Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η σκληρή μάχη που δώσαμε στα μπλόκα άφησε μεγάλη παρακαταθήκη

Ο Ρίζος Μαρούδας
Μετά από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες συνεχίζουν με άλλες μορφές τον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους. Ηδη, αυτό το διάστημα, συνεδριάζουν τα όργανα των Αγροτικών Ομοσπονδιών και των Συλλόγων για να αποτιμήσουν συλλογικά τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και να καθορίσουν τη συνέχεια, στη βάση των κατευθύνσεων που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Για όλα αυτά, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Ρίζο Μαρούδα, αγρότη συνδικαλιστή της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και του Μπλόκου της Νίκαιας.
***
-- Οταν λέτε ότι μετά τα μπλόκα συνεχίζετε τον αγώνα με άλλες μορφές πάλης, τι εννοείτε;
-- Το αγροτικό κίνημα έχει κατακτήσει την ικανότητα να εναλλάσσει τις μορφές πάλης, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τις ανάγκες και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται μια κινητοποίηση. Πριν φτάσουμε στα μπλόκα και κατά τη διάρκειά τους, κάναμε πολύμορφες κινητοποιήσεις, με συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις σε ΔΟΥ και ΟΓΑ, συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών.
Κλιμακώσαμε με εναλλαγή των μορφών πάλης και αντλούμε πείρα απ' αυτόν τον πολυήμερο αγώνα. Μετά από 40 και πλέον μέρες κινητοποίησης με τη μορφή των μπλόκων, σήμερα, αξιοποιώντας τα συμπεράσματα αυτής της μεγάλης κινητοποίησης, χρειάζεται να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
Αν φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, τότε μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, θα συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα για να μην περάσουν.
Ηδη παίρνουμε αποφάσεις για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσανατολιζόμαστε για μαζική κάθοδο στην Αθήνα, όπου θα ενώσουμε τη δύναμή μας με τους απεργούς εργάτες και μικρομεσαίους αγρότες από άλλες περιοχές της χώρας. Θα συνεχίσουμε επίσης να πρωτοστατούμε και να αναδεικνύουμε ζητήματα και διεκδικήσεις, αξιοποιώντας και άλλες μορφές πάλης.
Μας δυνάμωσε ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους
-- Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τη 40ήμερη κινητοποίηση στα μπλόκα;
-- Από τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους δόθηκε ένας ηρωικός αγώνας επιβίωσης, ο οποίος αγκαλιάστηκε και βρήκε πλατιά συμπαράσταση από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αποδείχτηκε, για μια ακόμη φορά, πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, εκτός από αυτόν που δεν γίνεται.
Με σκληρή πάλη, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταφέραμε να καθυστερήσει η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό. Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς και η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, όπου δώσαμε τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Καταφέραμε, επίσης, να πιέσουμε και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί για αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ στο εισόδημα και τη βασική ενίσχυση και να αφήσει αφορολόγητες τις συνδεδεμένες και την «πράσινη» ενίσχυση, τις αποζημιώσεις κ.λπ.
Βεβαίως, θα περιμένουμε να δούμε αυτές τις δεσμεύσεις να γίνονται πράξη στο νομοσχέδιο, όταν το καταθέσει. Ομως, ενώ η κυβέρνηση δεν συζητούσε για το αφορολόγητο, αναγκάστηκε από τα μπλόκα και τον αγώνα να το αποδεχτεί. Υπάρχει η δέσμευση επίσης να σταματήσουν με τροπολογία στη Βουλή η ποινικοποίηση των αγώνων μας και τα «αγροτοδικεία».
Το πιο βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δεν θα υπήρχαν αυτά τα αποτελέσματα, αν ο αγώνας μας δεν στηριζόταν στην κοινή δράση και την αλληλεγγύη με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Από μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να αποσπάσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από τα μνημόνια, την ΚΑΠ και τις κυβερνητικές πολιτικές.
Κομβικό σημείο σ' αυτήν τη φάση της κινητοποίησης ήταν το διήμερο συγκλονιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 12 - 13 Φλεβάρη, από 68 μπλόκα και με τη στήριξη του λαού της Αθήνας, Ομοσπονδιών και Σωματείων, διαφόρων φορέων του κινήματος. Η κάθοδος των τρακτέρ στο Σύνταγμα ήταν επίσης μια μεγάλη στιγμή, που σημάδεψε ανεξίτηλα τις φετινές κινητοποιήσεις, έγραψε ιστορία. Εδειξε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε λύσεις επιβίωσης.
Η συγκλονιστική υποδοχή του λαού της Αθήνας στους αγρότες και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο τίναξαν στον αέρα το σχέδιο της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», στρέφοντας το λαό ενάντια στους αγρότες, αφού μας χαρακτήριζε «φοροφυγάδες», «λαμόγια», «υποκινούμενους» κ.λπ.
Κυβέρνηση - ΝΔ συμπίπτουν αντιλαϊκά
-- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της;
-- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει σταθερά αντιλαϊκή πολιτική και έχει ισχυρές δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στο κουαρτέτο, στο ντόπιο κεφάλαιο. Συμφωνεί με την ΚΑΠ της ΕΕ που μειώνει μέχρι 60% τις ενισχύσεις έως το 2019 και βάζει νέους περιορισμούς στην παραγωγή και την καλλιέργεια, ψήφισε το 3ο μνημόνιο μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα και τους 222 βουλευτές.
Εχουν πάψει πια οι αυταπάτες σε μεγάλη μερίδα αγροτών για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει δυσπιστία και για τις δεσμεύσεις που αποσπάσαμε, αφού μόλις την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την απαλλαγή μας από τις δικαστικές διώξεις.
Επί της ουσίας, στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης προσφέρουν και τα άλλα κόμματα που θεωρούν την ΕΕ μονόδρομο και κυρίως η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστική η στάση της κατά τη διάρκεια των μπλόκων, που ζητούσε να σταματήσουν ή να μην κλείνουν οι δρόμοι.
Οπως και τώρα, τα 11 σημεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το αγροτικό της πρόγραμμα, δείχνουν ότι όχι μόνο δεν διαφοροποιείται απέναντι στην πολιτική που ούτως ή άλλως ζούμε στο πετσί μας και μας έβγαλε στο δρόμο, αλλά υποστηρίζει και προτάσεις ανάλογες με την κυβερνητική πολιτική.
Για παράδειγμα, προτείνει να εφαρμόσει το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές «λελογισμένα», να καλύπτονται από τις ενισχύσεις οι εισφορές στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, να υπάρχει φορολογία από το πρώτο ευρώ με 13% κ.ά. Εκτιμά, επίσης, η ΝΔ ότι βλάψαμε την οικονομία με τους αγώνες μας και έτσι στρώνει το έδαφος για διώξεις και καταστολή.
Οπως φάνηκε από τη 40ήμερη κινητοποίησή μας, υπάρχουν οι δυνατότητες με τους αγώνες μας να τους πιέζουμε, να τους καθυστερούμε, να αποσπάμε δεσμεύσεις για ανάσες επιβίωσης. Το αγροτικό κίνημα θα είναι σε επαγρύπνηση ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις και, ταυτόχρονα, να εμποδίσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της για μέτρα σε βάρος μας.
Φάνηκαν καλύτερα οι δύο γραμμές
-- Κάνετε λόγο για «δύο γραμμές» μέσα στο αγροτικό κίνημα. Πώς εκφράστηκαν σε αυτήν την κινητοποίηση;
-- Υπάρχουν μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί/φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν είναι ένα ενιαίο στρώμα που έχει ίδια συμφέροντα και αυτή η ταξική διαφοροποίηση εκφράζεται και στις κινητοποιήσεις με τα αιτήματα που προβάλλουν οι διάφορες «συντονιστικές».
Οι αγρότες που ζουν από τη δουλειά τους και των μελών της οικογένειάς τους, αναμετριούνται καθημερινά με τους βιομήχανους, τους καπιταλιστές εμπόρους, με τις τράπεζες, για να τα βγάλουν πέρα, με τη φορολογία του κράτους, με τις φυσικές καταστροφές. Αισθάνονται να χάνουν κάθε δυνατότητα επιβίωσης λόγω του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας.
Βλέπουν ότι οι δυσκολίες δεν μετριάζονται με τις διάφορες ενισχύσεις και την ΚΑΠ, αφού έχουν στρατηγικό στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεγέθυνση, όπως έχουν αποφασίσει κυβερνήσεις και μονοπωλιακά συμφέροντα.
Στην Ελλάδα, το 20% των αγροτών εισπράττουν το 80% των ενισχύσεων και το 80% των αγροτών μοιράζονται τα ψίχουλα που απομένουν. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που πρωτοστάτησε στο Μπλόκο της Νίκαιας και σε άλλα μπλόκα, εκφράζουν τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μπλόκων και των αγροτών της χώρας.
Αυτό βρίσκει την έκφρασή του και στα αιτήματα που προβάλλαμε και διεκδικούμε, όπως να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ, να υπάρχει αφορολόγητο και να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης που κυρίως χαρατσώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Να φορολογηθούν αυτοί που θησαύρισαν στη χώρα μας, μεγαλέμποροι και βιομήχανοι, να μην υπάρξουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις κατοικιών, χωραφιών, στάβλων.
-- Οι άλλες δυνάμεις τι αιτήματα πρόβαλλαν;
-- Στις Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων, στις οποίες κυριαρχούσαν οι μεγάλοι αγρότες, τα αιτήματα ήταν διαφορετικά και εχθρικά προς τους μικρομεσαίους αγρότες.
Πάρτε για παράδειγμα το αίτημα για το λεγόμενο «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», να υπάρχει Μητρώο Αγροτών με όσους έχουν 51% και πάνω εισόδημα από την ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα. Το ίδιο αίτημα προωθούσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με την εφαρμογή αυτού του Μητρώου θα μείνουν περίπου 200.000 - 250.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι στη χώρα. Δηλαδή, θα ξεκληριστούν, θα γίνουν άνεργοι ή σύγχρονοι κολίγοι περίπου 500.000 από τους σημερινούς αγρότες.
Επίσης, τους ενδιέφερε να παραμείνουν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις, έως και αντιδρούσαν να φορολογηθούν οι βιομήχανοι και ζητούσαν φορολόγηση στο εισόδημα αποδεχόμενοι το 13%, χωρίς να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο κάποιος που έπαιρνε 70.000 - 80.000 ευρώ επιδότηση με κάποιον που έπαιρνε 5.000 έως 10.000 ευρώ, θα φορολογούνταν μόνο για το εισόδημα και με τον ίδιο συντελεστή, με συνέπεια ο μικρός αγρότης να μην αντέξει και να φύγει μια κι έξω από την παραγωγή.
Απώτερος στόχος τους είναι να συγκεντρωθούν πιο γρήγορα η παραγωγή και η γη των φτωχών αγροτών στα χέρια τους, ώστε να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των επιδοτήσεων/ενισχύσεων. Δεν καταλαβαίνουν, όμως, ότι και οι ίδιοι θα πέσουν θύματα αυτής της πολιτικής, καθώς θα είναι οι επόμενοι που θα ξεκληριστούν και τότε δεν θα έχουν τους μικρομεσαίους αγρότες ως συμμάχους για να παλέψουν μαζί τους.
Να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη
-- Ιδιαίτερο βάρος δίνετε στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Πώς μπορεί να προχωρήσει;
-- Η οργάνωση και η ανασυγκρότηση του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον, για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, για τη συμπόρευση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ώστε να βάλουμε εμπόδια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν. Να ανοίξει ο δρόμος για γενικότερες αλλαγές και ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με τον ίδιο αφέντη του πλούτου που παράγει.
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να δώσει τον αγώνα απέναντι στους μονοπωλιακούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους από καλύτερες θέσεις, με μεγαλύτερη πειθαρχία. Αυτό φάνηκε και στη διάρκεια των μπλόκων, αλλά και στην κινητοποίηση στην Αθήνα.
Τώρα, χρειάζεται να μπουν νέες δυνάμεις στην οργάνωση και στον αγώνα, από αυτοαπασχολούμενους αγρότες και αγρότισσες. Βασικός στόχος είναι η συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου σε επίπεδο χωριού ή ομάδας γειτονικών χωριών, που θα έχει ζωντανή λειτουργία και δράση, ώστε να ενημερώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους των χωριών, να τους οργανώνει και να τους κινητοποιεί για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ύπαιθρο, για τις αιτίες και για τη διέξοδο.
Επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι η ενοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων σε μια Ομοσπονδία σε επίπεδο νομού ή περιοχής, ώστε να αποκτήσουν καλύτερο συντονισμό και ενιαία δράση. Χρειάζεται επίσης να πάρει πιο σταθερή μορφή η συσπείρωση των περίπου 70 μπλόκων που επιτεύχθηκε σε αυτήν την κινητοποίηση. Να υπάρχουν περιοδικές πανελλαδικές συναντήσεις, να ανταλλάσσουμε πείρα, αλλά και να οργανώνουμε κοινές και πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις όταν χρειάζεται.
Αλλά και τα μπλόκα που στήθηκαν εκεί που δεν υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι, να έχουν μια σταθερή λειτουργία και να παίρνουν πρωτοβουλίες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με βασικό στόχο όμως να υπάρξει και εκεί Αγροτικός Σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου