Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Συμφωνία κυβέρνησης - περιφερειαρχών για τον τρόπο εκλογής

Τη στήριξη της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθούνται στο εκλογικό σύστημα δημάρχων και περιφερειαρχών, πήρε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. Κατά τη συνάντησή τους, ο υπουργός συνεχίζοντας να θολώνει τα νερά σχετικά με το χαρακτήρα των τοπικών εκλογών, αναφέρθηκε ξανά στο «σπάσιμο των στείρων κομματικών γραμμών που μέχρι τώρα υπήρχαν» και χαρακτήρισε το «υπό σκέψη» νέο σύστημα ως απαρχή και για άλλες εκλογικές διαδικασίες. Εξήγησε, λοιπόν, ότι η ίδια λογική μπορεί να υλοποιηθεί στις εκλογές σε σωματεία και συνδικαλιστικά όργανα καθώς «είναι ... πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό!»

«Πιστεύω - είπε - ότι με αυτό το καινούριο που έρχεται στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων δημάρχων και των περιφερειαρχών θα είναι η πρώτη φορά που οι άξιοι και οι ικανοί, όπως τους κρίνει η τοπική κοινωνία, θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν και τα ηνία της προσπάθειας για την ανόρθωση της χώρας. Αυτός ο ακηδεμόνευτος τρόπος εκλογής είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για άλλες εκλογικές διαδικασίες. Θα μπορούσε να ισχύσει και για τις εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων. Τόσα χρόνια δεν μιλάμε για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό; Αυτό δεν είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων;», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελάκης.

Με αυτήν την αναφορά ουσιαστικά δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σκέφτονται να φέρουν νόμο για τις εκλογές στα σωματεία; Πάντως, οι λογικές του ενιαίου ψηφοδελτίου στις αρχαιρεσίες των σωματείων που συνοδεύονται από επιχειρήματα περί άξιων και ικανών συνδικαλιστών έξω από κομματική τοποθέτηση, είναι επικίνδυνες για το λαό. Κι αυτό γιατί τα πρόσωπα δεν κρίνονται από το εάν είναι «καλοί» ή «άξιοι» έτσι γενικώς και αορίστως, αλλά από το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Στο θέμα που φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση, απαιτείται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να δώσουν τη δική τους απάντηση.

Το προεδρείο της ΕΝΠΕ, που απαρτίζεται από περιφερειάρχες, στηριζόμενους από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έδωσε «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση για τις όποιες αλλαγές σκέφτεται να κάνει στις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε πως η Ενωση «είναι υπέρ της πλήρους και διαρκούς εξυγίανσης και σε πρόσωπα και σε καταστάσεις». Παράλληλα, σε ένα άλλο θέατρο του παραλόγου, θέλησε να αποποιηθεί των ευθυνών τόσο των δικών του όσο και της ίδιας της Ενωσης για τα όσα βιώνει η Τοπική Διοίκηση. Και αυτό καθώς οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι αυτοί που στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, που ενστερνίζονται και εφαρμόζουν τα βάρβαρα μέτρα που αποφασίζουν τα κόμματα που τους στήριζαν και θα τους στηρίζουν. «Ας λύσουν από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης και της κυβέρνησης όλα αυτά τα προβλήματα για τα οποία σήμερα εξηγήσαμε ένα προς ένα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος, εάν δε λύσουμε αυτά τα προβλήματα, τι σημασία θα έχει το κάθε σύστημα».

Πριν από την παραπάνω συζήτηση, υπήρξε συνάντηση των δύο πλευρών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που αφορούσε τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου