Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Το ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η
 Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων και αγώνων. Οι ανατροπές στο σύνολο των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αποτελούν διακαή και διαχρονικό πόθο του συστήματος. Αποτέλεσαν ένα από τα βασικά στοιχεία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούσαν για πολλά χρόνια η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Η πολιτική τους στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες, την πλήρη απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης επιταχύνθηκαν μέτρα που ήταν στο σχεδιασμό από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του 1990 και έγινε απόπειρα να νομοθετηθούν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ταυτόχρονα, η σύνταξη, η Υγεία, η Πρόνοια χρησιμοποιούνται ως πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα από την επέκταση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Για το ΚΚΕ το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολιτικό, ταξικό. Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους θέλουν να τελειώνουν με το σημερινό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα καινούριο μοντέλο «κάλυψης» των εργαζομένων από την ιδιωτική ασφάλιση. Για όσους δεν μπορούν να την έχουν, για τους πιο φτωχούς, θα προβλέπεται μια ελάχιστη σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα, όπως αυτή των 360 ευρώ, η οποία θα είναι η μόνη που εγγυάται το κράτος. Το ίδιο θα ισχύει και με τις παροχές Υγείας.
Τ
α μονοπώλια, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, σκόπιμα και αποπροσανατολιστικά, παρουσιάζουν ως «οικονομοτεχνικό» το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μιλάνε για ελλείμματα που πρέπει να εξαλειφθούν, για τη βιωσιμότητα που πρέπει να εξασφαλιστεί. Ομως για τα ελλείμματα των ταμείων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Ευθύνεται το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία πήραν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και τα έδωσαν στους καπιταλιστές, δανεικά και αγύριστα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την κυρίαρχη λογική, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στηρίχτηκαν στην τριμερή χρηματοδότηση. Πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο πηγές (κρατικός προϋπολογισμός, εισφορά εργοδοσίας) προέρχονται από την υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, το σύστημα της τριμερούς χρηματοδότησης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το κράτος ουδέποτε τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το ίδιο αλλά και η εργοδοσία, σε ένα μεγάλο μέρος, δεν κατέβαλε τα νόμιμα.
Επιπλέον, το αστικό κράτος, με τις συγκεκριμένες επιλογές και πρακτικές, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, λήστεψε και ληστεύει τα ασφαλιστικά ταμεία, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά τους. Σήμερα, λόγω της ασύγκριτα υψηλότερης παραγωγικότητας σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες να μειωθούν δραστικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο χρόνος εργασίας, να αυξηθούν ταυτόχρονα οι μισθοί, οι συντάξεις, να διευρυνθούν οι παροχές Υγείας, Πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη μεγάλη και επικίνδυνη οπισθοδρόμηση στο κοινωνικό και ασφαλιστικό σύστημα.
Τ
ο ΚΚΕ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της Υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους. Η πρόληψη, η προστασία της Υγείας και η περίθαλψη είναι υπόθεση ενός αποκλειστικά δημόσιου - δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση των εισφορών του κλάδου Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος και θα παρέχει ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους, στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στους ξένους εργάτες, στους στρατιώτες, στα προστατευόμενα μέλη της λαϊκής οικογένειας.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμπορευτούν στον αγώνα ενάντια στο βασικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, μέσα από ένα ανασυνταγμένο εργατικό κίνημα, με ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, που είναι τα θύματα της κυριαρχίας τους και της πολιτικής που τα υπηρετούν. Για την αλλαγή τάξης στην εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα αξιοποιήσει κάθε παραγωγική δυνατότητα της χώρας και με τον κεντρικό σχεδιασμό θα ικανοποιεί τις διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου