Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ρίζος Μαρούδας: Ο αγώνας των αγροτών αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη

Στα συμπεράσματα από την πολυήμερη, σκληρή μάχη που έδωσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα μπλόκα, αναφέρεται ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
-- Μετά από ένα μήνα που οι αγρότες ήταν στους δρόμους, τι μπορούμε να πούμε ότι κέρδισαν;
-- Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και αυτό δεν είναι απλώς σχήμα λόγου. Δόθηκε αγώνας επιβίωσης με δίκαια αιτήματα. Κλείνουμε αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων με περηφάνια και αποχωρήσαμε από τα μπλόκα με ψηλά το κεφάλι. Είχαμε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε αυτή την κινητοποίηση, που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το αγροτικό κίνημα και για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν. Η συγκρότηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συσπείρωσε περίπου 40 μπλόκα σε όλη τη χώρα, αποτελεί κατάκτηση του κινήματος και η σημασία της θα φανεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Εγινε ένα σημαντικό βήμα στην έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης από τα άλλα λαϊκά στρώματα, από φορείς, εργατικά σωματεία, συλλόγους γυναικών και νεολαίας. Τονίζουμε ιδιαίτερα τη συμπαράσταση από τους ιδιοκτήτες φορτηγών και ταξί, που ήρθαν με μηχανοκίνητη πορεία στα μπλόκα, καθώς και από τους ψαράδες. Εγιναν μαζικά αγροτικά και παλλαϊκά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της «Agrotika» και κορυφώθηκαν με το συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Παράλληλα, στο Μπλόκο Νίκαιας, που αποτελούσε σημείο αναφοράς, έγιναν τρία πολύ μαζικά συλλαλητήρια αγροτών, μαζί με άλλους εργάτες, φοιτητές, γυναίκες, συνταξιούχους, με συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού, σπάζοντας, στην πράξη, την τρομοκρατία της κυβέρνησης με τις παρατεταγμένες πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ. Τρανή απόδειξη πως ο λαός ενωμένος, αποφασισμένος και, φυσικά, με μαζική συμμετοχή, μπορεί να ανατρέπει κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να ανοίξει το δρόμο για ανατροπή συνολικά της βαρβαρότητας που ζούμε σήμερα.
Τα αγροτικά μπλόκα έβαλαν επί τάπητος και ανέδειξαν τα προβλήματα επιβίωσης, τη διατροφική εξάρτηση της χώρας, την ταξική πολιτική της συγκυβέρνησης. Οπως για παράδειγμα στο θέμα του αφορολόγητου πετρελαίου, που το δίνει σε εφοπλιστές, ενώ η τιμή του είναι απαγορευτική για την καλλιέργεια και τη θέρμανση. Ασκήθηκε ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση, για 5 χρόνια δεν θα πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς και η πίεση συνεχίζεται.
-- Ποια προβλήματα και ποιες αδυναμίες εμφανίστηκαν στη διάρκεια αυτής της μάχης και πώς μπορούν να ξεπεραστούν στο μέλλον;
-- Σαφέστατα το αγροτικό κίνημα χρειάζεται να κάνει σημαντικά βήματα στην καλύτερη οργάνωση και συγκρότησή του. Η λειτουργία ζωντανών, μαχητικών Αγροτικών Συλλόγων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συσπειρώσουν την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων, να πειστούν περισσότεροι για την ανάγκη να παλέψουν και να διεκδικήσουν όχι μόνο εισόδημα για να επιβιώσουμε, αλλά και δωρεάν, δημόσια Υγεία για την αγροτική οικογένεια, σχολεία με δημόσια και δωρεάν μόρφωση, αθλητισμό για τα παιδιά μας και άλλα.
Σήμερα είναι πιο δύσκολο να έχεις άμεσες κατακτήσεις. Ομως ένας αγώνας δεν μετριέται με το τι παίρνεις κάθε φορά «στο χέρι». Ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, ανακόπτει το κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης. Η έκφραση αλληλεγγύης είναι σημαντική, αλλά δεν φτάνει από μόνη της. Χρειάζεται να γίνουν ουσιαστικά βήματα στο δυνάμωμα της κοινής δράσης, πρωτοβουλιών, διεκδίκησης ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, στη συμμαχία του ΠΑΜΕ με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, την περίοδο των μπλόκων να γίνει απεργία των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων για το θέμα της άγριας φοροληστείας, αφού αφορά όλους, μιας που ο λαός πληρώνει την καπιταλιστική κρίση και υπάρχουν κοινά αιτήματα διεκδίκησης.
-- Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τη στάση που κράτησαν η συγκυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες;
-- Δεν ήταν εύκολη η κινητοποίηση - αν και διαθέσεις είχαν εκδηλωθεί - γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε την καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ξεκίνησε με υπονόμευση της κινητοποίησης από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπου μπορούσαν να επηρεάσουν και να συγκρατήσουν κόσμο στο να βγει και να συμμετάσχει, συκοφάντησαν τα αιτήματά μας και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στο φορολογικό. Προσπάθησαν να στρέψουν τα άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον μας, ότι δήθεν μας ενδιαφέρει μόνο να μη φορολογηθούμε.
Στήθηκαν αντι-μπλόκα από κυβερνητικούς συνδικαλιστές και συνδικαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με διαφορετικά αιτήματα, γενικόλογα, που δεν προστατεύουν την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών, δεν καταγγέλλουν και δεν καταδικάζουν την ΕΕ που μας ξεκληρίζει, επικεντρώθηκαν μόνο στο φορολογικό. Γίνεται προσπάθεια να «αναστήσουν» ξανά τις ξεπουλημένες τριτοβάθμιες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Για μια ακόμη φορά, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω της κινητοποίησης, ήρθαν τα νέα αγροτοδικεία για τους αγρότες της Θεσσαλίας. Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν και θα ανακόψουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Βγαίνουμε στα μπλόκα γιατί η πολιτική τους δημιουργεί αδιέξοδα και δεν φοβόμαστε από τα δικαστήρια, τα δακρυγόνα, τα χημικά, την καταστολή, αντίθετα μας πεισμώνουν.
Επίσης, κανένα από τα κόμματα που συναντηθήκαμε δεν έβγαλε κεντρική ανακοίνωση στήριξης του αγώνα, αλλά και των αιτημάτων που προέβαλε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Πρέπει να τονίσω ότι, για μια ακόμη φορά, μόνο το ΚΚΕ ολόπλευρα στήριξε αυτή την κινητοποίηση, εκδήλωσε τη συμφωνία του με τα αιτήματα και τις μορφές της κινητοποίησης, επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ τα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Αλλη επίσκεψη πολιτικού αρχηγού δεν έγινε στο Μπλόκο της Νίκαιας, σε αντίθεση με πέρσι.
Οι αγρότες βγάζουν συμπεράσματα για το ποιος είναι δίπλα τους και αυτό θα πρέπει να εκδηλωθεί και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μάη. Χρειάζεται να αξιοποιήσουν και την ψήφο για να εκφράσουν την οργή και αγανάκτησή τους απέναντι στα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, που τους οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα.
-- Η ΕΕ, με την ΚΑΠ, συνεχίζει να ξεκληρίζει μικρομεσαίους αγρότες. Υπάρχει, τελικά, σωτηρία γι' αυτούς; Πού βρίσκεται και πώς θα 'ρθει;
-- Χρειάζεται να διαλυθούν οι αυταπάτες σε τμήμα μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων ότι μπορούν με αυτή την πολιτική να αντέξουν, να ελπίζουν ότι αν δουλέψουν σκληρά θα μπορέσουν να επιβιώσουν, ότι είναι δυνατόν η ΚΑΠ να γίνει καλύτερη, να εξωραϊστεί ή να αναθεωρηθεί και να γίνει φιλολαϊκή, δηλαδή υπέρ των μικρών και μεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων. Αυτά δεν θα συμβούν. Η ΚΑΠ αποτελεί εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες.
Η σωτηρία τους έρχεται σε σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα που τις στηρίζουν. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής, να στηριχτεί στην κρατική βιομηχανία μέσων και εφοδίων, στη στήριξη με έργα υποδομής και επιστημονικό δυναμικό, να διοχετεύουν την παραγωγή τους μέσω του κρατικού εμπορίου και να έχουν με όλα τα παραπάνω εξασφαλισμένο βιώσιμο εισόδημα.
Αυτό μπορεί, όμως, να πραγματοποιηθεί σε σύγκρουση και αποδέσμευση από την ΕΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει. Θα γίνει δυνατό με τον κεντρικό σχεδιασμό, για να ξέρουν οι αγρότες τι θα καλλιεργήσουν. Θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, ώστε να καλυφτούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με υγιεινά, ποιοτικά και φθηνά τρόφιμα και για να παράγονται πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, να αναπτυχθεί έτσι παραπέρα και να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.
Οι αγρότες δεν πρέπει να φοβηθούν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά να την επιδιώξουν με τη λαϊκή κοινωνική συμμαχία. Σε διαφορετική περίπτωση, η εφαρμογή της ΚΑΠ, ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες στην εξαφάνιση, στα νέα σύγχρονα τσιφλίκια, στο στρατό του 1.500.000 ανέργων.
-- Το νέο αγωνιστικό ραντεβού κλείστηκε για τις 9 Μάρτη, στο γιορτασμό του Κιλελέρ. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του και ποια τα μηνύματα που θέλετε να στείλει;
-- Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα τιμήσει την ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ την Κυριακή 9 Μάρτη και απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα μπλόκα και τους αγρότες - κτηνοτρόφους, καθώς και στα άλλα λαϊκά στρώματα.
Αποτελεί συνέχεια και αναπόσπαστο μέρος της κινητοποίησής μας, δεν είναι ούτε επετειακή, ούτε μνημειακή εκδήλωση. Επιδιώκουμε να πάρει τη μορφή μαζικού και μαχητικού συλλαλητηρίου, που για μια ακόμη φορά θα θέσει στο προσκήνιο τα οξυμένα αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούμε, αλλά και την αναγκαιότητα της κοινωνικής συμμαχίας, ώστε να μπει φρένο και στην πορεία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνολική ρήξη και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Από το Κιλελέρ στέλνουμε, για μια ακόμη φορά, μήνυμα στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές που μας ξεπαστρεύουν ότι δεν ξεμπέρδεψαν με το αγροτικό κίνημα, επειδή φύγαμε με τα τρακτέρ από τους δρόμους. Συνεχίζουμε, οργανωνόμαστε καλύτερα. Θα συγκροτήσουμε νέους αγροτικούς συλλόγους σε κάθε νομό, θα δυναμώσουμε την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα και θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους, πιο ώριμους, πιο πολλούς και δυνατούς.
Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη της εξέγερσης του Κιλελέρ. Ετσι το τιμάμε εμείς, σε αντίθεση με την κυβερνητική φιέστα και παρέλαση υποψηφίων που θα στηθεί μια βδομάδα μετά τις 9 Μάρτη, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Δημοτική Αρχή του Κιλελέρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου