Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ο αγώνας τους δεν έχει ημερομηνία λήξης


  • Μαζικά συμμετείχε στο συλλαλητήριο η φτωχομεσαία αγροτιά
  • Συμπαράσταση κι αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ την ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές και εκλεγμένους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική


Με ένα μαζικό, γεμάτο ενέργεια και παλμό συλλαλητήριο, αγρότες απ' όλη τη χώρα, που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται στα μπλόκα «της οργής και της αγανάκτησης» αντιμετωπίζοντας την κρατική καταστολή και την ασύστολη συκοφαντία του κυβερνητικού προπαγανδιστικού μηχανισμού, έκαναν ξεκάθαρο στην τρικομματική κυβέρνηση ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας επιβίωσης και θα συνεχιστεί με όλες τις μορφές. Για ακόμη μία φορά μαζικοί φορείς εργαζομένων, σπουδάζουσας νεολαίας, του αγωνιστικού κινήματος γυναικών, εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και αντιπροσωπείες Λαϊκών Επιτροπών από συνοικίες της Αθήνας συμμετείχαν στην κινητοποίηση συνεχίζοντας έτσι το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα όλο αυτό το διάστημα εξέλιξης των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Πρώτοι στην πλατεία Βάθης, τόπο του συλλαλητηρίου, κατέφθασαν οι αγρότες της Κρήτης που είχαν ξεκινήσει από την Κυριακή για να πάρουν μέρος στη μεγάλη αγωνιστική σύναξη των ξωμάχων. Σιγά σιγά κατέφθαναν αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, αλλά και αντιπροσωπείες του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και των ταξικών συνδικάτων. Τελευταίοι κατέφθασαν με πορεία και εν μέσω χειροκροτημάτων οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς στο δρόμο προς Αθήνα τους σταμάτησαν δυνάμεις της Αστυνομίας για να κάνουν έλεγχο στα λεωφορεία που τους μετέφεραν. «Αγροτιά - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε κατά την είσοδο των Θεσσαλών και Στερεοελλαδιτών αγροτών στην πλ. Βάθης.

''Αγώνας περηφάνιας και αξιοπρέπειας''


Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Β. Μπούτας υπογράμμισε: «Για 30 μερόνυχτα η φτωχή και μεσαία αγροτιά της χώρας έδωσε έναν ηρωικό αγώνα στα μπλόκα της οργής και αγανάκτησης. Οργή και αγανάκτηση γιατί βλέπουμε το μόχθο μας να πηγαίνει χαμένος αφού το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνάρτηση με τις χαμηλές έως και εξευτελιστικές τιμές, μας οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Για 30 μερόνυχτα αντιμετωπίσαμε την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης καθώς η απάντησή της στα αιτήματά μας ήταν τα ΜΑΤ, τα χημικά, τα δακρυγόνα. Δώσαμε έναν αγώνα περηφάνιας και αξιοπρέπειας, κόντρα στο ρεύμα της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας που καλλιεργούν. Στα μπλόκα αντιπαλέψαμε συνολικά την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, την ΚΑΠ της ΕΕ που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια των λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών καπιταλιστών».
Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στη «μεγάλη, πρωτόγνωρη και συγκινητική λαϊκή αλληλεγγύη» που εκφράστηκε στους αγώνες των αγροτών, αφού «για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση και ένταση οι μαζικοί φορείς εργαζομένων, ΕΒΕ, νεολαίας, γυναικών των λαϊκών οικογενειών στάθηκαν αποφασιστικά στο πλευρό μας. Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών και του λαού της Αθήνας δείχνει για μια ακόμη φορά πως ωριμάζει στη συνείδηση όλων μας ότι μόνο μια τέτοια λαϊκή συμμαχία, όλων των κοινωνικών ομάδων, μπορεί να βάλει φρένο στην εξαθλίωση του λαού μας. Δηλαδή, αυτών που πλήττονται από την πολιτική που είναι σε όφελος των εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και μεγαλοαγροτών με καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις».

Παροχές στην πλουτοκρατία, εξαθλίωση για το λαό


Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Β. Μπούτας επισήμανε: «Η εξαθλίωση εκφράζεται με το ξεκλήρισμα των αγροτών και κτηνοτρόφων και την ερήμωση των χωριών μας, τους μισθούς πείνας, τις εξευτελιστικές συντάξεις, τα μικρομάγαζα που βάζουν λουκέτο, τα παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία από την πείνα, τους χιλιάδες άστεγους και ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια να φάνε, το αίσχος με τη δημόσια Υγεία και Πρόνοια, την Παιδεία. Προχτές, στη Λάρισα 2 νέα παιδιά - σπουδαστές από λαϊκές οικογένειες πέθαναν και 3 χαροπαλεύουν γιατί δεν είχαν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο να ζεσταθούν και χρησιμοποίησαν μαγκάλι με αυτή την τραγική κατάληξη. Πετρέλαιο που η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δίνει αφορολόγητο στους εφοπλιστές για να αυγατίζουν τα κέρδη τους, όμως οι αγρότες για γεωργική χρήση και οι λαϊκές οικογένειες για θέρμανση πρέπει να το πληρώνουν 1,5 ευρώ το λίτρο».
Ο Β. Μπούτας μετέφερε το διάλογο που είχε η αντιπροσωπεία των μπλόκων στις πρόσφατες συναντήσεις της με τα αρμόδια υπουργεία: «Προσπαθώντας να απαντήσουν γιατί οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, μας είπαν ότι αν δεν τους το δώσουν θα πάρουν τα καράβια τους και θα φύγουν, οι αγρότες όμως δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα χωράφια τους». «Σκεφτείτε κι αυτό», είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους: «Οταν οι εφοπλιστές μεταβιβάζουν τα καράβια τους δεν πληρώνουν φόρο. Οταν εμείς πάμε να μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας ένα σπίτι ή το χωράφι μας η Εφορία μάς ξυρίζει με κρύο νερό και στομωμένο ξυράφι. Ε, λοιπόν, το λέμε ανοιχτά: Να γίνουν τα καράβια λαϊκή περιουσία».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην εκποίηση όσων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου έχουν απομείνει και αφορούσαν στην αγροτική παραγωγή, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η «ΔΩΔΩΝΗ», όπως επίσης και στο «χάρισμα» της Αγροτικής Τράπεζας «μέσα σε μια νύχτα» για να εξασφαλιστεί η μεγιστοποίηση του κέρδους του Σάλλα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί υποθηκευμένης αγροτικής περιουσίας. Κατήγγειλε τη συντονισμένη προσπάθεια συκοφάντησης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς προπαγάνδας και πρόσθεσε ότι με τους αγώνες τους οι αγρότες «ανέδειξαν το αγροτικό πρόβλημα στο σύνολό του, σπάζοντας τα επικοινωνιακά ψεύδη της κυβέρνησης», η οποία έδειξε και πάλι το αυταρχικό της πρόσωπο, όπως κάνει με κάθε λαϊκή κινητοποίηση, των χαλυβουργών, των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς και των ναυτεργατών.
Κατέληξε λέγοντας ότι με την κινητοποίησή τους οι αγωνιζόμενοι αγρότες τιμούν την 103η επέτειο της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ: «Τότε δώσανε το αίμα τους για να απαλλοτριώσουν τα τσιφλίκια, για να γίνουν αφέντες της γης που καλλιεργούσαν. Σήμερα η γη και η παραγωγή συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια, δημιουργούνται αργά αλλά σταθερά τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια - μεγάλες καπιταλιστικές ιδιοκτησίες και οι σύγχρονοι κολίγοι. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δυναμώνουμε τη λαϊκή συμμαχία και την κοινή δράση απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Είμαστε οι κερδισμένοι γιατί αγωνιζόμαστε. Ο αγώνας δεν έχει ημερομηνία λήξης, ενισχύεται, κλιμακώνεται και η κυβέρνηση θα νιώθει την αγωνιστική μας αναπνοή όλο και πιο σιμά της».
Στη χτεσινή συγκέντρωση έκαναν ακόμη σύντομες ομιλίες: Ο Γιάννης Βάγγος, από το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας, είπε ότι «θέλουν να μας κάνουν εργάτες γης με 5 και 10 ευρώ μεροκάματο». Ο Βασ. Στανιόπουλος, από το μπλόκο του Προμαχώνα Σερρών, αναρωτήθηκε «πόσοι από εμάς θα αντέξουν και τούτη τη χρονιά;». Ο Βαγ. Μολασιώτης, εκπρόσωπος των μπλόκων της Πελοποννήσου, εξήγησε ότι «θέλουν να μας κάνουν δούλους στα χωράφια μας». Ο Παντ. Μόσχος, εκπρόσωπος των παραγωγών λαϊκών αγορών, ζήτησε «να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας». Ο Γιώργος Ντισπυράκης, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, ξεκαθάρισε ότι «η Κρήτη θα είναι στην πρώτη γραμμή». Ο Σ. Τσουρουνάκης από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων είπε πως «ο αγώνας μας δεν μπορεί να μη στραφεί κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ».
Την ανάγκη ανάπτυξης κοινών αγώνων εργατών - αγροτών ενάντια στην επιθετικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, που τσακίζουν τα εργατικά μεροκάματα και το αγροτικό εισόδημα, υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Απ. Γαρμπής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών.
Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή διασχίζοντας τις οδούς Πατησίων και Σταδίου. Εκεί αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και πήραν το δρόμο της επιστροφής στις περιοχές τους, όπου από σήμερα θα ξεκινήσουν Γενικές Συνελεύσεις για την παραπέρα ανάπτυξη των κινητοποιήσεων. Οπως είπε ο Β. Μπούτας, «τις επόμενες μέρες, ρίχνουμε βάρος στην οργάνωση του αγώνα και του κινήματος, στη δημιουργία αγροτικών συλλόγων, στη δημιουργία ομοσπονδιών και ξεκινάμε ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων με πολυποίκιλες μορφές που βεβαίως εκτιμώντας την κατάσταση και την εξέλιξη των προβλημάτων θα αποκτούν κάθε φορά και διαφορετική μορφή».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου