Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

''Βαθιά κουτσουρεμένη'' η συνδεδεμένη ενίσχυση


Β. Μπούτας: Φταίχτης η ΚΑΠ της ΕΕ, γι' αυτό παλεύουμε να την ανατρέψουμε

«Βαθιά κουτσουρεμένη» είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση για την περσινή σοδειά που παίρνουν, αυτό το διάστημα οι βαμβακοπαραγωγοί, καθώς, λόγω του ότι στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι πάνω από 2.500.000 στρέμματα, που είναι το πλαφόν το οποίο έχει τεθεί στο πλαίσιο της ΚΑΠ, η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

Ετσι, οι παραγωγοί, αντί για 80 ευρώ το στρέμμα που θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε υπέρβαση του πλαφόν, παίρνουν 72, χάνουν, δηλαδή, 8 ευρώ το στρέμμα, ενώ τα διπλάσια, σχεδόν και συγκεκριμένα 15,5 ευρώ το στρέμμα, χάνουν όσοι το συνολικό ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης που δικαιούνται ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ -καλλιεργούν, δηλαδή, πάνω από 69,5 στρέμματα- καθώς τους επιβάλλεται 10% παρακράτηση στην ενίσχυση.

Σ' αυτό το πρόβλημα, που παρουσιάζεται αμέσως μετά τη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση, αναφέρθηκε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Β. Μπούτας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο αποδεικνύει το πόσο δίκιο έχουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες που υποστηρίζουμε ότι η ΚΑΠ της ΕΕ λειτουργεί σε βάρος μας, μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα και γι' αυτό παλεύουμε να την ανατρέψουμε».

Η κυβέρνηση -είπε στη συνέχεια- δεν ικανοποίησε το αίτημα να αποζημιωθούν, από τον ΕΛΓΑ, οι βαμβακοπαραγωγοί για τις μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και να πάρουν κανονικά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, όλοι, εκτός από εκείνους που είτε δεν παράδωσαν καθόλου βαμβάκι, ή έκαναν δήλωση καλλιέργειας χωρίς, όμως, να καλλιεργήσουν, που είναι το πρώτο από τα 16 σημεία του διεκδικητικού πλαισίου αιτημάτων, που οι αγρότες των 35 μπλόκων πρόβαλλαν στη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης.

Και εξήγησε: Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, το «δίδυμο» της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Τσαυτάρης - Χαρακόπουλος, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, την απέρριψαν και, ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι όποιος αγρότης θέλει ν' αποζημιώνεται για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, πρέπει, από τον ερχόμενο Δεκέμβρη, να πληρώσει επιπλέον ασφάλιστρο -πρόσθετο «χαράτσι», δηλαδή- στον ΕΛΓΑ. Αποδεικνύεται, έτσι -τόνισε- πόσο σωστή και δίκαιη είναι η διεκδίκησή μας για ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα τις αποζημιώνει στ 100%.
Οσο, δε, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε δέχτηκε ούτε το αίτημα να μη γίνει καμιά παρακράτηση, αλλά ούτε και τις προτάσεις των αγωνιζόμενων αγροτών για το ποιοι να τη δικαιούνται κι έβαλε ορισμένους όρους, χωρίς να παίρνει υπόψη τις ζημιές από το σκουλήκι κατά τεμάχιο και χωριό και χωρίς έλεγχο από τον ΕΛΓΑ, ή άλλη αρμόδια υπηρεσία.

Ολα αυτά και πολλά άλλα που θα δούμε στη συνέχεια -κατέληξε ο Β. Μπούτας- επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει, ακόμα πιο άγρια και σκληρά, την επίθεση εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών για να τους αφανίσει και γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί, με μεγαλύτερη μαζικότητα και δυναμισμό, καλύτερη οργάνωση και συντονισμό και, προπάντων με ακόμα πιο ισχυρή τη λαϊκή, αγωνιστική συμμαχία.

Εκτιμούμε -είπε- ότι αν ήταν μεγαλύτερη η συμμετοχή και η ενεργή στήριξη από τους μαζικούς φορείς θα είχαμε λυγίσει την κυβερνητική αδιαλλαξία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου