Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές: Τα παζάρια έδωσαν και πήραν

Π
ολλή συζήτηση έγινε για το β' γύρο των εκλογών σχετικά με το τι κάνουν οι ψηφοφόροι των συνδυασμών που δεν πέρασαν σ' αυτόν. Τα διλήμματα έπεφταν βροχή: Θα βγουν «μνημονιακοί» ή «αντιμνημονιακοί» δήμαρχοι και περιφερειάρχες; Τα διλήμματα αυτά απευθύνονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα προς το ΚΚΕ και σε όσους ψήφισαν «Λαϊκή Συσπείρωση» στον α' γύρο των εκλογών, εγκαλώντας τους ότι θα έχουν ευθύνη για το αποτέλεσμα! Οπως, όμως, αποδεικνύεται από μια σειρά στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ένα εκτεταμένο αλισβερίσι και παζάρι με υποψήφιους δημάρχους που προέρχονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ («μνημονιακότατους» κατά ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη σε Περιφέρειες και στις ευρωεκλογές. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η διάκριση «μνημονιακός» - «αντιμνημονιακός» δεν μπορεί να συγκαλύψει την κοινή στρατηγική αντίληψη που υπάρχει σε μια σειρά από ζητήματα και όσον αφορά το τοπικό επίπεδο που επιτρέπει με μεγάλη ευκολία να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Οπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο «Ρ», στις εκλογές αυτές δοξάστηκαν τα παντός είδους παζάρια και αλισβερίσια. Ομως, πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, όλο και κάτι βγαίνει στην επιφάνεια, γιατί όλο και κάποιοι δυσαρεστούνται.
Το αλισβερίσι, λοιπόν, έχει πάντα δύο άκρες
Στη Νίκαια. Η οργάνωση «Ξεκίνημα», συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της την «ξεδιάντροπη στήριξη στο "μνημονιακό" Ιωακειμίδη (σ.σ. δηλαδή στο σημερινό δήμαρχο Νίκαιας - Ρέντη που στήριζαν ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ) από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».
Αφού αναφέρει ότι είχε προηγηθεί αντιπαράθεση στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα στηριχτεί ή όχι ο τωρινός και ξαναεκλεγμένος δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, η ανακοίνωση καταγγέλλει ότι «μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν από το προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ ψηφοδέλτια του Ιωακειμίδη!!! Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (με τα καρτελάκια της Δούρου στο πέτο) μοίραζαν τη μέρα των εκλογών ψηφοδέλτια του Ιωακειμίδη!!! Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Ιωακειμίδη και όχι τον Παπαδόπουλο, τον οποίο στηρίζουν απλά "μερικοί αριστεροί"!!! Δε μιλάμε για "μεμονωμένα περιστατικά". Μιλάμε για συνειδητό, διαρκές και ξετσίπωτο "σπρώξιμο" του υποψηφίου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ από τα προεκλογικά περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος της υποψηφιότητας που ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα υποστήριζε!!!».
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Ο Γ. Ιωακειμίδης εκλέχτηκε από τον α' γύρο με ποσοστό 62,25%. Ο υποψήφιος που στήριξε (;) ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 10,92%, ενώ το ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια 27%! Την επόμενη Κυριακή στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 34,27% και το ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου γύρω στο 60%. Το αλισβερίσι του στιλ «σου δίνω το δήμο με "αντιμνημονιακές" ψήφους, με ενισχύεις σε Περιφέρεια κι ευρωεκλογές με "μνημονιακές" ψήφους» είναι προφανές.
Στον Πειραιά. Αρχικά ήταν οι δηλώσεις του Β. Μαρινάκη ότι αν δεν «κατέβαινε» ο Γ. Μώραλης, θα ψήφιζε για δήμαρχο Πειραιά τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα. Ακολούθησε η συνάντηση του Β. Μαρινάκη με την Ρ. Δούρου σε ταβέρνα του Πειραιά, για την οποία πολλά γράφτηκαν, αλλά τελικά παρουσιάστηκε σαν τυχαία. Ηρθε, όμως, μετά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Φουντουλάκης, πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΑμεΑ, να δηλώσει ευθέως ότι στηρίζει τον Γ. Μώραλη, παρουσιάζοντας την επιλογή του ως εφαρμογή της κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστούν «αντιμνημονιακοί» υποψήφιοι! Οπως είπε στο «sport24», «ο Πειραιάς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει έναν δήμαρχο μνημονιακό. Πρέπει να καταψηφιστεί ο εκπρόσωπος του μνημονίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Μιχαλολιάκος (...) Στον Πειραιά, όπως με έχουν ενημερώσει οι σύλλογοι και οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ, έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τον Μώραλη»...
Ανάλογης κατεύθυνσης και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αθανασίου για το δεύτερο γύρο: «Kοιτάξτε, εμείς ψηφίσαμε Θοδωρή Δρίτσα (...) Πηγαίνουμε στην κάλπη, δεν ψηφίζουμε άκυρο (...) ψηφίζουμε αντιμνημονιακά, ψηφίζουμε εναντίον των εκλεκτών του Μαξίμου». Δηλαδή, ψηφίζουν Μώραλη.
Με αυτά και με κείνα, έφτασαν στο σημείο να εμφανίζεται ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, όπου παρατίθενται στοιχεία για τη στήριξη της κας Δούρου και από στελέχη της ΝΔ. Καταγράφεται ως πιο ακραία περίπτωση αυτή του κ. Λιντζέρη του ΠΑΣΟΚ: «Υπήρξαν και πιο ακραίες ενέργειες, όπως αυτή του Αντώνη Λιντζέρη, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠαΣοΚ Β' Πειραιά (και αδελφού του πρώην βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη), ο οποίος έδωσε καθαρή γραμμή στους πασόκους να ψηφίσουν Δούρου!».
Στην άλλη άκρη του Πειραιά, στο Πέραμα, από την πρώτη Κυριακή τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν οι ΑΝΕΛ και το ΕΠΑΜ. Η Βοϊδονικόλα («αντάρτισσα» της ΝΔ) τον στήριξε στο β' γύρο. Η ίδια ήταν και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2012, ενώ, όπως διαρρέεται, η επιλογή για τη στήριξη του Γ. Λαγουδάκη είχε έρθει από τα κεντρικά επιτελεία της ΝΔ. Υπενθυμίζουμε ότι στο ψηφοδέλτιο της Π. Βοϊδονικόλα συμμετείχε κι ένα τμήμα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που δρα στο Πέραμα. Η στήριξη από το δεύτερο «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο της ΝΔ εκδηλώθηκε ανοιχτά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού συμμετείχε στην προεκλογική συγκέντρωση του Γ. Λαγουδάκη και όλοι μαζί περιόδευαν αγκαζέ στα εκλογικά τμήματα του Περάματος.
Το αλισβερίσι αγκάλιασε όλο το Λεκανοπέδιο. Στο Μενίδι (Δήμος Αχαρνών) ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις ευρωεκλογές 27,13%, 11.427 ψήφους, ενώ ο συνδυασμός του στις δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον Οδυσσέα Κομπόλη πήρε 10,17%, 4.310 ψήφους στον α' γύρο. Απ' ό,τι φαίνεται στήριξε το συνδυασμό που εκλέχτηκε με επικεφαλής τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κασσαβό, τον οποίο στήριζαν επίσημα οι Οικολόγοι - Πράσινοι.
Στο Δήμο Φυλής ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις ευρωεκλογές 29,7%, 6.375 ψήφους, ενώ ο συνδυασμός του στον α' γύρο των δημοτικών εκλογών με επικεφαλής τον Κώστα Λουμιώτη πήρε 6,52%, 1.458 ψήφους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στήριξε τον Χρήστο Παππού (δηλώνει ανεξάρτητος, τον στηρίζει η ΝΔ), που τελικά εκλέχτηκε στο β' γύρο. Υπάρχουν καταγγελίες για υπόγειες διαβουλεύσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ουσιαστικά δεν στήριξαν - υπονόμευσαν - το δικό τους υποψήφιο (όπως έγινε στη Νίκαια). Στο διαδίκτυο, μάλιστα, οι παραπονούμενοι μίλησαν ευθέως για «υπόγεια συνεργασία Δούρου - Παππού» (http://paraponofylis.blogspot.gr/2014/05/y.html), ενώ σε άλλο site ο τίτλος έγραφε: «Κρεμούν στα "μανταλάκια" μέλη τους στον ΣΥΡΙΖΑ Φυλής» (http://www.doxthi.gr/topika/fylh/5979-qq-).
Το φαινόμενο δεν ήταν μόνο αττικό. Είναι χαρακτηριστικό ένα παράδειγμα από τη Μακεδονία: Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκλέχθηκε ο Θ. Καρυπίδης. Θυμίζουμε ότι αρχικά στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ που στη συνέχεια απέσυρε τη στήριξή του γιατί ο υποψήφιος περιφερειάρχης είχε εκφράσει φιλοχρυσαυγίτικες θέσεις. Την πρώτη Κυριακή ο Θ. Καρυπίδης πήρε 29,13% και 55.500 ψήφους. Εκλέχθηκε περιφερειάρχης τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 59,01% και 101.566 ψήφους. Ο υποψήφιος της ΝΔ, Γ. Δακής, την πρώτη Κυριακή πήρε 35,61% με 67.879 ψήφους και τη δεύτερη Κυριακή 40,99% με 70.545. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή είχε πάρει 11,05% και 21.054 ψήφους. Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ) 10,80% και 20.573 ψήφους και ο υποψήφιος της ΧΑ 4,81% και 8.982 ψήφους. Τσουβαλιαστοί σχεδόν, οι ψήφοι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ τη δεύτερη Κυριακή οδηγήθηκαν στον Θ. Καρυπίδη.
Σε κάτι τέτοια παζάρια το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει μέρος και όπου έγινε απόπειρα να δοθεί ένα στίγμα συναλλαγής τους έκοψε το βήχα. Χαρακτηριστική η δήλωση του Κ. Πελετίδη στο στήσιμο που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ:
«Επειδή κάποιοι σπεύδουν να συνδέσουν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Πάτρα με στήριξη στο β' γύρο του ψηφοδελτίου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και με προφανές αντάλλαγμα είτε τη στήριξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες περιοχές ή δήμους, είτε την άμβλυνση της κριτικής μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει παζάρια. Με συνέπεια αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, τις κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ενσωμάτωσης και ο ίδιος ο πρόεδρός του δίνει τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο, δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα της Πάτρας να κάνουν επιλογή ελπίδας και προοπτικής στο Δήμο της Πάτρας, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το λαό και τη χώρα μας. Οποιος και όποια δυσανασχετεί, αντιτάσσεται στα μέτρα της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, προσβλέπει σε πολιτική προς όφελος του λαού, ανεξάρτητα από τι ψήφισε την προηγούμενη Κυριακή, είναι ανάγκη να δώσει δύναμη στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου