Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα με πρόσημο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Παραπέρα σφαγή της Κοινωνικής Ασφάλισης, Φορολογικό - καρμανιόλα και ιδιωτικοποιήσεις στην ποδιά των επιχειρηματικών ομίλων
Δεξιά: Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Κοστέλο
Με ξεκάθαρο το ταξικό πρόσημο των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου και με αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής, τόσο από την πλευρά της περικοπής κρατικών κονδυλίων για συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (γενικότερα τομέας Υγείας), Πρόνοια, όσο και με την παραπέρα διόγκωση της φοροληστείας, εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου.
Με αυτά τα δεδομένα, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται στην Αθήνα στις 2 Απρίλη, με επόμενους σταθμούς στην αντιλαϊκή διαβούλευση τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (πιθανόν στις 11/4), την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον(15 - 17/4) και τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (22/4).
Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι, που εξαπλώνονται στις οικονομίες της Ευρωζώνης σχετικά με την καπιταλιστική ανάπτυξη και με πρόσθετο πρόβλημα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των νέων ζητημάτων που προκύπτουν από αυτή, φέρνουν ξανά στην επιφάνεια, τους «προβληματισμούς» γύρω από τους μελλοντικούς ρυθμούς που θα εμφανιστούν και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και το ΑΕΠ, ζήτημα που με τη σειρά του ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από το βαθμό «αποδοτικότητας» των αντιλαϊκών μέτρων (νέων και παλαιότερων) που αποσκοπούν στην κάλυψη των δημοσιονομικών κενών και στη μόνιμη «παραγωγή» πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς και για την περίοδο μετά το 2018, που αναμένεται η τυπική «λήξη» του τρέχοντος μνημονίου. Ζήτημα που δεν αποκλείει και παραπέρα μέτρα, αφού όλα όσα έως τώρα έχουν παρθεί θα εφαρμόζονται ακατάπαυστα και μόνιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθετη βαλβίδα ασφαλείας στην αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή το τυράκι ανοχής και υποταγής των ανθρώπων του μόχθου στην πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου, άρα και της σφαγής τους, αποτελεί το ζήτημα ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, που σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστεί με τη μονιμοποίηση και κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων και μετά το 2018 και βέβαια με προϋπόθεση την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, και παράλληλα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος συνεπάγεται αυτόματα την υπογραφή νέου συμπληρωματικού μνημονίου σε συνέχεια αυτού με την πλευρά της Ευρωζώνης.
Ο "χυλός" της "σκληρής διαπραγμάτευσης"
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις, την περασμένη βδομάδα, από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γ. Κουτεντάκη, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην πλευρά του ΔΝΤ, για «καθυστερήσεις στην αξιολόγηση», και ακόμη ότι «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος για τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο». Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η συμμετοχή και ο ειδικός ρόλος του ΔΝΤ είναι απόλυτα χρήσιμος και για τη συγκυβέρνηση, όπως ακριβώς και για την Ευρωζώνη και αυτό ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς για τα ειδικά συμφέροντα των τμημάτων του κεφαλαίου διεθνώς, που καθένας από αυτούς στηρίζει και υπηρετεί, ουσιαστικά ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Ευρωζώνης ή πιο ειδικά Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση, το ατού της συγκυβέρνησης στα παζάρια της με το κουαρτέτο είναι η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στη γραμμή των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων: «Πληρώνουμε δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών μηνών»,σημείωσε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, ενώ παράλληλα, δημιουργώντας άλλοθι συγκάλυψης της υπέρ του κεφαλαίου κυβερνητικής πολιτικής, απέδωσε σημαντικές ευθύνες στους «θεσμούς», σημειώνοντας ότι «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» και ακόμη ότι η «αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία», αλλά οι «θεσμοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».
Ομολογείται ουσιαστικά ότι το ελληνικό κράτος, σε αυτήν τη φάση, έχει την ανάγκη της χρηματοδοτικής στήριξης από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στο έδαφος των μνημονίων και των διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων...
Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης...
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές, αποτιμώντας τον πρώτο γύρο των συζητήσεων με το « κουαρτέτο στην Αθήνα, επισημαίνουν: «Συζητήθηκαν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ότι κλείνουν το δημοσιονομικό κενό,συζητήθηκαν και τα μέτρα που συμφωνούν όλοι, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές στις εκτιμήσεις για την απόδοσή τουςΑυτά τα μέτρα είναι μία δεύτερη κατηγορία».
Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για την εν λόγω «δεύτερη κατηγορία» εμπεριέχει και τα εξής:
-- Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, τόσο στις βενζίνες όσο και στο πετρέλαιο.
-- Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να διογκωθούν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, με στόχο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από τον εν λόγω βαθιά αντιλαϊκό φόρο πάνω και από τον προβλεπόμενο στόχο, ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
-- Εξετάζονται σενάρια επιβολής ειδικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, καθώς επίσης καιευρύτερες ανατροπές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.
-- Μελετώνται αυξήσεις στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας.
..."Προοδεύει" η αξιολόγηση
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, αποτιμώντας τα μέχρι τώρα παζάρια σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα, όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα επιστρέψουν στις 2 Απρίλη για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Να σημειωθεί το γεγονός ότι σχεδόν πανομοιότυπη ήταν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε και από την πλευρά του ΔΝΤ.
«Αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και παρέχουμε βοήθεια για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης, αλλά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, οι όροι του έχουν τεθεί», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Bloomberg», ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα για τις συντάξεις, το φόρο εισοδήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης. «Υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα, αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να κινηθούμε ταχύτερα απ' ό,τι κινείται η ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δείχνουν μία μικρή αύξηση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζονται.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν, για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι θεσμοί θα πρέπει, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, να εργαστούν ώστε να βρουν κάτι άλλο στη θέση της». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι δυστυχώς μια συζήτηση για κάτι που δεν επείγει», τονίζοντας ότι υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα
Σε ό,τι αφορά τη νέα ένταση της αντιλαϊκής φοροληστείας, προλειαίνοντας το έδαφος, παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως... «επιτυχία» το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους κατά «μερικές εκατοντάδες ευρώ», για παράδειγμα στα 9.000 ευρώ (από 9.550 ευρώ). Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δραστική καρατόμηση του αφορολόγητου (λέγεται για 7.000 - 8.000 ευρώ).
Η φοροεπιδρομή στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα συμπληρωθεί, σε κάθε περίπτωση, και από τις νέες αντιλαϊκές αλλαγές στις κλίμακες των φορολογικών συντελεστών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, θα «επανασχεδιαστούν» και τα λεγόμενατεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης, στη βάση των οποίων φορτώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου