Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

"Αξιολόγηση" στην Τοπική Διοίκηση

Σε συντονισμένο "πάγωμα" και όχι κατάργηση
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο νόμος για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης,Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), και πολλές δημοτικές αρχές, με διαδοχικές αποφάσεις τους, ζήτησαν να παγώσει προσωρινά η κυβέρνηση το σχετικό νόμο για να επανέλθει από Σεπτέμβρη.
Με τον ελιγμό αυτό, η Τοπική Διοίκηση ουσιαστικά πριμοδοτεί την «ανάγκη» της «αξιολόγησης» και επιχειρεί να λειτουργήσει ως χέρι βοηθείας, ώστε να ξεπεράσει η κυβέρνηση το σκόπελο που δημιουργήθηκε από αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, κάτω από την πίεση συλλόγων εργαζομένων και των εκλεγμένων συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης, που ζητούσαν να καταργηθεί ο νόμος και να δοθεί εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους γενικούς γραμματείς να μην τον εφαρμόσουν. Η πρόταση αυτή που απηύθυναν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμιζε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που ξεκάθαρα τονίζει ότι οι δήμοι δεν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για απολύσεις εργαζομένων τους, στις οποίες οδηγεί η λεγόμενη αξιολόγηση.
Στον αντίποδα, Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), αντιπρότειναν το πάγωμα του νόμου μέχρι την εκδίκαση προσφυγής που έχει ασκηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Οκτώβρη. Τα δύο συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης, με συνεδριάσεις και ανακοινώσεις τους, τάχθηκαν υπέρ της «αξιολόγησης», συναινώντας έτσι στα κυβερνητικά σχέδια για απολύσεις. Συμπράττοντας έτσι στην υλοποίηση του στόχου για την αναμόρφωση του αστικού κράτους ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του Δημοσίου. Τα δύο όργανα αντιτίθενται απλά στον τρόπο εφαρμογής του νόμου και συγκεκριμένα στην επιβολή των ποσοστώσεων που προβλέπει την αναγκαστική βαθμολόγηση του 15% του προσωπικού κάθε δομής με τον κατώτερο βαθμό. Συγκεκριμένα, με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό ως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 ως 8 αξιολογείται ποσοστό ως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 ως 6 αξιολογείται ποσοστό ως και 15% των υπαλλήλων.
Επιχειρούν να διαχωρίσουν την «αξιολόγηση» από τη γενικότερη πολιτική που την εντάσσει στα απαιτούμενα μέτρα για περικοπές παντού συγκαλύπτοντας οτι η «αξιολόγηση είναι ένα μέσο για απολύσεις, ενώ αποδέχονται ουσιαστικά τη βασική φιλοσοφία για ένα δημόσιο τομέα που θα λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό κόστος, σε βάρος προφανώς των υπηρεσιών που παρέχει και αυτό το «βαφτίζουν» όπως και η κυβέρνηση, αποτελεσματικότερη διοίκηση. Κι επειδή είναι πεποίθησή τους οτι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν και παράγουν έργο είναι κόστος, η αξιολόγηση με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε απολύσεις, όσο κι αν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, προσπαθεί να πείσει, ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων δε συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας - διαθεσιμότητας, με απολύσεις, αλλά ούτε και με μισθολογικές μειώσεις.
Στην ανάγκη «αξιολόγησης», με... στόχους και κριτήρια συμφωνεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), η οποία αποδέχτηκε πρόταση της ΚΕΔΕ για συμμετοχή σε τριμερή διάλογο με το συναρμόδιο υπουργείο. ΠΟΕ ΟΤΑ και ΚΕΔΕ συγκλίνουν ότι πρέπει να υπάρξει «αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ένα νέο σύστημα με ξεκάθαρους στόχους την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και της αποδοτικότητας του προσωπικού, των ίδιων των δομών αλλά και των υπηρεσιών προς τον πολίτη». ΚΕΔΕ και ΠΟΕ ΟΤΑ ζητούν το σύστημα «αξιολόγησης» που θα συμφωνηθεί να εφαρμοστεί πιλοτικά το 2015.
Πάντως, το πάγωμα εφαρμογής του νόμου που ζητά η ΚΕΔΕ, συνδέεται και με το γεγονός ότι μέχρι 31 Αυγούστου δεν μπορεί να γίνει καμία διαδικασία «αξιολόγησης», αφού απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή των δημοτικών υπαλλήλων έως την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών.
Το θέμα των απολύσεων γενικά επρόκειτο να συζητηθεί χτες Σάββατο με εκπροσώπους της τρόικας, με κατεύθυνση να γίνουν οι 6.500 που απομένουν ως το τέλος του 2014 για να συμπληρωθούν οι 15.000. Δεν αποκλείεται να καταληχθούν και νέες απολύσεις για το 2015. Κατά τα άλλα, ο Κ. Μητσοτάκης με διαδοχικές δηλώσεις του προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα απολυθεί κανείς από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Από το υπουργείο υποστηρίζεται ότι ο αριθμός των 6.500 θα συμπληρωθεί κυρίως από τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.
Μάχη κατά της "αξιολόγησης" από τη "Λαϊκή Συσπείρωση"
Να μην προχωρήσει καθόλου η «αξιολόγηση» του προσωπικού, ζήτησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στην πλειοψηφία των συμβουλίων, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές παρέμειναν στη γνωστή μεσοβέζικη λύση, δηλαδή ζήτησαν το πάγωμα του νόμου έως ότου εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι. Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν Δημοτικά Συμβούλια, όπως π.χ. της Πάτρας και της Πετρούπολης, που μετά από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πιέσεις των εργαζομένων, αποφάσισαν να μη στείλουν στην κυβέρνηση τις λίστες που ζητά.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Συμβούλιο Αττικής κατέθεσαν πρόταση - η οποία ταυτιζόταν με των εργαζομένων - και ζητούσε την καταδίκη του Νόμου 4250 (σύμφωνα με τον οποίο γίνεται η αξιολόγηση των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), αλλά και να δώσει εντολή το Περιφερειακό Συμβούλιο στον Περιφερειάρχη και στους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην προχωρήσουν στην έκδοση αποφάσεων για την υλοποίηση της αξιολόγησης. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ψηφίζοντας όμως υπέρ της αναμονής της λήψης της απόφασης του ΣτΕ, κρυπτόμενη πίσω από το ΣτΕ, μη θέλοντας να συγκρουστεί ανοιχτά με το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο και υπηρετεί.
Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ τόνισαν πως πρέπει να παρθεί απόφαση - εμπόδιο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς «το κράτος αυτήν τη στιγμή υπηρετεί πιστά το κεφάλαιο και αποτελεί απαίτηση του τελευταίου η βαθμολόγηση με 1 - 6 βαθμούς στο 15% των υπαλλήλων, προχωρώντας έτσι στη βέβαιη απόλυσή τους». Χαρακτήρισαν συγκριτική την «αξιολόγηση», καθώς οι υπάλληλοι βαθμολογούνται όχι με βάση το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αλλά συγκρίνοντας τον έναν με τον άλλον. «Εχουμε λοιπόν με νομοθετημένο τρόπο ένα σύστημα που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό, την πεμπτουσία του συστήματός τους, τη διαίρεση των εργαζομένων, προάγει το χαφιεδισμό και την ανθρωποφαγία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας που απέφυγε να πάρει σαφή δέσμευση ότι δε θα εφαρμόσει το νόμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και ζήτησε να καταρτιστεί από τετραμερή επιτροπή (υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΠΟΠ - ΟΤΑ) ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα θέτει τα πλαίσια ενός νέου συστήματος αξιολόγησης.
Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος έκανε σαφές πως «εμείς δεν είμαστε υπέρ της αξιολόγησης». Υπογράμμισε ότι «είναι αυταπάτη να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε το νόμο από τη συνολικότερη πολιτική», απαντώντας έτσι σε τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων που ουσιαστικά τάσσονταν υπέρ μιας δήθεν σωστής και αντικειμενικής αξιολόγησης. Στόχος είναι η σταθερή και μόνιμη εργασία, είχε τονίσει ο Ν. Σοφιανός, συμπληρώνοντας πως ο νόμος ενισχύει τη δεξαμενή των απολύσεων, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ταυτόχρονα με την εξέλιξη αυτή στον τομέα των απολύσεων, την επόμενη πενταετία μια σειρά λειτουργιών των δήμων θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου