Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

"Ξεσάλωμα" με "εναλλακτικά" αντιλαϊκά ισοδύναμα μέτρα

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου
Στο έδαφος της επεξεργασίας πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Την ίδια ώρα, η «πρόοδος» στη διαδικασία της «αξιολόγησης» συνδέεται με το ανέβασμα του αντιλαϊκού πήχη και των μέτρων της «επόμενης μέρας», με στόχο την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών», δηλαδή των συμφωνημένων στόχων για τα ματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που προβλέπονται με το 3ο μνημόνιο.
Κεντρικοί άξονες αυτής της διεργασίας είναι ηπαραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης συνολικά και ιδιαίτερα των συντάξεων, ζήτημα που με τη σειρά του εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες,καθώς και η νέα κλιμάκωση της φοροληστείας σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
«Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην προωθούμενη μείωση του «αφορολόγητου ορίου» για μισθωτούς - συνταξιούχους και τη νέα φορολογική κλίμακα. Βαφτίζοντας το «κρέας ψάρι», ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «θα πληρώσουν περισσότερο οι πλούσιοι και λιγότερο τα χαμηλά εισοδήματα», αναφερόμενος πάντα στο φόρο εισοδήματος. Πρόκειται για μια ακόμη απάτη ολκής, καθώς όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο τη φορολογία επί των κερδών για τις ισχυρές επιχειρήσεις, ομίλους και τους μετόχους τους, αλλά επιπλέον η «επόμενη μέρα» βρίθει από κάθε είδους φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και ενισχύσεις με ζεστό κρατικό χρήμα, που έχουν στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Από κοντά και ο ΣΕΒ, που έρχεται να βάλει πλάτη στη μείωση του άτυπου αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγχώριοι βιομήχανοι συνδέουν το αφορολόγητο με τα όρια της επίσημης φτώχειας: «Αυτό που μας αποκαλύπτει μια σύγκριση με το αφορολόγητο (ή πιστώσεις φόρου) σε βασικές χώρες της ΕΕ, είναι ότι στην Ελλάδα το αφορολόγητο αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό, όχι ως απόλυτο μέγεθος αλλά ως προς το όριο φτώχειας», δηλαδή τα 4.608 ευρώ το χρόνο, όπως υπολογίζεται στην περίπτωση των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας. «Ενδεικτικά, στη Γερμανία το αφορολόγητο είναι 8.354 ευρώ με όριο φτώχειας 11.840» σημειώνει, ενώ στην Ελλάδα το σημερινό αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους (9.550 ευρώ) εμφανίζεται υπερδιπλάσιο από το όριο της επίσημης φτώχειας (4.608 ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ...
Τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα, ενδεχομένως και σήμερα ή τις προσεχείς μέρες, ενώ τα παζάρια θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
"Ψήνονται" και νέα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο της φοροληστείας του λαού δεν εξαντλείται στο επίπεδο της νέας φορολογικής κλίμακας. Πέρα και πάνω από αυτή, πέρα και από τις «εξοικονομήσεις» μέσω του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, υπάρχουν υπό διαμόρφωση «και άλλα δημοσιονομικά μέτρα, με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα, για τα οποία θα χρειαστεί συζήτηση ξανά και ξανά».
Πρόκειται για μέτρα τα οποία στην πορεία κλιμάκωσής τους θα αποδίδουν ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα:
-- Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Μάλιστα, σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση διευκολύνεται από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και την αποκλιμάκωση του επίσημου πληθωρισμού.
-- Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να διογκωθούν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, με στόχο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από τον εν λόγω βαθιά αντιλαϊκό φόρο πάνω από τον προβλεπόμενο στόχο, ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
-- Εξετάζονται σενάρια επιβολής ειδικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, καθώς επίσης καιευρύτερες ανατροπές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.
-- Ανατιμήσεις στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας.
-- Τα ειδικά ζητήματα που απασχολούν τμήματα του κεφαλαίου και τους «επενδυτές» υπεισέρχονται και πάλι στην ατζέντα της «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλέγμα, αναζητούνται «ισοδύναμα» για τις απώλειες από μέτρα που είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε δεν φαίνεται να πιάνουν τους στόχους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΠΑΠ, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις για την επιβολή ειδικού τέλους στα «τυχερά παιχνίδια». Ηδη αναζητείται άλλο «ισοδύναμο». Αντίστοιχη συζήτηση «ανοίγει» για τις περικοπές στιςπολεμικές δαπάνες (400 εκατ. ευρώ για φέτος) που είχε κλειδώσει με το μνημόνιο και πλέον εξετάζεται η αντικατάσταση με άλλα μέτρα.
-- Παράλληλα, η συγκυβέρνηση προτείνει την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, με στόχο την άντληση εσόδων περί τα 500 εκατ. ευρώ, που απορρίπτεται από το κουαρτέτο.
Επιπλέον, το κουαρτέτο δεν δέχεται να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τις προβλέψεις για ενδεχόμενα έσοδα από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.
Φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα
Προλειαίνοντας το έδαφος, παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως... «επιτυχία» το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους κατά «μερικές εκατοντάδες ευρώ», για παράδειγμα στα 9.000 ευρώ (από 9.550 ευρώ). Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δραστική καρατόμηση του αφορολόγητου, αλλά με... διαφορετικούς συντελεστές.
Αυτόματα επέρχονται μαζικές ανατιμήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, ακόμη και για όσους μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο (9.550 ευρώ). Και βέβαια, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για δραστικότερες περικοπές στο αφορολόγητο (λέγεται για 7.000 - 8.000 ευρώ) ή και ακόμη χαμηλότερα με «εναλλακτικές» φορολογικές κλίμακες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, θα «επανασχεδιαστούν» και τα λεγόμενα τεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης, στη βάση των οποίων φορτώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα της φοροληστείας, η τελική διευθέτηση θα βγάζει την ίδια αντιλαϊκή σούμα.
Με αντίστοιχη λογική καταρτίζεται και ο τρόπος φορολόγησης για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για καθιέρωση ενιαίας κλίμακας, ίδιας με αυτή που θα ισχύσει για μισθωτούς - συνταξιούχους, αλλά σε κάθε περίπτωση με φόρους που θα επιβάλλονται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Οι τελικές ρυθμίσεις φαίνεται να κλειδώνουν ανάλογα και σε συνδυασμό με το ύψος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου