Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

"Βροχή" τα χαράτσια στους μικρομεσαίους αγρότες

Εντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλία για τους λογαριασμούς που συνεχίζει να στέλνει ο Γεωργικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στους μικρομεσαίους αγρότες των χωριών της Λάρισας και άλλων νομών της Θεσσαλίας η επιμονή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να τους υποχρεώνει να πληρώνουν το χαράτσι για τοΓεωργικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ).Πρόκειται για έναν οργανισμό - φάντασμα, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια δεν προσφέρει τίποτα στους αγρότες και λειτουργεί μόνο ως μηχανισμός είσπραξης του συγκεκριμένου χαρατσιού.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες συνθλίβονται από παντού, 
με στόχο να συγκεντρωθεί η γη 
και η παραγωγή σε ακόμα λιγότερα χέρια
Ο ΓΟΕΒ ιδρύθηκε τη δεκαετία του '60, με αντικείμενο να καθαρίζει και να διανοίγει τα αποστραγγιστικά κανάλια και τους αγροτικούς δρόμους, που δημιουργούνται μετά τους κατά τόπους αναδασμούς των χωραφιών. Οπως, όμως, καταγγέλλουν στον «Ρ» αγρότες από χωριά του Δήμου Κιλελέρ της Λάρισας, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια ο ΓΟΕΒ δεν ασχολείται καθόλου μ' αυτή τη δουλειά.
Απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι τα αρδευτικά κανάλια και οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής παραμένουν επί χρόνια ακαθάριστα, ενώ κάποια κανάλια και δρόμοι έχουν κλείσει και δεν υπάρχουν πια. Κατά συνέπεια, το μόνο «έργο» που συνεχίζει να κάνει ο Οργανισμός είναι να εκδίδει και να στέλνει το λογαριασμό στους αγρότες, με το χαράτσι που αντιστοιχεί σε 1,5-2 ευρώ ανά στρέμμα. Και όταν οι αγρότες δεν εξοφλούν αυτούς τους λογαριασμούς, τους μεταβιβάζει στην Εφορία για τα «περαιτέρω»...
Στις διαμαρτυρίες των αγροτών, που δηλώνουν ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το απαράδεκτο χαράτσι, η συγκυβέρνηση απαντάει με αδιαλλαξία, όπως έκανε και απέναντι στα δίκαια αιτήματα των μπλόκων. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να εγκρίνει την απόφαση του Δήμου Κιλελέρ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για κατάργηση του χαρατσιού για τον ΓΟΕΒ.
Το συγκεκριμένο χαράτσι δεν είναι το μόνο που επιβαρύνει τους μικρομεσαίους αγρότες. Σε μια περίοδο που το εισόδημα έχει συρρικνωθεί, λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, αλλά και της καπιταλιστικής κρίσης, κυβέρνηση και ΕΕ τους υποχρεώνουν να πληρώνουν χαράτσια για:
  • Τα σπίτια, τις αποθήκες και τα χωράφια, μέσω του Ενιαίου Φόρου.
  • Τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, με τη διόγκωση των ασφαλίστρων.
  • Το πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα, με την τεράστια αύξηση της τιμής τους.
  • Τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), με τη χρέωση από 30 έως και 200 ευρώ, κυρίως από την εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ), αλλά και τους άλλους πιστοποιημένους φορείς.
  • Τη λειτουργία των ιδιωτικών αρδευτικών γεωτρήσεων και τη χρήση του νερού άρδευσης από τις κρατικές πομώνες, μέσω των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).
  • Τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.
Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανώσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την αντίστασή τους στην πολιτική του άγριου χαρατσώματος, εντείνοντας ταυτόχρονα την πάλη ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, που με την αναθεώρησή της για το 2015-2020, θα τους οδηγήσει πιο γρήγορα και πιο μαζικά στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, προς όφελος των μεγαλοκαπιταλιστών και των μονοπωλίων στον κλάδο των τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου