Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τα μαζικά συλλαλητήρια και ποιοι δεν τα θέλουν

Τ
ην περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας συλλαλητήρια και συναυλίες ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή στα οποία συμμετείχαν δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, εκατοντάδες σχολεία πανελλαδικά, σύλλογοι δημοσίων ΙΕΚ, επιτροπές νέων, επιτροπές ανέργων και σωματειακές επιτροπές. Τα συλλαλητήρια οργανώθηκαν για να δοθεί μαζική απάντηση από τη νεολαία στους εγκληματίες, φασίστες της Χρυσής Αυγής που δολοφόνησαν έναν νέο, τον Παύλο Φύσσα, που επιτέθηκαν με μανία σε πρωτοπόρους αγωνιστές και κομμουνιστές στο Πέραμα. Απάντηση μαζική δόθηκε, μπήκαν πιο γερές βάσεις για την αντιμετώπιση, την απομόνωση της Χρυσής Αυγής. Ανοιξαν δρόμο ώστε η οργή για τη δολοφονία ενός νέου εργάτη και μουσικού να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά τους φασίστες, στο σύστημα που επιτίθεται με βαρβαρότητα στα δικαιώματα της νέας γενιάς, ώστε να δυναμώσουν οι αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή.

Α
πό την άλλη έγινε προσπάθεια, τα συλλαλητήρια και οι συναυλίες αυτές να σαμποταριστούν, από πολλές πλευρές.

Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν το παραπάνω είναι πολλά:

Στην Αθήνα, ενώ είχε ήδη εξαγγελθεί από το περασμένο Σάββατο το συλλαλητήριο ενάντια στη Χρυσή Αυγή για το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ τη Δευτέρα ήδη καλούσαν σε αυτό 12 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, αρκετά σχολεία, σωματεία κλπ, ενώ ήδη είχαν δηλώσει συμμετοχή αρκετοί καλλιτέχνες για την αντιφασιστική συναυλία, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν κακήν κακώς αντιφασιστική συγκέντρωση και συναυλία την ίδια μέρα... αλλά το απόγευμα!

Η
δη από την περασμένη Δευτέρα, μαθητές από δεκάδες σχολεία είχαν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Απέναντί τους στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός, κυρίως από την κυβέρνηση και το υπουργείο, από διευθυντές, ορισμένους καθηγητές, πολιτικές δυνάμεις, μέχρι και την αστυνομία. 

Μερικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά:
 • Σε σχολείο στα Πατήσια, μαθήτρια έδινε ανακοινώσεις και καλούσε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Την κάλεσε η διευθύντρια για να σταματήσει τη δράση της, η μαθήτρια δε σταμάτησε και τότε δέχτηκε απειλές για οριστική αποβολή.
 • Αρκετοί διευθυντές σχολείων σε όλη την Ελλάδα καλούσαν εισαγγελείς και αστυνομία, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, για να τρομοκρατήσουν μαθητές που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή και στην κατάσταση στα σχολεία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και με το νέο νόμο.
 • Διάφοροι προβοκάτορες που θέλουν να ονομάζονται «αντιεξουσιαστές», διέδιδαν και έγραφαν αντικομμουνιστικά συνθήματα, και ενάντια στην ΚΝΕ.
 • Σε σχολείο στο Ιλιον, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο ενάντια στη Χρυσή Αυγή, συνελήφθησαν 3 μέλη της ΚΝΕ επειδή μοίραζαν υλικό της Οργάνωσης έξω από το σχολείο με την αιτιολογία «ότι κάνουν προσηλυτισμό» (!!!).

Τ
η Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Αθήνας συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικές Συνελεύσεις. Παντού προτάθηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο οποίο ήδη καλούσαν 12 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.
 • Στο ΔΣ του συλλόγου Παντείου, η ΔΑΠ καταψήφισε τη συμμετοχή γιατί «είναι του ΚΚΕ» (εντελώς άσχετο) ενώ το καταψήφισε και η ΠΑΣΠ.
 • Στο ΔΣ του συλλόγου ΣΤΕΦ Αθήνας, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ μαζί, το καταψήφισαν.
 • Στη γενική συνέλευση του συλλόγου Ναυπηγών ΕΜΠ, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ μαζί, το καταψήφισαν ή ψήφισαν λευκό.
 • Στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων Φυσικού και Μαθηματικού η ΕΑΑΚ με την ΑΡΕΝ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν λευκό.
 • Στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής, η ΔΑΠ με την ΕΑΑΚ ψήφισαν κατά.
 • Στο ΔΣ του συλλόγου του Χημικού, η ΕΑΑΚ ψήφισε κατά.
 • Στο ΔΣ του συλλόγου ΣΔΟ Πειραιά, ο επικεφαλής της ΔΑΠ είπε «δεν μπορώ να το ψηφίσω γιατί δέχομαι πιέσεις από δικούς μου που είναι με τη Χρυσή Αυγή».

Οι νέοι και οι νέες μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο κάθε πολιτικής δύναμης.

Γ
ια τις δυνάμεις της κυβέρνησης που παντού λέγανε και λένε «να καταδικαστεί η βία από όπου κι αν προέρχεται». Η βία όμως, έρχεται πάντα από μια μεριά: Από την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς τους που καταδικάζουν στην αμορφωσιά, στην ανεργία, στην ανέχεια τη νεολαία και το λαό, που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν όποιον σηκώνει κεφάλι. Οι φασίστες χρυσαυγίτες δολοφονούν. Τι θέλουν να μας πουν δηλαδή; Οτι ο νέος που ζει με 300 ευρώ το μήνα, που του στερούν τη μόρφωση, που δεν βρίσκει δουλειά, πρέπει να μην αντιδρά, να ανέχεται τα πάντα; Να μην αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα η εγκληματική ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής;

Για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων που λένε «να πάμε όλοι μαζί»: Εδώ υπήρχε συλλαλητήριο στο οποίο ήδη καλούσαν δεκάδες σύλλογοι, σχολεία, επιτροπές νέων, σωματειακές επιτροπές κλπ και αυτοί καταψήφιζαν τη συμμετοχή σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετατρέψει τον αγώνα ενάντια στα δίχτυα που απλώνει η Χρυσή Αυγή σε αγώνα για να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Ας θυμηθούμε όμως και ποιοι είχαν καλλιεργήσει την αντιμνημονιακή «θολούρα», ποιοι είχαν βάλει τη διαχωριστική γραμμή στο μνημόνιο - αντιμνημόνιο και πού αυτοεντασσόταν η Χρυσή Αυγή με βάση εκείνη τη διαχωριστική γραμμή...

Να προβληματίσει επίσης το γεγονός ότι ανόμοιες πολιτικά και ιδεολογικά δυνάμεις, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές» (που καμιά σχέση δεν έχουν με την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων) συγκλίνουν στο «Εξω τα κόμματα από τα σχολεία». Το κάνουν ενώ οι ίδιοι είναι συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις. Ενώ αντικειμενικά αυτό «ρίχνει νερό στο μύλο» της κυβέρνησης για να παραμένει μέσα η αντιλαϊκή πολιτική και να μη δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή της. Ενώ είναι συγκεκριμένο και επιβεβαιωμένο ότι αυτή είναι γραμμή της Χρυσής Αυγής ιδιαίτερα τώρα που είναι στριμωγμένη και θέλει να τσουβαλιάσει τους πάντες με τέτοιες γενικεύσεις για να αθωωθεί η ίδια, να ξελασπώσει, να μη γενικευτεί το σύνθημα «Εξω οι φασίστες από σχολεία, σχολές, γειτονιές».

Ο
 λαός και η νεολαία μπορούν να απομονώσουν, να τσακίσουν τη φασιστική Χρυσή Αυγή δυναμώνοντας τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που με αταλάντευτη συνέπεια και μαχητικά παλεύουν για να δυναμώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα ρήξης και ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος, που άλλωστε είναι εκείνο που θρέφει τους φασίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου