα σούπερ μάρκετ που εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι είναι στο στόχαστρο της εργοδοσίας με μειώσεις μισθών, απολύσεις κ.λπ. Η επιτροπή έχει κατακτήσει σοβαρό ρόλο στην οργάνωση της πάλης, μαζί με το κλαδικό συνδικάτο, έχει άμεσες παρεμβάσεις, με συνεχή ενημέρωση και επαφή με τους εργαζόμενους. Εχει καταξιωθεί ευρύτερα και κατορθώσει να αλλάξει σε αγωνιστική κατεύθυνση το κλίμα, καθώς πριν από ενάμιση χρόνο οι εργαζόμενοι ήταν στην πλειοψηφία τους αρνητικοί, έχοντας διάθεση «να τα βρούμε με την εργοδοσία», θεωρούσαν ότι οι φιλικές, οικογενειακές κ.λπ. σχέσεις που είχαν θα τους προστάτευαν.

Απ' τη δράση αυτή υπάρχει και μια γενικότερη επίδραση στη συνείδηση των πιο πρωτοπόρων, με αρκετές παρεμβάσεις και έκφραση ταξικής αλληλεγγύης σε άλλους χώρους - κλάδους που αγωνίζονται.

Αντίστοιχη θετική πείρα και γενικότερα συμπεράσματα βγαίνουν απ' τη δράση σε εμπορικά στο Βόλο. Γενικότερα αναδείχτηκαν οι δυνατότητες, με άμεση παρέμβαση και πρωτοβουλίες να αντιμετωπίζονται οι αρνητικοί συσχετισμοί, να ξεμπροστιάζονται οι εργοδοτικοί στα μάτια των εργαζομένων, να ενισχύεται η αγωνιστική διάθεση και στάση.

Αναδείχτηκαν όμως και οι δυσκολίες της παρέμβασης σε εργαζόμενους με μικρή κοινωνική και πολιτική πείρα. Οπως και τα όρια του συνδικαλιστικού αγώνα σ' ένα χώρο δουλειάς, στο βαθμό μάλιστα που δεν επιτεύχθηκε γενίκευση των αντιδράσεων, σύνδεση με άλλους χώρους που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και ανάδειξη του προβλήματος στην πόλη. Είναι χαρακτηριστικές τέτοιες δυσκολίες στη «Χαλυβουργία», ιδιαίτερα στην περίοδο της μεγάλης απεργίας στον Ασπρόπυργο, που το κλαδικό σωματείο μετάλλου έβαλε τη σφραγίδα του, παρά τα μικρά αποτελέσματα, που τώρα όμως κάτω και από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις της εργοδοσίας αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Φάνηκε η ανάγκη η παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων να στοχεύει σταθερά στο να βγάζουν οι εργαζόμενοι γενικότερα πολιτικά συμπεράσματα, με δυνάμωμα της διαφώτισης, με πιο συχνή - ουσιαστική συζήτηση, στερεώνοντας τους δεσμούς με τους πιο πρωτοπόρους απ' αυτούς, σταθεροποιώντας έναν πυρήνα - υποδομή για τη συνέχεια του αγώνα και μετά τη λήξη της συγκεκριμένης προσπάθειας. Αντιμετωπίζοντας πρακτικά την όποια απογοήτευση, συνεχίζοντας και διευρύνοντας τις παρεμβάσεις και για άλλα ζητήματα.

Δράση με σχέδιο

Σε ό,τι αφορά στη δράση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας υπογραμμίστηκε πως αναδεικνύεται σε σοβαρό μοχλό για τη δουλειά στο εργατικό κίνημα της περιοχής. Πέρα απ' τις άμεσες παρεμβάσεις για προβλήματα στους χώρους δουλειάς, που ανοίγουν δρόμους συσπείρωσης και οργάνωσης ευρύτερων δυνάμεων, πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για διάφορα ζητήματα της ζωής των εργαζομένων και των παιδιών τους (ζητήματα αλληλεγγύης, φροντιστήρια για παιδιά, θεατρική ομάδα κ.λπ). Η δράση του ανοίγει δρόμους, όμως τονίστηκε ότι πρέπει να μεγαλώσει η απαίτηση, να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι, ώστε να γίνει υπόδειγμα ταξικής δράσης και συσπείρωσης, οργάνωσης εργατών. Επιπλέον, επισημάνθηκε πως το ΕΚ, αξιοποιώντας και την πείρα των αγροτικών κινητοποιήσεων, την αλληλεγγύη και τα βήματα κοινής δράσης που έγιναν, μπορεί και πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της συμμαχίας, της κοινής δράσης εργατών - αγροτών.

Επισημάνθηκε η ανάγκη καταπολέμησης των δυσκολιών στην ενεργοποίηση ευρύτερων δυνάμεων, διασφάλισης ουσιαστικής καθοδήγησης των κομματικών ομάδων και των εκλεγμένων σε σωματεία, με επιμονή στα θετικά βήματα που έγιναν όπως η βελτίωση της συζήτησης, ο καλύτερος προγραμματισμός σε βάθος χρόνου και με δυνάμωμα της κομματικής παρέμβασης και καθοδήγησης. Κι αυτό καθώς υπάρχει ήδη στο συνδικαλιστικό κίνημα μια πολύ σοβαρή δύναμη κρούσης στην πορεία ανασύνταξης του κινήματος, που πρέπει να αξιοποιηθεί. Οι εκατοντάδες εκλεγμένοι σε διοικήσεις είτε μέλη του κόμματος, είτε φίλοι του, χρειάζονται εξοπλισμό, βοήθεια για την οργάνωση της δράσης στο χώρο τους.

Ετσι που να προωθείται ο στόχος για οικοδόμηση πυρήνων ταξικής δράσης σε ολοένα και περισσότερους χώρους δουλειάς, που θα κατακτάνε επάρκεια και πρωτοβουλία στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, θα γίνονται πυρήνες υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, θα παρεμβαίνουν για όλα όσα τους απασχολούν, θα επιδρούν στη συνείδησή τους, θα διευρύνουν συνεχώς γύρω τους τη μαχητική συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων σε αντικαπιταλιστική γραμμή, θα αποκαλύπτουν - περιορίζουν - απομονώνουν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Για τη δουλειά στην αγροτιά

Σε ό,τι αφορά στη μικρομεσαία αγροτιά, εκτιμήθηκε ότι η ΠΑΣΥ έχει δυναμώσει την παρουσία της. Οτι το ανεβασμένο κύρος των Ομοσπονδιών επιτρέπει την κινητοποίηση αρκετών δυνάμεων, την παρέμβαση σε ευρύτερες μάζες αγροτών, με το πλαίσιο και τον προσανατολισμό της ΠΑΣΥ. Τονίστηκε πως η όξυνση των προβλημάτων των φτωχών και μεσαίων αγροτών, τα μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν αποτέλεσαν τη βασική αιτία της πρόσφατης κινητοποίησης, σε συνδυασμό με μια συστηματική προπαρασκευαστική δουλειά, απ' τις ΟΑΣ, με καλό σχεδιασμό. Επισημάνθηκε πως στη διάρκεια της κινητοποίησης το μπλόκο της Νίκαιας αναδείχτηκε σε ευρύτερο πόλο συσπείρωσης πανελλαδικά, επέδρασε σ' ένα βαθμό στα αιτήματα, στον προσανατολισμό σε πολύ ευρύτερες μάζες αγροτών και σε άλλες περιοχές, στο να αντιμετωπιστούν προσπάθειες πλαγιοκόπησης από άλλες δυνάμεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αλληλεγγύη που εκφράστηκε από όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής στους αγρότες στο μπλόκο. Στη μαζική συμμετοχή νέων σε ηλικία αγροτών και τις δυνατότητες που αυτή ανοίγει για τη συνέχεια της δράσης. Στο γεγονός ότι νέα στελέχη αναδείχτηκαν σ' αυτή τη μάχη. Στην καλύτερη κατανόηση και ανάμεσα στους αγρότες της αναγκαιότητας της κοινής δράσης και συμμαχίας με τους εργαζόμενους, ΕΒΕ, νεολαία.

Οι κομματικές δυνάμεις δούλεψαν αυτή την ανάγκη κοινής δράσης εργατών - φτωχών αγροτών με υλικά διαφώτισης, με κοινά κλιμάκια και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, άνοιξαν γενικότερη ζύμωση στις πόλεις και στα χωριά σε σημαντικά μεγαλύτερη έκταση απ' ό,τι άλλες φορές. Εκτιμήθηκε ότι η παρέμβαση του Κόμματος στην αγροτιά της περιοχής αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και μπορεί να γίνει με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες μετά την κινητοποίηση, καθώς περισσότεροι αγρότες ακούνε καλύτερα τις θέσεις του Κόμματος, κατανοείται καλύτερα η ανάγκη της λαϊκής συμμαχίας. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται σοβαρές προϋποθέσεις για βήματα στην αναδιοργάνωση αγροτικών συλλόγων, στο δυνάμωμα της δράσης των ΟΑΣ.

Σημειώθηκε πως βασικός άξονας - κρίκος στη δουλειά συσπείρωσης και οργάνωσης δυνάμεων είναι η κρίση και οι συνέπειές της, ο ρόλος της ΚΑΠ και της EE, ότι η διέξοδος υπέρ των φτωχών αγροτών βρίσκεται σε σύγκρουση μ' αυτές τις πολιτικές, η προοπτική τους είναι σε μια άλλη οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, σε άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων κλπ.

Σε ό,τι αφορά στους ΕΒΕ εκτιμήθηκε ότι η ΠΑΣΕΒΕ δυνάμωσε τις παρεμβάσεις και την αντιπαράθεση με τις ομοσπονδίες, οι γραμματείες κατέκτησαν μια σταθερή δραστηριότητα. Επισημάνθηκε, ωστόσο, η ανάγκη δουλειάς με επιμονή, ώστε οι θέσεις του Κόμματος να φτάσουν ακόμα πλατύτερα, η επικέντρωση σε 3-4 κλάδους σε κάθε νομό (κατασκευές, εμπόριο, επισιτισμό, μεταφορές), ο σχεδιασμός πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων που θα καλλιεργούν την ανάγκη της συμμαχίας κατά κλάδο.

Θετική ήταν, τέλος, η αποτίμηση της δράσης των λαϊκών επιτροπών. Στη Θεσσαλία έχουν συγκροτηθεί 38, αναπτύσσουν σημαντική δράση, αν και ακόμα είναι πίσω απ' τις δυνατότητες που υπάρχουν για συσπείρωση δυνάμεων και κινητοποίησή τους. Οι λαϊκές επιτροπές διεύρυναν το περιεχόμενο της δράσης τους π.χ. στη Λάρισα πολλές ήταν οι παρεμβάσεις τους για επανασυνδέσεις ρεύματος, για νοσοκομειακή περίθαλψη ανασφάλιστων και για προβλήματα σε σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου