Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Παζάρια για τις Κυριακές...για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων

Στο «παζάρι» για τις πόσες Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες με δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της κυβέρνησης, αλλά και εργοδοτικών φορέων, μπήκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι «συμφωνεί με το κατά νόμο οριζόμενο άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο» και προτείνει επιπλέον άνοιγμα των καταστημάτων για «ακόμη 5 - 6 Κυριακές, κατά τη διάρκεια μεγάλων Εμπορικών Εκθέσεων (Γενική Εκθεση ΔΕΘ, Agrotica, Polis, κ.ά.) και γενικότερα αντίστοιχων διοργανώσεων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών». Επίσης, προτείνει άνοιγμα των καταστημάτων της πόλης και «για τις Κυριακές που συμπίπτουν με τριήμερα διακοπών, λόγω δικής τους αργίας στις γειτονικές χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία), ώστε η αγορά της πόλης, παραμένοντας ανοιχτή τις συγκεκριμένες Κυριακές, να αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών για το σαββατοκύριακο από τις γειτονικές χώρες». Αποδέχεται, λοιπόν, ο Γ. Μπουτάρης την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα φέρει νέα λουκέτα για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Αποδεικνύει έτσι το πόσο συνεπής είναι στο να υποστηρίζει την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων.

Την ίδια ώρα έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την περίοδο των εκπτώσεων στην περιοχή επιβεβαιώνει ότι αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι ο χρόνος αλλά το χρήμα. Από την έρευνα που έγινε σε δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων του Κέντρου, της Δυτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκε η συνεχιζόμενη καθίζηση της κατανάλωσης και στην περίοδο των εκπτώσεων. Παρουσιάζεται, λοιπόν, μείωση του τζίρου τουλάχιστον 30% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι. Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 56% δηλώνει μείωση του τζίρου, σε σχέση με πέρυσι, το 29% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα και μόνο το 8% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση σε σχέση με τον περυσινό τζίρο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε κάθε αγορά και συνοδεύεται από νέα λουκέτα μικρών επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος λειτουργίας τους, και πολλές φορές ούτε να καλύψουν ακόμα και τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα φέρει νέα λουκέτα για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ τους οποίους θα συνθλίψει η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου